Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

Ιδιωτικές Κλινικές - ΕΟΠΥΥ: Πρόθεσή τους να βρεθεί η ‘’χρυσή τομή"

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες διαφαίνεται κάποια διαλλακτικότητα μεταξύ των δυο μερών, σε αντίθεση με την αδιάλλακτη στάση που είχαν επιλέξει όλο το προηγούμενο διάστημα.


Για την επόμενη εβδομάδα όπως φαίνεται πάει η νέα συνάντηση μεταξύ των ιδιωτικών Κλινικών και της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ για να καθορίσουν τους όρους της καινούργιας σύμβασης, καθώς η παλιά λήγει τέλη Ιουνίου.

Τελευταία πληροφόρηση είναι ότι και οι δύο πλευρές έχουν ξεκαθαρίσει την πρόθεσή τους να βρεθεί η "χρυσή τομή", που όμως να είναι ωφέλιμη για όλους. Γεγονός που αποτυπώνει κάποια διαλλακτικότητα από την πλευρά των μερών, σε αντίθεση με την αδιάλλακτη στάση που είχαν επιλέξει όλο το προηγούμενο διάστημα.

Στο πλαίσιο αυτό, πηγές αναφέρουν ότι διαφαίνεται μία καταρχήν λύση όσον αφορά τoν αριθμό των κλινών. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης είχε ζητήσει όλα τα τετράκλινα, καθώς και ένα ποσοστό από τις κλίνες Γ’ Θέσης. Αίτημα που αντιστοιχεί περίπου στο 8% των κλινών που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Η τελική προσφορά που σκοπεύουν να κάνουν οι εκπρόσωποι του δευτεροβάθμιου τομέα περίθαλψης είναι το 25% των κλινών της Γ’ Θέσης. Και σε αυτές, σύμφωνα με την πρόταση των ιδιωτικών κλινικών να περιλαμβάνονται και τα κρεβάτια που έχει ζητήσει το Δημόσιο για κάποιες επεμβάσεις που δεν γίνονται σε δημόσια νοσοκομεία, όπως καρδιολογικές, εμβολισμοί κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, ακούγεται ότι η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης κάνει πίσω στην απαίτησή της οι αμοιβές των γιατρών να περιλαμβάνονται στην αποζημίωση που δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Τελικώς, όπως όλα δείχνουν, το θέμα των αμοιβών θα αφορά αποκλειστικά τον γιατρό και τον ασθενή, ανεξάρτητα από τον τρόπο που ο τελευταίος πηγαίνει σε μία μονάδα (δηλαδή μόνος του ή μέσω κάποιου ταμείου).

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης δείχνει να παραμένει στη θέση της να γίνεται παρακράτηση του 1,8% επί των τιμολογίων που υποβάλλονται. Ωστόσο, παράγοντας που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις από την πλευρά των κλινικών, μας ξεκαθάρισε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν σκοπεύει να πληρώνει τις αμοιβές των υπαλλήλων του ΕΟΠΥΥ και ήδη έχει ενημερώσει για αυτό τους αρμόδιους, καθώς δεν πρόκειται να δεχτεί τέτοιο όρο στη σύμβαση.

Ένα εξίσου σημαντικό σημείο των συζητήσεων για το οποίο ακόμη δεν έχει βρεθεί σημείο επαφής είναι ο προϋπολογισμός για τις κλινικές, που για το 2016 είναι στα 235 εκατ. ευρώ. Ο ιδιωτικός τομέας έχει ζητήσει την αναμόρφωσή του, καθώς στο προαναφερθέν ποσό, εκτός από τον ΦΠΑ περιλαμβάνεται και το Ντυνάν, που μέχρι πρότινος συγκαταλέγονταν στα Δημόσια νοσοκομεία.
Επί τάπητος και πάλι οι ΜΕΘ

Aνοικτή παραμένει η διάθεση από μέρους των ιδιωτικών κλινικών κάποιων ΜΕΘ που θα ελέγχονται από το ΕΚΑΒ, καθώς, όπως μας ανέφερε στέλεχος μεγάλου ιατρικού ομίλου, έχουν δοθεί κάποιες υποσχέσεις από την πλευρά της πολιτείας, αλλά αυτές δεν έχουν τυπωθεί στα χαρτιά- και το κυριότερο δεν έχουν κατοχυρωθεί με Νόμο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, αυτές οι κλίνες δεν θα υπόκεινται σε περικοπές (clawback-rebate)- αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να ψηφιστεί νόμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου