Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Ξανθός: Μπήκαν ασφαλιστικές δικλείδες στην ευρεία διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ


Στα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), που είναι γνωστά πλέον ως ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα), αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο συζήτησης του πολυνομοσχεδίου.

Ο λόγος για το άρθρο 68 που, με την ψήφιση του, ανοίγει ο δρόμος για την πώληση συγκεκριμενων φαρμάκων, των ΓΕΔΙΦΑ και εκτός φαρμακείων.

“Υπήρχε εκκρεμότητα από τη μνημονιακή συμφωνία του καλοκαιριού, που έπρεπε να διευθετηθεί”, ανέφερε ο κ. Ξανθός, κάνοντας λόγιο για μια, υποκατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ που προέκυψαν μέσα από μια σοβαρή προσπάθεια επιστημονικής τεκμηρίωσης από την αρμόδια επιτροπή του ΕΟΦ, με τη συμμετοχή, μάλιστα, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλογου.

“Περιπου το 87% των ΜΗΣΥΦΑ θα παραμείνουν αποκλειστικά στα φαρμακεία και μόλις ένα 12%-13% θα πάνε εκτός φαρμακείου”, ανέφερε ο Υπουργός, προσθέτοντας πως ως επί το πλείστον είναι φάρμακα ασφαλούς χορήγησης από τον ασθενή.

“Χωρίς να αναιρούμε τη βασική υποχρέωση απελευθέρωσης, βάζουμε ασφαλιστικές δικλείδες και ρήτρες ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στη δημόσια υγεία και να μην επηρεαστεί αρνητικά η βιωσιμότητα των φαρμακείων”, ισχυρίστηκε.

Ο κ. Ξανθός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, εκτιμώντας ότι έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί και να παράγει ανακουφιστικά αποτελέσματα για πολίτες που πριν ταλαιπωρούνταν και επιβαρύνονταν οικονομικά”.

2 σχόλια:

  1. ΜΗ-ΣΥ-ΦΑ/ΓΕ-ΔΙ-ΦΑ/ΔΕ-ΓΑ-ΨΗ-ΚΑΠΕΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΠΟΡΙΑ= τα φαρμακεία θα πουλάνε και ρύζι μακαρόνια και άλλα ειδη σουπερ μάρκετ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή