Τρίτη 26 Απριλίου 2016

ΕΟΠΥΥ και Κλινικές παίζουν ξύλο για τις πληρωμές: Αιτία, ο νέος συγκεντρωτικός τρόπος



Σε έκρυθμη κατάσταση βρίσκεται ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών, καθώς οι επιχειρήσεις δεν έχουν πληρωθεί για τον Ιανουάριο του 2016 (αναφορικά με τα νοσήλεια και τις αιμοκαθάρσεις) παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα το επεσήμαναν χαρακτηριστικά και σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν οι επικεφαλής της ΠΕΙΚ (Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών) για την δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει όχι μόνο λόγω της στάσης των πληρωμών, αλλά και της αύξησης του ΦΠΑ κατά μία μονάδα στο 24%, γεγονός που δημιουργεί εξαιρετικά ασφυκτικό κλίμα στον κλάδο.
Η διαδικασία των πληρωμών έχει αλλάξει, όπως τονίζει στο onMed ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ κ. Γρηγόρης Σαραφιανός και ενώ αρχικά οι επιχειρήσεις πληρώνονταν από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, σήμερα έχει ξεκινήσει μία άλλη διαδικασία συγκεντρωτική. Συγκεκριμένα, τα τιμολόγια των επιχειρήσεων συγκεντρώνονται από όλη την Ελλάδα μαζί και ελέγχονται σε έναν χώρο του Οργανισμού στην περιοχή της Πεύκης, και όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΠΕΙΚ, ο όγκος των δικαιολογητικών είναι τόσο τεράστιος, που μόνο... ξύλο δεν πέφτει. Ακόμη και με ηλεκτρονικοποίηση του συστήματος, δεν μπορεί να βγάλει κανείς άκρη, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ, οι Ιδιωτικές κλινικές όπως και οι υπόλοιποι πάροχοι υγείας, αναμένουν καρτερικά να κλείσει η αξιολόγηση του Ελληνικού Προγράμματος προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 5,7 δις ευρώ ώστε να μπορέσουν να πληρωθούν, καθώς οι οφειλές είναι αρκετές, όχι μόνο ο τρέχουσες αλλά και τα ληξιπρόθεσμα. Η κυβέρνηση αλλά και ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, έχει αναφέρει ότι από την δόση των 5,7 δις ευρώ τα 3 δις ευρώ περίπου θα κατευθυνθούν στους παρόχους υγείας. Ασφαλείς πληροφορίες επίσης αναφέρουν ότι ποσό της τάξης του 1,2 δις ευρώ αναμένεται να κατευθυνθεί στην φαρμακοβιομηχανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου