Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Αναστάτωση στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με το διπλό μνημόνιο

Ενώ το Μαξίμου κάνει... προπαγάνδα, οι βουλευτές εκφράζουν δυσφορία για το πακέτο των 9 δισ.

Δεν μπορούμε να πάμε για Πάσχα στις περιφέρειές μας λένε κάποιοι, ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι θα ξεσηκωθεί μεγάλο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων.

Σαν «βόμβα» έπεσε στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία και θα σηκώσει το βάρος των οδυνηρών ψηφοφοριών στη Βουλή, η είδηση ότι η κυβέρνηση έφερε, όχι μόνο το πακέτο των 5,4 δισ ευρώ, αλλά και ένα πρόσθετο, «προληπτικό», μνημόνιο με επιπλέον μέτρα 3,6 δισ ευρώ, εξαιτίας της καταρράκωσης της εμπιστοσύνης με τους δανειστές, που έχουν επιφέρει οι αλλοπρόσαλλες «διαπραγματεύσεις» επί σειρά μηνών.

protothema.gr

Το συνολικό πακέτο των 9 δισ ευρώ μέτρων, φαντάζει κάτι περισσότερο κι από Γολγοθάς για τους ανάστατους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που στέλνουν αγωνιώδη, αλλά και οργισμένα μηνύματα στο Μέγαρο Μαξίμου. Κοινό στοιχείο όλων αυτών των αντιδράσεων είναι ότι το νέο μνημόνιο δεν «αντέχεται» και δεν μπορεί να το υποστηρίξει κανείς προς την ελληνική κοινωνία, ειδικά στην περιφέρεια, όπου η επαφή των πολιτών με τους βουλευτές είναι πιο στενή και άμεση. «Δεν μπορούμε να βγούμε από τα σπίτια μας» λένε κάποιοι, ενώ άλλοι προειδοποιούν ότι θα ξεσηκωθεί μεγάλο κύμα κοινωνικών αντιδράσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συντριπτική πλειονότητα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη της Παρασκευής με την απόφαση του Eurogroup που επέβαλε το προληπτικό πακέτο των μέτρων ύψους 3,6 δις ευρώ. Ανέμεναν ότι η κυβέρνηση θα είχε εξασφαλίσει τη στήριξη Ευρωπαίων ηγετών, μετά την πολιτική διαπραγμάτευση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, ώστε να αποφευχθεί μία τέτοια δέσμευση. Η ανακοίνωση ότι η Αθήνα θα πρέπει να ικανοποιήσει τη σχετική απαίτηση των δανειστών – είτε με τη νομοθέτηση ονομαστικοποιημένων μέτρων, είτε με άλλους τρόπους που εξετάζει να προτείνει στην τρόικα η κυβέρνηση – άφησε άναυδους τους βουλευτές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκε στη Βουλή για να συζητήσει την κατάσταση και να ζητήσει ενημέρωση από την ηγεσία. Διαμήνυσαν ότι το συνολικό πακέτο όπως επιβάλλεται από τους δανειστές υπερβαίνει τη δέσμευσή τους να ψηφίσουν μόνο ό,τι περιλαμβανόταν στην συμφωνία του περσινού καλοκαιριού.

Προκειμένου να υπάρξει μία κάποια διαχείριση της αφόρητης αυτής κατάστασης πολλοί βουλευτές προτείνουν στο Μαξίμου να μην έλθει η συμφωνία στη Βουλή μέχρι το Πάσχα, αλλά αργότερα, ώστε να μην βρεθούν αντιμέτωποι με τους ψηφοφόρους τους κατά τις ημέρες των εορτών. Πολλοί πάντως αλλάζουν ήδη σχέδια και αναζητούν… απόδραση από την πραγματικότητα, καθώς ματαιώνουν τις επισκέψεις στις εκλογικές τους περιφέρειες και τις ιδιαίτερες πατρίδες. «Θα πρέπει να απολογούμαστε διαρκώς» σημειώνουν, ενώ δεν ξεχνούν ότι στην επαρχία οι ακραίες αντιδράσεις πολιτών κατά των κυβερνητικών βουλευτών έχουν ήδη αρχίσει εδώ και καιρό.

Η κυβέρνηση, φοβούμενη και η ίδια το τσουνάμι των κοινωνικών αντιδράσεων, δεν σχεδιάζει να φέρει προς ψήφιση νομοσχέδια μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα. Κοιτάζει δε πώς θα σπάσει σε διάφορα κομμάτια τόσο το πακέτο των 5,4 δις ευρώ (με τους άμεσους και τους έμμεσους φόρους, αλλά και το ασφαλιστικό), όσο και το πρόσθετο μνημόνιο «κάβα» των 3,6 δις ευρώ, ώστε να το διαχειριστεί πολιτικά και επικοινωνιακά. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε την Παρασκευή ότι «υπάρχουν πολλές ιδέες» για το πώς θα ανταποκριθεί η χώρα στην απαίτηση των δανειστών για το προληπτικό μνημόνιο. Το θέμα θα πρέπει να έχει λήξει μέχρι το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, στο οποίο η Αθήνα θα παρουσιάσει τη δική της πρότασή επ’ αυτού. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση προτείνει στους δανειστές να μην υπάρξει θεσμοθέτηση αναλυτικής και «ονομαστικής» λίστας με μέτρα, αλλά να καθιερωθεί ένα ισχυρό νομικά αυτόματο σύστημα ελέγχου των δημοσιονομικών, που να επιβάλλει τις προσαρμογές σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Η ιδέα της βασίζεται σε ένα γερμανικό μοντέλο «αυτόματου κόφτη δαπανών», όταν τα δημοσιονομικά ξεφεύγουν προς το χειρότερο. Δεν είναι όμως βέβαιο εάν θα το δεχθούν οι δανειστές.

Πάντως κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν να καθησυχάσουν τους βουλευτές, λέγοντας ότι πρόκειται για προληπτικά μέτρα, που το πιθανότερο είναι να μη χρειαστεί να ληφθούν και, εν πάσει περιπτώσει αυτό θα ξεκαθαριστεί το 2018. Εμφανίζονται σε σίγουρα ότι ακόμα και εξειδικευμένος κατάλογος μέτρων να έρθει προς ψήφιση με το μνημόνιο-κάβα, θα τύχει τελικώς της έγκρισης των βουλευτών, γιατί η συνολική συμφωνία και η επίτευξη της αξιολόγησης θα ανοίξουν το δρόμο για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου