Σάββατο 21 Μαΐου 2016

Έως 30 μηνιαίες δόσεις η παρακράτηση στις συντάξεις υπέρ... ΕΚΑΣ



Του Δημήτρη Κατσαγάνη - Capital.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

Νομοτεχνική βελτίωση στο ασφαλιστικό υπέρ των μονοσυνταξιούχων του ΤΣΑΥ
Εννιά αλλαγές στο ευρύτερο σύστημα ασφάλισης και πρόνοιας φέρνουν δύο τροπολογίες που κατέθεσε χθες ο Υπ. Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος στα πλαίσια του νομοσχεδίου περί "επειγουσών διατάξεων για την εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων ". Αυτές συνοπτικά προβλέπουν πως :

* Η επιστροφή του ΕΚΑΣ (που καταβλήθηκε στο α΄εξάμηνο 2016) από όσους χαμηλοσυνταξιούχους δεν το δικαιούνται πια (σ.σ. με σύνταξη μεταξύ 664 -766 ευρώ/μήνα) θα γίνει σε 12 μηνιαίες δόσεις αν η μηνιαία δόση είναι κάτω από 30 ευρώ και σε μέχρι και 30 μηνιαίες δόσεις αν το ποσό της μηνιαίας δόσης υπερβαίνει τα 30 ευρώ.


· Ξεκινά εντός του Ιουλίου 2016 το Πρόγραμμα "Κοινωνικού Εισόδημα Αλληλεγγύης" σε 30 από τους 325 δήμους


· Η σύνταξη θανάτου ορίζεται στο 50% της σύνταξης του αποθανόντος μετά την διέλευση της 3ετίας προ των 55 ετών του επιζώντος συζύγου (και δικαιούχου της εν λόγω σύνταξης)


· Όσοι αυταπασχολούμενοι και επαγγελματίες θα έχουν εκπτώσεις στην καταβολή της εισφοράς 20% για τον κλάδο κύριας σύνταξης και υγείας θα ακολουθούν την ίδια διαδικασία ως προς την καταβολή των εισφορών τους με εκείνους που δεν έχουν εκπτώσεις.


· Η ενοποίηση εντός της φορολογικής διοίκησης της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών οφειλών θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 31.12.2017 με βάση κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί έως 31.7.2016.


· Μέχρι 1-3-2017, προσδιορίζεται ο αναγκαίος αριθμός του προσωπικού για τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Τυχόν πλεονάζον προσωπικό μεταφέρεται, μέχρι την 1.4.2017, με την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση, βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο, στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή σε άλλους φορείς εποπτείας του υπουργείου ή στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

· Για τους ασφαλισμένους του ΤΣΜΕΔΕ , οι οποίοι έως την 12.5.2016 κατέβαλλαν εισφορές υπέρ της Ειδικής Προσαύξησης, η επιπλέον παροχή θα υπολογίζεται, για κάθε έτος καταβολής επιπλέον εισφοράς, με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς.

· Για τους ασφαλισμένους που προέρχονται από το ΤΣΑΥ (σ.σ.τομέας ασφάλισης γιατρών στο ΕΤΑΑ) και έχουν υπαχθεί προαιρετικά στην ασφάλιση του Κλάδου Μονοσυνταξιουχων, η επιπλέον παροχή θα υπολογίζεται, για κάθε έτος καταβολής επιπλέον εισφοράς, με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς.

· Αίρεται η χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στις ανώνυμες εταιρίες "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ" και "Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου ΑΕ".

Πιο αναλυτικά οι τροπολογίες προβλέπουν


Η επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντος τμήματος ή συνόλου ΕΚΑΣ γίνεται με συμψηφιστικό επαναϋπολογισμό της σύνταξης σε δώδεκα μηνιαίες δόσεις . Σε περίπτωση που το ποσό της μηνιαίας δόσης υπερβαίνει τα 30 ευρώ, το υπερβάλλον ποσό συμψηφίζεται με τη σύνταξη σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι το Δεκέμβριο του 2018.

2. Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Τίθεται σε βαθμιαία εθνική εφαρμογή Πρόγραμμα υπό τον τίτλο "Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης " εντός του Ιουλίου 2016 έως 30 Δήμους (σ.σ. επί συνόλου 325 που έχει η χώρα), οι οποίοι θα οριστούν , βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων και δεικτών φτώχειας και ανεργίας. Η α΄φάση του προγράμματος λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2016 και θα έχει 3 πυλώνες:

α) εισοδηματική ενίσχυση

β) πρόσβαση σε συμπληρωματικές κοινωνικές παροχές και υπηρεσίες

γ) ενεργοποίησης και προώθησης των δικαιούχων σε δράσεις, όπως κάλυψη προτεινόμενης θέσης εργασίας κλπ.

3. Συντάξεις θανάτου 

Μετά την πάροδο τριετίας (σ.σ. μέχρι το 55ο έτος του επιζώντα συζύγου) και υπό τις ισχύουσες προϋποθέσεις για την καταβολή σύνταξης σε επιζώντα σύζυγο, λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου, εφαρμόζεται η καταβολή του 50% αυτής στον επιζώντα, εάν εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη πηγή.

4. Εκπτώσεις στις εισφορές των επιστημόνων

Αποτελούν ασφαλιστικές οφειλές και εξοφλούνται κατά την οριζόμενη διαδικασία, οι χορηγούμενες εκπτώσεις (σ.σ. έως 50% για τα καθαρά δηλωτέα εισοδήματα 7000-58000 ευρώ ετησίως) προς:

* τους παλαιούς και νέους ασφαλισμένους που υπάγονται ή θα υπάγονταν, έως την έναρξη ισχύος του ν. 4387/2016 (σ.σ. 12.5.2016), στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ(σ.σ.μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι)

* προς τους αυτοαπασχολούμενους αποφοίτους σχολών ανώτατης εκπαίδευσης που είναι εγγεγραμμένοι σε επιστημονικούς συλλόγους ή επιμελητήρια, αναφορικά με την καταβολή εισφορών κύριας σύνταξης και υγειονομικής περίθαλψης.

Ακόμη, για τους ίδιους ασφαλισμένους, τίθεται χρονικό όριο πέντε ετών στη χορηγούμενη έκπτωση για τον υπολογισμό, επί του εκάστοτε κατώτατου βασικού μισθού, του προβλεπόμενου ποσοστού εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη.

5. Ενοποίηση είσπραξης φόρων -εισφορών

Προβλέπεται η τήρηση του κοινού μητρώου εισφορών και φόρου εισοδήματος στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που θα εκδοθεί μέχρι 31.7.2016, καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την ενοποίηση εντός της φορολογικής διοίκησης της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών οφειλών. Η εν λόγω ενοποίηση θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 31.12.2017.

6. Προσωπικό Ενιαίου Φορέα κοινωνικής Ασφάλισης

Ορίζεται ότι, μέχρι την 1-3-2017, προσδιορίζεται ο αναγκαίος αριθμός του προσωπικού για τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, καθώς και οι προϋποθέσεις και οι λόγοι μεταφοράς του τυχόν πλεονάζοντος προσωπικού του στους αναφερόμενους φορείς. Τυχόν πλεονάζον προσωπικό μεταφέρεται, μέχρι την 1.4.2017, με την ίδια εργασιακή σχέση, οργανική θέση, βαθμό και μισθολογικό κλιμάκιο, στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ή σε άλλους φορείς εποπτείας του υπουργείου ή στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν κατά προτεραιότητα ανάγκες σχετικές με την καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, συνεκτιμωμένων της φύσης και του μεγέθους των προς κάλυψη αναγκών κάθε φορέα.

7. Ασφαλισμένοι μηχανικοί

Για τους ασφαλισμένους , οι οποίοι έως την έναρξη ισχύος του νέου ασφαλιστικού νόμου (12.5.2016) υπάγονταν στην ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ (σ.σ. τομέας ασφάλισης μηχανικών στο ΕΤΑΑ) και κατέβαλλαν εισφορές υπέρ της Ειδικής Προσαύξησης, η επιπλέον παροχή θα υπολογίζεται, για κάθε έτος καταβολής επιπλέον εισφοράς, με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα επιπλέον εισφοράς. Ο συντάξιμος μισθός σε αυτήν την περίπτωση θα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της επιπλέον εισφοράς.

8. Ασφαλισμένοι γιατροί

Για τους ασφαλισμένους που προέρχονται από το ΤΣΑΥ (σ.σ.τομέας ασφάλισης γιατρών στο ΕΤΑΑ) και έχουν υπαχθεί προαιρετικά στην ασφάλιση του Κλάδου Μονοσυνταξιουχων, η επιπλέον παροχή θα υπολογίζεται, για κάθε έτος καταβολής επιπλέον εισφοράς, με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για κάθε ποσοστιαία μονάδα (1%) επιπλέον εισφοράς. Ο συντάξιμος μισός σε αυτήν την περίπτωση θα προκύπτει λαμβάνοντας υπόψη τη βάση υπολογισμού της επιπλέον εισφοράς.

9. Ενημερότητα σε Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα και Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου

Αίρεται η χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στις ανώνυμες εταιρίες "Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΒΕΕ" και "Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου ΑΕ", που προβλέφθηκε από τη δημοσίευση του ν. 4387/2016 και έως την 31-12-2016, χωρίς παρακράτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου