Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό



Για την Πέμπτη του Πάσχα ορίστηκε η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές της Βουλής. Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση


Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από τις συναρμόδιες επιτροπές Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, το σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού συστήματος. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Έντονη κριτική στις ρυθμίσεις που εισάγονται με τις διατάξεις του νομοσχεδίου άσκησαν και οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών ενώσεων, των κοινωνικών φορέων και των συνδικάτων που συμμετείχαν στην συνεδρίαση των επιτροπών τη Μ. Τρίτη. Η επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου στις επιτροπές ορίστηκε για την Πέμπτη του Πάσχα.
Να καταθέσει τα δική της πρόταση κάλεσε την αντιπολίτευση ο Κατρούγκαλος

Ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, κάλεσε τη ΝΔ να καταθέσει τη δική της πρόταση. “Θέλει να συμβάλει σε μια τέτοια λύση ή όχι” διερωτήθηκε ο υπουργός Εργασίας. Νωρίτερα, σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων Αναφερόμενος για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ο υπουργός δήλωσε ότι «πρόκειται για μία μείζονα μεταρρύθμιση, που, για πρώτη φορά, εφαρμόζει ενιαίους κανόνες για όλους, στο πλαίσιο της αρχής της ισονομίας και με πνεύμα κοινωνικής δικαιοσύνης».

Όπως είπε, στο νομοσχέδιο υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα για τους πιο αδύναμους. «Όλοι όσοι ανήκουν στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα, ωφελούνται από τη μεταρρύθμιση τόσο στο επίπεδο των συντάξεων όσο και στο επίπεδο της αναπροσαρμογής των εισφορών με βάση το πραγματικό εισόδημα. Μάλιστα, από τη διαπραγμάτευση, σε αρκετά σημεία, το νομοσχέδιο εμφανίζεται βελτιωμένο σε σχέση με το προσχέδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.

Για παράδειγμα, όπως προσέθεσε, η ελάχιστη ασφαλιστική υποχρέωση των αγροτών υπολογίζεται πλέον στη βάση του 70% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη, όχι στη βάση του 80% και «αυτό, χωρίς καμία μείωση στην εθνική σύνταξη, στην οποία θα λάβουν».

ΝΔ: Κερασάκι στην τούρτα των αντιλαϊκών μέτρων, το ασφαλιστικό

Ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δημιούργησε με τις πολιτικές της «ένα εκρηκτικό δημοσιονομικό "κοκτέιλ"», φέρνοντας όπως είπε, νέα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, ενώ χαρακτήρισε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο «κερασάκι στη τούρτα» των αντιλαϊκών μέτρων.

Όπως υποστήριξε ο κ. Οικονόμου, 1,8 δισ. ευρώ είναι τα μέτρα για το ασφαλιστικό, 1,8 δισ. οι έμμεσοι φόροι και 1,8 δισ. οι άμεσοι φόροι, ενώ έκανε λόγο για «ψευδεπίγραφα λάβαρα» σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί δίκαιης κατανομής των βαρών.

«Με τις πολιτικές σας δημιουργήσατε μια εξωπραγματική απαράδεκτη αστοχία. Πέσατε έξω. Και το ασφαλιστικό είναι απλά το κερασάκι στην τούρτα», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Ο εισηγητής της ΝΔ χαρακτήρισε την εθνική σύνταξη «φιλοδώρημα» και έκανε λόγο για «πολιτική κουτοπονηριά της κυβέρνησης», ενώ επέκρινε έντονα την κυβέρνηση που κόβει το ΕΚΑΣ και τα επιδόματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου