Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Θεσμικές αλλαγές στις Εξαρτήσεις


Τα μανίκια σηκώνει το Υπουργείο Υγείας για την αναδιαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αλλά και της καθημερινότητας του τομέα των εξαρτήσεων, μετά την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.) να τον θέσει ως κεντρική προτεραιότητα.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΚΟΙΠ, υπό τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη με τη συμμετοχή και του Υπουργού Δικαιοσύνης, Νίκου Παρασκευόπουλου, καθώς και των τεσσάρων θεσμοθετημένων φορέων, εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας, για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, 18 Άνω – Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης)

«Παρά τις δυσμενείς οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που πρώτα πλήττουν τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, οι δομές που δραστηριοποιούνται στον τομέα των εξαρτήσεων καταγράφουν καθημερινά σημαντικό έργο, με εμβληματική προσφορά του ανθρώπινου δυναμικού τους», αναφέρει η ανακοίνωση της αντιπροεδρίας της Κυβέρνησης, προσθέτοντας πως το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. δεσμεύεται για την ολόπλευρη στήριξή τους.

Έτσι, το ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π. εξουσιοδότησε τους Υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης να καταθέσουν εντός του Ιουλίου την εισήγησή τους για τις αναγκαίες θεσμικές αλλαγές στο Νόμο περί Εξαρτησιογόνων Ουσιών (ν.4139/13) και για τη διαδικασία εκπόνησης Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση των Εξαρτήσεων, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό της εθνικής πολιτικής και την αποτελεσματικότερη λειτουργία των αρμόδιων οργάνων.

Όπως εξηγείται, η συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση είναι ένα απαραίτητο βήμα για την ανάπτυξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης.

«Ο σχεδιασμός του Νέου Κοινωνικού Κράτους «Παντού, για Όλους, για Σήμερα και Αύριο» αναβιβάζει το ζήτημα των εξαρτήσεων σε κεντρική προτεραιότητα. Η έμφαση στην πρόληψη και η ενίσχυση της αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, η καταπολέμηση του στιγματισμού, η άρση των αποκλεισμών, η επανένταξη, το άνοιγμα της κοινωνίας στα εξαρτημένα άτομα και το άνοιγμα των εξαρτημένων ατόμων στην κοινωνία, συνιστούν τους άξονες εκδίπλωσης του κυβερνητικού σχεδιασμού», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, το Συμβούλιο εισηγήθηκε τη συμπερίληψη στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, τριετούς διάρκειας πλάνου χρηματοδότησης των φορέων που δραστηριοποιούνται για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Επιπλέον, ανέθεσε στα συναρμόδια Υπουργεία να εντοπίσουν και να θέσουν σε εφαρμογή συνέργειες με άλλες δράσεις κοινωνικής πολιτικής που ήδη υλοποιούνται (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, Κέντρα Κοινότητας, Κοινωνική Οικονομία, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας), με στόχο την κοινωνική υποστήριξη και την επανένταξη των εξαρτημένων ατόμων.

Η κυβέρνηση δρομολογεί δέσμη ενεργειών για την ενίσχυση των δομών που ασχολούνται με τις εξαρτήσεις.

Στο στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας, που παρουσίασε ο Ανδρέας Ξανθός, η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων βασίζεται σε τρεις πυλώνες, την πρόληψη, την θεραπεία και την κοινωνική ένταξη. Οι στόχοι του είναι η βελτίωση της πρόσβασης των εξαρτημένων στις υπηρεσίες, η διασφάλιση της συνέχειας στη φροντίδα των εξαρτημένων και η συνέργεια των αρμόδιων φορέων με βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Σε ό,τι αφορά στα βήματα που έχουν ήδη γίνει προς την ενίσχυση των δομών που ασχολούνται με τις εξαρτήσεις υπογραμμίστηκε η αύξηση του προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ κατά 5 εκατομμύρια ευρώ (από 21 σε 26), ενώ η πρώτη νέα μονάδα ήδη ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 6 Ιουνίου 2016 στο κτίριο της οδού Γ΄ Σεπτεμβρίου 21. Ακόμη, εγκρίθηκαν, έπειτα από 10 χρόνια, προσλήψεις προσωπικού (80 άτομα) με σκοπό τη στελέχωση των δομών απεξάρτησης σε ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 Άνω-ΨΝΑ και ΨΝΘ, ενώ με αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις ορισμένου χρόνου μέχρι το Σύστημα να φθάσει σε ικανοποιητικό σημείο ισορροπίας. Τέλος, υπάρχουν προχωρημένες συζητήσεις για τη διασφάλιση 25 εκατομμυρίων ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με σκοπό να δημιουργηθούν υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (κέντρα πρόληψης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου