Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Απλήρωτοι 6 μήνες οι εργαζόμενοι στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο! Με…μειώσεις μισθών απαντά η Διοίκηση

Τετάρτη 27 Ιούλιος 2016

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος 
Health Report

Και απλήρωτοι και με κουρεμένους μισθούς είναι πια οι εργαζόμενοι στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο.

Μπορεί εδώ και μήνες να λαμβάνουν μόνο «έναντι» 100 και 300 ευρώ και να μην έχουν χρήματα ούτε για τις μετακινήσεις τους πια, αλλά η Διοίκηση του Θεραπευτηρίου που δεν είναι άλλη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών προχωρά και σεμειώσεις μισθών της τάξης του 25%.

Πρόκειται για το Θεραπευτήριο το οποίο εδώ και χρόνια λειτουργεί κάτω από έναπερίεργο νομικό καθεστώς καθώς σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Αθήναςπαρότι λειτουργεί ως ανώνυμη εταιρεία, ουσιαστικά ανήκει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας το Πανεπιστήμιο Αθηνών έχει δημιουργήσει μια ανυπόφορη κατάσταση για τους 140 εργαζομένους που «βιώνουν έναν εφιάλτη, αφού παραμένουν απλήρωτοι εδώ και 6 μήνες.

Εξαθλιωμένοι, επιβιώνουν με τα ελάχιστα «έναντι» των 100 και 300 ευρώ, που τους δίνει η εκάστοτε διοίκηση της κλινικής –την οποία επίσης ορίζει ο Πρύτανης και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου-, καθώς και με χρήματα που τους αφήνουν οισυγγενείς των ασθενών που νοσηλεύονται, σε εράνους που κάνουν για να αγοράσουν τα εισιτήρια τους ώστε να προσέρχονται στην εργασία τους.

Ολόκληρες οικογένειες στις οποίες 2 ή 3 μέλη τους εργάζονται στη κλινική, έχουν ξεπεράσει τα όρια της φτώχειας, αδυνατώντας να πληρώσουν λογαριασμούς , εφορία, ΕΝΦΙΑ κ.ο.κ.»

Και η περιπέτεια για τους 140 εργαζόμενους συνεχίζεται καθώς η Διοίκηση του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου μετά τις αντιδράσεις του προσωπικού προχωρά και σε μειώσεις μισθών.

Με συνεχείς αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων τους, οι εργαζόμενοι μέσω του νόμιμου Σωματείου τους, μετά από 6 χρόνια που «έβαζαν πλάτη», αποφάσισαν να αντιδράσουν και πολλοί από αυτούς προχώρησαν σε νόμιμη επίσχεση εργασίας και ασφαλιστικά μέτρα για τα δεδουλευμένα τους, σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και συμπληρώνει ότι η διοίκηση της κλινικής αποφάσισε να τους«τιμωρήσει», προχωρώντας σε μονομερείς και παράνομες μειώσεις των μισθών τους μέχρι και 25%, με δικαιολογίες τα «κλασσικά» πλέον «πτώση του κύκλου εργασιών και καθυστερήσεις πληρωμών των χρεών του ΕΟΠΥΥ».

Οι εργαζόμενοι σε αλλεπάλληλες τριμερείς συναντήσεις με Επιθεώρηση Εργασίας, Ο.Μ.Ε.Δ., Υπουργεία Υγείας, Παιδείας και Εργασίας δικαιώθηκαν πλήρως. Ωστόσο η διοίκηση του ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟΥ δε φαίνεται να προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες.

Στο μεταξύ η κλινική συνεχίζει να λειτουργεί, αλλά πλέον με ανάπτυξη του 50%των κλινών της, συμπεριλαμβανόμενων και των κρεβατιών ΜΕΘ, καθώς και οι Πανεπιστημιακές κλινικές που λειτουργούν μέσα στην Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου