Πέμπτη 30 Ιουνίου 2016

Κοινωνικά ιατρεία & φαρμακεία: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας



Κινητοποίηση ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 11.30 έξω από το υπουργείο Υγείας τα αυτοοργανωμένα Κοινωνικά Ιατρεία/Φαρμακεία Αλληλεγγύης Ιλίου, Ν. Φιλαδέλφειας, Ν. Χαλκηδόνας, Πατησίων/Αχαρνών, Νέας Σμύρνης και Σαλαμίνας.

Οι εργαζόμενοι καλούν τους χρήστες των υπηρεσιών, τους ασφαλισμένους και τους ανασφάλιστους, τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, τους λειτουργούς της Υγείας, τις κοινωνικές συλλογικότητες, τα σωματεία εργαζομένων και ληπτών των υπηρεσιών να ανταποκριθούν στη διαμαρτυρία για μια αποκλειστικά δημόσια Υγεία ως κοινωνικό αγαθό, επαρκώς χρηματοδοτούμενη, που θα παρέχει δωρεάν και υψηλού ποιοτικού επιπέδου περίθαλψη και φροντίδα (σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο) σε όλους και όλες, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Τα κοινωνικά ιατρεία/φαρμακεία διεκδικούν να γίνουν αμέσως όλες οι αναγκαίες ρυθμίσεις που θα επιτρέπουν την άμεση, ανεμπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας όλων, ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, προσφύγων και μεταναστών (με ή χωρίς χαρτιά), χωρίς καμιά οικονομική συμμετοχή κανενός σε εξετάσεις και φάρμακα, άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΣΥ, στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας για την επαρκή στελέχωσή τους και την ποιοτική και αποτελεσματική λειτουργία τους, τη δραστική ενίσχυση των προϋπολογισμών.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, πριν καν την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου, οι ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, γιατρών, νοσηλευτών κ.λπ., ανέρχονταν σε πάνω από 30.000, ενώ οι δαπάνες για την Υγεία είναι φέτος μειωμένες κατά 350 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, λένε ότι το πρόβλημα του διαρκώς πολλαπλασιαζόμενου αριθμού των ανασφάλιστων αντιμετωπίστηκε με μια, ως επί το πλείστον, προσχηματική νομοθετική ρύθμιση, που αφήνει τον κύριο όγκο του προβλήματος ανέγγιχτο, καθώς όλοι όσοι έχουν εισόδημα πάνω από 2.400 ευρώ ετησίως θα πληρώνουν την -καθόλου μικρή- συμμετοχή τους στα φάρμακα το ίδιο όπως και οι ασφαλισμένοι.

Αντίστοιχα, επισημαίνουν, «ισχύουν για όσους πρόσφυγες και μετανάστες είναι πάνω από 18 ετών, δεν εμπίπτουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες και δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα -δηλαδή, για την πλειονότητα-, οι οποίοι μπορούν να έχουν την όποια δωρεάν πρόσβαση στο σύστημα μόνο ως επείγοντα περιστατικά στα ΤΕΠ -και πάλι υπό τον όρο ότι διαμένουν στα γνωστά κέντρα “φιλοξενίας”/κράτησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου