Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Νέες “γκάφες” στην Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση – Μόνο στο Virus



Ιοκάστη Αλειφεροπούλου

Απροσδόκητη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους έφερε το «κλείδωμα» του ΑΜΚΑ. Όπως αποκαλύπτει το Virus, πέρα από τους χρονικούς περιορισμούς που τέθηκαν για την επανάληψη των διαγνωστικών εξετάσεων (εδώ), οι νέες οδηγίες συνταγογράφησης αμέλησαν να λάβουν υπόψη ότι ορισμένες εξετάσεις απαιτείται να γίνονται εις διπλούν.

Η «γκάφα» των αρμοδίων – την οποία έχουμε ξαναδεί σε ανάλογη περίπτωση στο παρελθόν, είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί γιατροί τις τελευταίες μέρες να μην μπορούν να εκδώσουν παραπεμπτικά στους ασθενείς τους. Για παράδειγμα, η ακτινογραφία profile και en face του ίδιου οστού «χτύπαγε» στο σύστημα ως δύο εξετάσεις αντί για μία. Έτσι, εάν ο ίδιος γιατρός έγραφε κι άλλες εξετάσεις στον ασθενή, το αριθμητικό όριο συνταγών ανά ιατρική πράξη ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο.

Η καταγγελία της ασφαλισμένης Μ.Γ. στο Virus, είναι χαρακτηριστική. Όπως διαπίστωσε κατά την επίσκεψή της στην παθολόγο Μ.Ν., όπου απευθύνθηκε με βαρύ κρύωμα και ακροαστικά, το σύστημα «μπλόκαρε» την ακτινογραφία θώρακος, εμφανίζοντας ένδειξη υπέρβασης του ορίου συνταγογράφησης στο συγκεκριμένο ΑΜΚΑ, όπου είχαν συνταγογραφηθεί και βιοχημικές εξετάσεις. Ζητούσε, παράλληλα, αιτιολόγηση εκ μέρους της γιατρού για την αναγκαιότητα της υπέρβασης.

Προφανώς η συγκεκριμένη γιατρός δεν ήταν η μόνη που αντιμετώπισε το πρόβλημα. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η ΗΔΙΚΑ δέχτηκε αρκετές ανάλογες καταγγελίες μετά την ενσωμάτωση των νέων οδηγιών συνταγογράφησης.

Η Αναπλ. Προϊσταμένη Διεύθυνσης Λειτουργίας & Υποστήριξης Εφαρμογών της ΗΔΙΚΑ, Ελπίδα Φωτιάδου, αναφέρει στο Virus πως το πρόβλημα τελικώς αποκαταστάθηκε αργά το απόγευμα της Τρίτης. «Μετά από τηλεφωνική συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ μπήκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση νέα όρια. Για παράδειγμα το όριο για την ακτινογραφία θώρακος έγινε από ένα, δύο»σημειώνει χαρακτηριστικά. Η ίδια επισημαίνει πάντως ότι παρά την υφιστάμενη δυσκολία, οι γιατροί που αντιμετώπισαν το πρόβλημα θα μπορούσαν να συνταγογραφήσουν τις αναγκαίες εξετάσεις, αιτιολογώντας στο σχετικό πεδίο την απόφασή τους.

1 σχόλιο: