Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

ΕΟΠΥΥ: Κάλυψη θεραπειών με… λογιστική προσέγγιση


Posted By: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus.com.gr

Έντονο προβληματισμό και ανησυχία έχει προκαλέσει μια σειρά αποφάσεων που έχει λάβει η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ το τελευταίο διάστημα σχετικά με την αποζημίωση θεραπειών και αναλώσιμων, οι οποίες φαίνεται να αγνοούν επιστημονικές συστάσεις και τεκμηρίωση και να ακολουθούν αποκλειστικά ανάγκες περιορισμού των δαπανών.

Μετά την πρωτάκουστη απόφαση για περικοπή των ταινιών μέτρησης σακχάρου για όσους διαβητικού χρησιμοποιούν αντλία ινσουλίνης με αισθητήρα μέτρησης, παρότι είναι απαραίτητες για τη βαθμονόμηση της συσκευής και την ασφάλεια των ασθενών (εδώ), σειρά είχαν οι ασθενείς με ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση.

Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, όπως καταγγέλλουν οι Πνευμονολόγοι, ο ΕΟΠΥΥ “‘εκοψε” τη θεραπεία από ασθενείς.

Η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση χαρακτηρίζεται “μητέρα” όλων των διάμεσων πνευμονοπαθειών. Είναι ένα σπάνιο, σοβαρό και μη αναστρέψιμο νόσημα, προοδευτικά θανατηφόρο, με διάμεση επιβίωση 3 με 5 έτη, για το οποίο μόλις τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν αποτελεσματικά φάρμακα. Αυτά τα δύο φάρμακα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών, καθυστερούν την εξέλιξη της νόσου και κατ’ επέκταση καθυστερούν το θάνατο. Είναι, όμως, υψηλού κόστους και ανέρχεται σε περίπου 1.300 ευρώ το μήνα.

Ο ΕΟΠΥΥ, όμως, αποφάσισε μονομερώς να αποκλείσει ένα 15% με 20% των ασθενών από τη θεραπεία.

Όπως υποστήριξε ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Πνευμονολικής Εταιρείας (ΕΠΕ), Θ. Βασιλακόπουλος αρχικά ζητήθηκε από την Εταιρεία μια επιστολή με τη γνώμη των επιστημόνων για την πρόσβαση στη θεραπεία. Η ΕΠΕ συνέταξε μια επιστολή δυόμιση σελίδων, για να λάβει απάντηση από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, πως δεν είναι σαφές και να ακολουθήσει 4 ημέρες μετά νέα, διευκρινιστική επιστολή, όπου εξηγούνταν εκ νέου οι επιστημονικές οδηγίες για τη θεραπευτική κάλυψη των ασθενών.

“Τελικά, ο ΕΟΠΥΥ εξέδωσε μια απόφαση που θέτει αυθαίρετους περιορισμούς στην κάλυψη των θεραπειών, μακριά από τις επιστημονικές συστάσεις, προφανώς για να μειώσει τις δαπάνες”, τονισε ο κ. Βασιλακόπουλος, σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 25ο Πνευμονολογικό Συνέδριο. Με αυτή την απόφαση περιορίζεται ο αριθμός των ασθενών για τους οποίους θα αποζημιώνεται η θεραπεία.

“Χωρίς επιστημονική τεκμηρίωση και κόντρα στις εισηγήσεις της πνευμονολογικής εταιρείας”, ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. “Ακολουθείται για λογιστική προσέγγιση”, προσέθεσε ο πρόεδρος της ΕΠΕ, Μ. Τουμπής.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, οι ασθενείς αυτοί δεν έχουν εναλλακτική θεραπεία. Να αναφέρουμε πως οι ασθενείς σε θεραπεία στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 200-250, με το συνολικό αριθμό, προσθέτοντας και τους αδιάγνωστους, να εκτιμάται σε περίπου στο διπλάσιο.

Η μια θεραπεία έχει εγκριθεί για όλους τους ασθενείς στις ΗΠΑ και για ήπια-μέτρια ιδιοπαθή πνευμονική ίνωση στην Ε.Ε. Ο ΕΟΠΥΥ φέρεται να έβαλε ένα όριο “ηπιότητας”, κάτω από το οποίο ένας ασθενείς δεν μπορεί να λάβει τη θεραπεία

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ ζητάει ως βασική προϋπόθεση για τη χορήγηση θεραπείας εξετάσεις (ζητάει αέρια αίματος για παράδειγμα), που όχι μόνο δεν είναι απαραίτητες, όπως αναφέρουν οι γιατροί, αλλά δεν υπάρχει και επιστημονικός τρόπος για να τις αξιοποιήσει ο Οργανισμός στη χορήγηση θεραπείας, για παράδειγμα με αέρια αίματος, κατευθυντήριες καθορίζεται το επίπεδο κάτω από τα οποία χορηγειεται η θεραπεία.

Η υπόθεση θυμίζει τις δυσκολίες στην πρόσβαση για τις νέες θεραπείες κατά της Ηπατίτιδας C, για τις οποίες όμως ο ΕΟΠΥΥ έχει ανοίξει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις φαρμακευτικές εταιρίες με στόχο να καταλήξει σε οικονομικότερες συμφωνίες που θα επιτρέψουν ευρύτερη κάλυψη.

Αλλά, οπως προαναφέραμε, δεν είναι η μόνη περίπτωση και δυστυχώς δεν ειναι η μόνη περίπτωση που ο Οργανισμός αποφασίσει να αγνοήσει τις συστάσεις των καθ’ ύλην αρμόδιων, των θεραποντων ιατρών.

Το άλλο πρόσφατο παράδειγμα ήταν η πλήρη περικοπή στις ταινίες μέτρησης για όσους ασθενείς με Διαβήτη τ. 1 χρησιμοποιούν αντλία ινσουλίνης υποστηριζόμενη από αισθητήρα συνεχούς καταγραφής γλυκόζης. Μετά την πρώτη ανακοίνωση, παράγοντες του ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωναν ασθενείς και γιατρούς πως θα διορθωθεί, αλλά αντί των 200 ταινιών το μήνα θα αποζημιώνονται μόνο οι 100, επικαλούμενοι, μάλιστα, σχετική εισήγηση της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ)!

“Η αλήθεια όμως είναι ότι η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία ουδέποτε πρότεινε στον ΕΟΠΥΥ κάτι ανάλογο“, ξεκαθαρίζει η ΕΔΕ και παρουσιάζει επιστολήτης προς τον Οργανισμό στις αρχές Ιουνίου με την οποία δηλώνει “την αντίθεσή της προς την παραπάνω απόφαση προτείνοντας να μη γίνει καμία μείωση των ταινιών μέτρησης της γλυκόζης σε αυτούς τους ασθενείς”. Επιπλέον, υποστήριξε την έγκριση των αισθητήρων (καθετήρων γλυκόζης) στους ασθενείς αυτούς. Αυτή τη θέση επανέλαβε και σε προσωπική επικοινωνία με αρμόδιους υπαλλήλους του ΕΟΠΥΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου