Κυριακή 22 Μαΐου 2016

Απέρριψε το Δημοτικό Συμβούλιο την κυβερνητική πρόταση για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην περιοχή



Υπερψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο η θέση της Δημοτικής Αρχής, όπως παρουσιάστηκε με την εισήγηση του δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη, απορρίπτοντας τη σχετική πρόταση της διοίκησης της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας για το Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Δήμου Πατρέων.

Υπέρ ψήφισαν η παράταξη της Δημοτικής Αρχής, ο Χρήστος Πατούχας («Ανυπότακτη Πολιτεία»), ο Νίκος Τζανάκος («Πάτρα Δική μας Πόλη»), η Βίβιαν Σαμούρη («Όλοι μαζί για την Πάτρα»).


Κατά ψήφισαν η παράταξη «ΡΑΠ - Πάτρα Ανθρώπινη Πόλη», η παράταξη «Νέα Πόλη» και ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος («Αγωνιζόμενοι Πολίτες»).
Λευκό ψήφισε η παράταξη «Τώρα για την Πάτρα», ενώ ο Θεόδωρος Ντρίνιας («Δημοτική Κίνηση ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΝ») κατέθεσε και ψήφισε δική του πρόταση.

Στην εισήγησή του για το θέμα ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Το σχέδιο, που για λογαριασμό της κυβέρνησης μας έχει καταθέσει η 6η ΥΠΕ, το κρίνουμε με βάση τις θέσεις μας για την ΠΦΥ, που κατά τη γνώμη μας υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Τις αναφέρουμε συνοπτικά:

Α. Ένα αποκλειστικά κρατικό και δωρεάν σύστημα ΠΦΥ ενταγμένο στο ενιαίο κρατικό σύστημα Υγείας.

Β. Το σύστημα ΠΦΥ περιλαμβάνει τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία.

Γ. Η ανάπτυξή τους παίρνει υπόψη τον πληθυσμό, τη σύνθεσή του, την επιδημιολογία, την ύπαρξη βιομηχανικής, αγροτικής παραγωγής, τον παιδικό πληθυσμό, τα σχολεία, τις σχολές, τον ηλικιωμένο πληθυσμό, το γυναικείο πληθυσμό, τα ΑμεΑ, τους μετανάστες, τους Ρομά κλπ.

Δ. Είναι στελεχωμένο με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, με νοσηλευτικό προσωπικό και μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες Υγείας, ψυχολόγους και άλλους υγειονομικούς, υποστηρικτικό και διοικητικό προσωπικό.

Ε. Διαθέτει πλήρη εργαστηριακό, διαγνωστικό εξοπλισμό, φυσικοθεραπευτήριο, οδοντιατρείο, φαρμακείο.

ΣΤ. Λειτουργεί καθημερινά και σε 24ωρη βάση.

Κριτήριο όλων των παραπάνω είναι να επιτελούνται όλες οι εργασίες της ΠΦΥ με κύριο προσανατολισμό την πρόληψη, αλλά και θεραπεία και αποκατάσταση. Επίσης να καλύπτονται πλήρως οι γενικές και ειδικές ανάγκες σε υπηρεσίες ΠΦΥ όλου του πληθυσμού».

Ο Κ. Πελετίδης επισήμανε ότι με βάση τις παραπάνω θέσεις «πραγματοποιήσαμε συναντήσεις με σωματεία εργαζομένων και επιστημονικούς φορείς. Από τις συναντήσεις αυτές, επιβεβαιώθηκε η συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση που διαμορφώνεται συνολικά στο δημόσιο τομέα υγείας και στην περιοχή μας. Αναφερόμαστε σε ορισμένα παραδείγματα, που χαρακτηριστικά έθεσαν τα μέλη των Δ.Σ., όπως η επίσπευση των διαδικασιών για την κατάργηση του Νοσοκομείου Θώρακος, η απλήρωτη εργασία των γιατρών (εφημερίες), αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού, η υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού, όλων των ειδικοτήτων.Σε πρόσφατη σύσκεψη της 6ης ΥΠΕ για το συγκεκριμένο θέμα, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν είναι προϋπόθεση η συμφωνία των Δήμων, που έχουν επιλεγεί πιλοτικά για την υλοποίηση του σχεδιασμού αυτού. Παρόλα αυτά θεωρούμε ότι πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει θέση, γιατί η ΠΦΥ από μόνη της συνιστά εάν σοβαρό πρόβλημα για τη λαϊκή οικογένεια».

Σε άλλο σημείο ο Κώστας Πελετίδης σημείωσε:

«Στην ουσία στο σχέδιο δεν προβλέπεται ούτε ένα (1) Κέντρο Υγείας, με τα χαρακτηριστικά που συνοπτικά αναφέρουμε στην αρχή της εισήγησής μας και υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Πολύ περισσότερο που για τα δεδομένα της Πάτρας (πληθυσμός, τόποι δουλειάς, σχολεία κλπ.) θα απαιτούνταν πολλά περισσότερα αν θέλουμε να μιλάμε για ΠΦΥ και όχι για κάποιες υποτυπώδεις παροχές.

Στο σχέδιο, λοιπόν, συνέχισε ο Κ. Πελετίδης, έχει υποκατασταθεί το ΚΥ, το βασικό οργανωμένο κύτταρο της ΠΦΥ, με ένα συνονθύλευμα σκόρπιων, ασύνδετων και από κάθε πλευρά ανεπαρκών υποδομών που ονομάζονται "Δίκτυο"». Και κατέληξε επισημαίνοντας:

«Είναι φανερό ότι από το συνολικό αριθμό των υγειονομικών και άλλων εργαζομένων που προβλέπει το σχέδιο "οι προβλεπόμενες υπηρεσίες" που θα μπορεί να παρέχει δεν έχουν καμία σχέση με τις λαϊκές ανάγκες σε υπηρεσίες ΠΦΥ, πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης. Είναι σχέδιο κομμένο και ραμμένο για την παροχή το πολύ κάποιων στοιχειωδών υπηρεσιών και ενισχύει ακόμα περισσότερο την ατομική ευθύνη -και κόστος- για την κάλυψη των αναγκών σε υπηρεσίες ΠΦΥ». 

Διαβάστε στο συνημμένο ολόκληρη την εισήγηση του Κώστα Πελετίδη για την ΠΦΥ.

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ

1 σχόλιο:

  1. ΜΕΤΑ ΜΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ.Ο ΤΟΠΙΚΟΣ ΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ -ΠΛΗΝ ΕΛΑΧΙΣΤΟΤΑΤΩΝ ΕΞΑΙΡΕΣΕΩΝ-ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΦΑΥΛΟΥ.ΙΔΕ ΚΑΠΟΙΣΤΡΙΑΣ.ΑΠΟ ΤΟΤΕ...ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΣ.ΓΙ ΑΥΤΟ ΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ.ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή