Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Ιδού οι μισθοί των γιατρών του ΕΣΥ με το ειδικό μισθολόγιο!

Δευτέρα 23 Μάιος 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στο τσακ γλίτωσαν το πάγωμα των μισθών τους οι γιατροί του ΕΣΥ. Αλλά οι φόβοι δεν έχουν εκλείψει.

Με την αγωνία συνεχίζουν να ζουν οι γιατροί του ΕΣΥ, που στο τσακ γλίτωσαν το πάγωμα του χρονοεπιδόματος. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να βρει τα ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μην παγώσουν οι αυξήσεις που δικαιούται το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ. Διαβάστε ΕΔΩ τη διόρθωση της τελευταίας στιγμής: «Γλίτωσαν στο τσακ οι γιατροί το «πάγωμα» των μισθών!»

Μία αύξηση 4% που προστίθεται κάθε δύο χρόνια στο βασικό μισθό και αποτελούσε σημαντικό βοήθημα στους ήδη «κουρεμένους» μισθούς των γιατρών.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια των μνημονίων οι γιατροί έχουν χάσει περίπου το40% των εισοδημάτων τους με τις εφημερίες να παραμένουν απλήρωτες για μήνες.

Σήμερα οι αποδοχές των γιατρών του ΕΣΥ διαμορφώνονται από την πρόσθεση του βασικού μισθού (μικτού) συν το Ειδικό επίδομα Νοσοκομειακής απασχόλησης, συν το επίδομα της Βιβλιοθήκης το οποίο είναι και το μοναδικό αφορολόγητο. Το σύνολο του ποσού που προκύπτει φορολογείται όπως εξάλλου και οι εφημερίες.


α. Συντονιστής Διευθυντής 1.665 €

β. Διευθυντής 1.580 €

γ. Επιμελητής Α` 1.513 €

δ. Επιμελητής Β` 1.321 €

ε. Ειδικευόμενος 1.007 €».

Το Ειδικό επίδομα Νοσοκομειακής απασχόλησης, απόδοσης και ειδικών συνθηκών άσκησης ιατρικού έργου οριζόμενο κατά βαθμό, είναι το εξής:

α. Συντονιστής Διευθυντής, Διευθυντής 238 €

β. Επιμελητής Α` 205 €

γ. Επιμελητής Β` 174 €

δ. Ειδικευόμενος 190 €

Η πάγια αποζημίωση για συμμετοχή σε σεμινάρια και ενημέρωση βιβλιοθήκης, οριζόμενη κατά βαθμό, (γνωστό ως επίδομα βιβλιοθήκης) διαμορφώνεται ως εξής:

α. Συντονιστής Διευθυντής, Διευθυντής 225 €

β. Επιμελητής Α` 195 €

γ. Επιμελητής Β` 164 €

δ. Ειδικευόμενος 123 €».


Οι εφημερίες που θα μπορούσαν να …αναπτερώσουν τα εισοδήματα των γιατρών, πληρώνονται συνήθως με καθυστέρηση μηνών, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανείς να βασίσει τα οικονομικά του σ αυτές.

Από την άλλη φορολογούνται σε τέτοιο βαθμό που τελικά δεν αποτελούν και την πιο συμφέρουσα λύση για το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ. Ενδεικτικά να σημειωθεί ότι μία εφημερία σε καθημερινή μέρα (αργίες και Κυριακές πληρώνονται με μεγαλύτερα ποσά) για γιατρό που λαμβάνει μισθό διευθυντή, αντιστοιχεί καθαρά περίπου σε 70 ευρώ, έπειτα από 17 ώρες συνεχόμενες εργασίας.


Δεν είναι τυχαίο ότι συχνά πυκνά οι γιατροί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις. Ίσως γι’ αυτό και το …«editorial: Γιατί οι Έλληνες γιατροί έπρεπε να γίνουν μανικιουρίστες!» (πατήστε ΚΛΙΚ) έγινε viral μέσα σε λίγες ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου