Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Σε επίσχεση οι γιατροί ΕΟΠΥΥ - Πώς "απαντά" η διοίκηση του Οργανισμού



Σε επίσχεση εργασίας έχουν προχωρήσει από χθες οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί, αντιδρώντας στην καθυστέρηση εξόφλησης οφειλομένων ποσών, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι που απευθύνονται σε γιατρό που βρίσκεται σε επίσχεση να καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους το αντίτιμο της επίσκεψης.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ανακοίνωσε χθες την έναρξη των πληρωμών προς τους γιατρούς, ζητώντας ταυτόχρονα από τους γιατρούς "να ενημερώνουν γραπτώς τον ΕΟΠΥΥ για την πρόθεσή τους να προβούν σε παράλειψη υπηρεσιών Υγείας προς τους ασφαλισμένους", αλλά και τους ασφαλισμένους να επικοινωνούν τηλεφωνικώς με τον Οργανισμό προκειμένου να αναφέρουν "τυχόν περιστατικά παράλειψης υπηρεσίας των συμβεβλημένων ιατρών του".

Μιλώντας στην εκπομπή "Κοινωνία Ώρα Mega", η πρόεδρος της Ένωσης Γιατρών ΕΟΠΥΥ Άννα Μαστοράκου τόνισε ότι οι γιατροί του Οργανισμού έχουν προχωρήσει νομίμως στην επίσχεση, σημειώνοντας πως μπήκαν σε αυτό το καθεστώς "με τις ελάχιστες απαιτήσεις" και σεβόμενοι το κοινωνικό σύνολο.

Η κ. Μαστοράκου δήλωσε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη καθώς οι γιατροί δεν έχουν λάβει το 2016 "καμία πληρωμή" για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού προς τους γιατρούς από το 2010 ανέρχονται συνολικά σε περίπου 500 εκατομμύρια.

Όπως είπε, τα ποσά που αντιστοιχούν κατά προσέγγιση σε κάθε γιατρό κυμαίνονται από 20.000 έως 40.000 ευρώ για τους κλινικούς και είναι πολύ περισσότερα για τους εργαστηριακούς.

Η κ. Μαστοράκου επιβεβαίωσε ότι από χθες ο Οργανισμός πράγματι ξεκίνησε τις πληρωμές, επισήμανε όμως πως "αν δεν υπήρχε η προκήρυξη της επίσχεσης ακόμη θα περιμέναμε την έκδοση της μίας πολιτικής απόφασης ώστε να υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για τις πληρωμές".

Κληθείσα να προσδιορίσει τι σημαίνει πρακτικά για τους ασφαλισμένους η απόφαση των γιατρών, η κ. Μαστοράκου είπε πως "εάν ο γιατρός δεν έχει πληρωθεί την οφειλή του ΕΟΠΥΥ προς αυτόν έχει δικαίωμα να είναι σε επίσχεση -όχι παράλειψη- παροχής υπηρεσιών προς τον ασφαλισμένο και να ζητήσει το αντίτιμο την επίσκεψης ιδιωτικά".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης, που μίλησε επίσης στην εκπομπή"Κοινωνία Ώρα Mega", είπε ότι οι παρελθούσες οφειλές προς τους γιατρούς "αφορούν μη εκκαθαρισμένες δαπάνες".

"Οι δαπάνες ποτέ δεν ελέγχθηκαν και αφού δεν είναι εκκαθαρισμένες δεν υπάρχει πραγματική οφειλή" σημείωσε, αναγνωρίζοντας ότι ο Οργανισμός όφειλε από το 2012 που μπήκε σε λειτουργία να εκκαθαρίσει τις οφειλές, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ και ξεκίνησε να γίνεται πρόσφατα, με απόφαση της νέας διοίκησης.

"Αμέσως καταλάβαμε ότι πρέπει να γίνει, κάναμε έναν σχεδιασμό που κατέληξε στην απαραίτητη νομοθεσία (...). Η δαπάνη ελέγχεται πλέον, δεν ελεγχόταν μέχρι σήμερα" σημείωσε τονίζοντας ότι "ο ΕΟΠΥΥ σήμερα αλλάζει και αλλάζει σημαντικά, μετασχηματίζεται".

Ο κ. Μπερσίμης υπογράμμισε ότι ήδη από χθες έχουν ξεκινήσει πληρωμές προς τους γιατρούς, καθώς και ότι ο Οργανισμός ζήτησε "για λόγους διασφάλισης της δημόσιας υγείας" να έχει ενημέρωση επίσημη από οποιονδήποτε γιατρό κάνει επίσχεση και έδωσε στους ασφαλισμένους 3 επιπλέον τηλεφωνικές γραμμές για να δηλώσουν τέτοιες περιπτώσεις και "να φροντίσουμε να τους παραπέμψουμε σε κάποιον άλλον γιατρό".

1 σχόλιο:

  1. μονο η κα μαστορακου μιλαει ??? ο κος δημαρχος κ οι λοιποι προεδροι κ μαλιστα ο νεοεκλεγεις των μικροβιολογων εχουν πονολαιμο?????

    ΑπάντησηΔιαγραφή