Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

Χρηματοδότηση με το σταγονόμετρο στα νοσοκομεία! Τι προβλέπεται έως το 2018


healthreport.gr

Τρίτη 26 Ιούλιος 2016

Γράφει: Μαρία Γλένη 

Σε ένα άκρως στενό οικονομικό περιβάλλον θα πρέπει να λειτουργήσουν τα νοσοκομεία για τα επόμενα χρόνια.

Το 3ο μνημόνιο φαίνεται ότι θα συνεχίσει να στραγγαλίζει τα οικονομικά των νοσοκομείων, τα οποία σήμερα λειτουργούν ήδη στο όριο με τραγικές ελλείψεις όχι μόνο σε προσωπικό αλλά και σε υλικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ασθενείς σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να φέρνουν από το σπίτι τους διάφορα υλικά για να εξυπηρετηθούν, ενώ οι συγγενείς τρέχουν και δε φθάνουν προμηθεύοντας με διάφορα είδη τις κλινικές όπου βρίσκονται οι δικοί τους άνθρωποι. Διαβάστε ενδεικτικά ΕΔΩ που κατάντησαν τα δημόσια νοσοκομεία: «Στο νοσοκομείο με τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες σας! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι»

Το ανησυχητικό είναι ότι η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχισθεί έως και το2018 καθώς οι προϋπολογισμοί θα παραμείνουν στο ίδιο επίπεδο.

Έως και το 2018 προβλέπεται «πάγωμα» της χρηματοδότησης της Υγείας, καθώς τα ετήσια κονδύλια θα περιορισθούν στα σημερινά επίπεδα δηλαδή στο ποσό των 1,4 δις ευρώ.

Η κρατική επιχορήγηση των δημόσιων νοσοκομείων για το 2016 είναι 1,156 δις δηλαδή 60% μειωμένη σε σχέση με το 2009, όπως σημειώνουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ).

Αξιοσημείωτο είναι πως παραμένει και άγνωστο εάν και ο ΕΟΠΥΥ θα παραχωρήσει τελικώς τα 600-700 εκ. ευρώ από τα χρήματα που οφείλει.

Αν υπολογίσει κανείς την παγωμένη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, σε συνδυασμό με τις περίπου 6000 ελλείψεις σε μόνιμους γιατρούς αλλά και τις χιλιάδες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, το μείγμα που δημιουργείται στο ΕΣΥ είναι τουλάχιστον εκρηκτικό για ασθενείς και εργαζόμενους.


Βέβαια η ηγεσία του υπουργείου Υγείας συνεχίζει να υποστηρίζει ότι ο τομέας της Υγείας έχει εξαιρεθεί από τους περιορισμούς της τρόικας για προσλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου