Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

ΠΦΣ: Αποτελέσματα συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας

Την κατηγορηματική θέση ότι «η συζήτηση για τα φαρμακεία έχει κλείσει και δεν υπάρχουν εκκρεμότητες που να τα αφορούν για την επομένη αξιολόγηση», διατύπωσε ο υπουργός υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός , στην συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. 

Ο κ. Ξανθός είπε πως «αυτή την περίοδο συζητείται η εργαλειοθήκη 3 του ΟΟΣΑ η οποία θα έχει νομοθετικές παρεμβάσεις και αλλαγές και βελτιώσεις για να μην παρεμποδίζει τον ανταγωνισμό». 

Επίσης ο υπουργός αποκάλυψε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει περάσει από την Βουλή νομοσχέδιο που θα αφορά την φαρμακευτική περίθαλψη και θα έχει ως αντικείμενο το φάρμακο και το χονδρεμπόριο. 

Ο κ. Ξανθός ξεκαθάρισε πως «δεν επίκειται νέα Υπουργική Απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς» , επεσήμανε βέβαια ότι «το γενικότερο πλαίσιο δεν μπορεί να τεθεί υπό αναθεώρηση». 

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κωνσταντίνος Λουράντος κατέθεσε στον Υπουργό 11 φακέλους με όλα τα θέματα τα οποία κατά καιρούς έχουν τεθεί υπόψη των εκάστοτε ηγεσιών και παραμένουν άλυτα. 

Παραδίδοντας τον φάκελο για τα ΓΕΔΙΦΑ ο κ. Λουράντος ζήτησε η απελευθέρωση των τιμών να αφορά μόνο τα ΓΕΔΙΦΑ. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι η λίστα αφορά αποκλειστικά 216 σκευάσματα και 43 δραστικές ουσίες δεν πρόκειται να διευρυνθεί στο μέλλον και στη λίστα θα συμπεριληφθούν μόνο όσα σκευάσματα ζητήσουν οι εταιρείες. Επιβεβαίωσε επίσης ότι η διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ υπόκειται σε σαφεις περιορισμούς και δεν θα αλλάξουν , αφού έχουν προκαθοριστεί από την επιστημονική επιτροπή του ΕΟΦ (μικρότερη συσκευασία, διαφορετική περιεκτικότητα, περιορισμός στην διάθεση μόνο 2 εμβαλλαγίων κλπ) 

Επίσης ζητήθηκε η πώληση εξ αποστάσεως να αφορά μόνο τα ΓΕΔΙΦΑ. Στο σημείο αυτό παρενέβη ο νομικός σύμβουλος ο οποίος ξεκαθάρισε πως «όλοι γνωρίζουν πως η ηλεκτρονική πώληση φαρμάκων από μη φαρμακεία δεν υπάρχει πουθενά» 

Ο κ. Λουράντος έδωσε αρχικά στον υπουργό τον φάκελο με τα στοιχεία που αποκάλυψε η γενική γραμματέας τηs PGEU , όπου φαίνεται ότι οι απελευθερώσεις που ξεκίνησαν εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη, έχουν αποτύχει και οι συνθήκες αντιστρέφονται . 

Στην διάρκεια της συζήτησης κατατέθηκαν φάκελοι που αφορούσαν τα θέματα των e-shop, του πειθαρχικού, των ανασφάλιστων , των ελλείψεων , του ωραρίου , της πώλησης τυποποιημένων γυαλιών και υγρών φακών επαφής, των ληξιπροθέσμων οφειλών προς τα φαρμακεία και της ελεγχόμενης πώλησης των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και μέσω των φαρμακείων. 

Για το θέμα των ανασφαλίστων ο κ. Ξανθός απαντώντας στον προβληματισμό του προέδρου του ΠΦΣ για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης και για ενδεχόμενη καθυστέρηση στις πληρωμές των φαρμακείων, διαβεβαίωσε πως δεν θα επιβαρύνει την δαπάνη και δεν θα επηρεάσει τις πληρωμές. 

Για το ωράριο είπε πως είναι ένα αρρύθμιστο τοπίο που θέλει διευθέτηση. Τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ρύθμιση που βρίσκεται κοντά σε αυτά που επιθυμούν οι φαρμακοποιοί (δηλαδή σταθερό ωράριο , υποχρεωτικές εφημερίες σε όλους και αποκλεισμός των γυρολόγων φαρμακοποιών) 

Ο υπουργός καταλήγοντας ανέφερε ότι σε πορεία διευθέτησης βρίσκονται τα θέματα του ωραρίου, του πειθαρχικού και των ΓΕΔΙΦΑ ενώ θα υπάρξουν και άλλες επαφές για τα υπόλοιπα θέματα . 

Τέλος θα γίνουν οι απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις σε επίπεδο νομικών συμβούλων μεταξύ υπουργείου και Π.Φ.Σ. 

Στην συνάντηση μετείχαν εκτός του προέδρου του ΠΦΣ, τρεις αντιπρόεδροι κ.κ. Α. Βαλτάς, Α. Σοφιανόπουλος και Ι. Δαγρές, ο γεν. γραμματέας κ. Ι. Μακρυγιάννης και τα μέλη κ.κ. Σερ. Ζήκας, Κ. Κούβαρης , Α. Παπαθανάσης και ο νομικός σύμβουλος κ. Ηλίας Δημητρέλλος. 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου