Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Επιστολή Ι.Σ.Π.Ο. για θεσμό επικουρικών ιατρών

Πύργος 26-05-2016
Α.Π.: 551

Προς: τον Πρόεδρο κ. Μιχαήλ Βλασταράκο 
και τα μέλη του Δ.Σ. του 
Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου 

Κύριε Πρόεδρε, 

θα επιθυμούσαμε να σας υπενθυμίσουμε ένα θέμα το οποίο σας έχουμε θίξει και παλαιότερα και για το οποίο είχαμε λάβει από εσάς την απάντηση ότι ήταν μέσα στα σχέδια του Π.Ι.Σ. να προχωρήσει σε επαφή με το Υπουργείο Υγείας, με σκοπό τη διευθέτησή του.

Το αίτημά μας αφορούσε το θέμα της «ευφυούς» επινόησης του Υπουργείου Υγείας περί προσλήψεων ιατρών στα Νοσοκομεία με την ονομασία «επικουρικός». Βέβαια δεν είναι απόφαση της σημερινής ηγεσίας του Υπουργείου αλλά πολύ παλαιότερη. 

Ξέρετε βέβαια πολύ καλά τι σημαίνει πρόσληψη ενός επικουρικού ιατρού σε κάποιο Νοσοκομείο ή Κέντρο Υγείας και σε κάποιες Υγειονομικές Μονάδες. Υπογράφει ο ενδιαφερόμενος ιατρός μία σύμβαση, βάσει της οποίας στο τέλος του χρόνου από της προσλήψεως, εάν δεν προκύψει ανανέωση, θα θεωρείται απολυμένος. 

Βέβαια η όλη διαδικασία, σκοπό έχει μετά το χρόνο της σύμβασης το Υπουργείο να μεταχειρίζεται τον ιατρό σαν αναλώσιμο είδος, τον οποίο αφού έχει «χρησιμοποιήσει» επαρκώς τον πετάει στον κάλαθο των αχρήστων χωρίς να υπολογίζεται αν ο ιατρός έχει κάποια ηλικία, αν είναι έγγαμος και έχει οικογένεια να συντηρήσει, στερώντας του με αυτό τον τρόπο τα δικαιώματα που έχουν οι υπόλοιποι ιατροί του Ε.Σ.Υ.

Συνεπώς δεν είναι τυχαίο ότι οι ιατροί είναι γενικά ιδιαίτερα επιφυλακτικοί να προσληφθούν με αυτό το καθεστώς. Το Υπουργείο αποφεύγει με τον τρόπο αυτό τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται η πρόσληψη μόνιμων ιατρών (μόνιμης μισθοδοσίας, συνταξιοδότησης κ.λ.π.) με τίμημα ωστόσο την στέρηση από το Ε.Σ.Υ. ιατρικών ειδικοτήτων αναγκαίων για την λειτουργία του.

Τα προβλήματα που προκύπτουν από τη έλλειψη ιατρών σε όλες τις υγειονομικές μονάδες είναι τεράστια. Κατά δήλωσή του, ο πρώην Υπουργός Υγείας είχε υποσχεθεί 4.500 προσλήψεις ιατρών και παραϊατρικού προσωπικού, οι οποίες ποτέ δεν έγιναν, στο τέλος δε μεταπηδώντας σε άλλο Υπουργείο απέφυγε την υποχρέωση να λογοδοτήσει για την ασυνέπειά του ενώ η νέα ηγεσία του Υπουργείου είναι προφανές ότι θεωρεί πως η υπόσχεση του προηγούμενου Υπουργού δεν την δεσμεύει και τηρεί επί του θέματος σιγήν ιχθύος.

Κύριε Πρόεδρε, θεωρούμε ότι θα ήταν επιβεβλημένη η παρέμβαση από την πλευρά σας, ώστε να παύσει το απαράδεκτο καθεστώς των «επικουρικών ιατρών», το οποίο καταρρακώνει το κύρος και την επιστημονική οντότητα των ιατρών, και να αντικατασταθεί από άμεση προκήρυξη των αναγκαίων θέσεων μόνιμων ιατρών. 

Η ιατρική επιστήμη πρέπει να παραμένει στο ύψος της και στον υψηλό σκοπό για τον οποίο ετάχθη. 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο 

Ο Πρόεδρος                             Ο Γεν. Γραμματέας

Ευάγγελος Παπαγεωργίου          Χρήστος Γιαννικούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου