Σάββατο 30 Απριλίου 2016

«Πύργοι της Βαβέλ» τα δημόσια νοσοκομεία

ΠΕΝΝΥ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εθελοντές ιατροί περιθάλπουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ειδομένη. Συχνό εμπόδιο, η δυσκολία στην επικοινωνία, που μπορεί να έχει συνέπειες στην παροχή της σωστής φροντίδας υγείας.

Χαμένοι στη μετάφραση είναι γιατροί και νοσηλευτές των δημοσίων νοσοκομείων, που καλούνται να αντιμετωπίσουν περιστατικά από τους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών που έχουν στηθεί ανά τη χώρα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι ασθενείς ή οι συνοδοί τους δεν γνωρίζουν την αγγλική, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επικοινωνήσουν με το προσωπικό των νοσοκομείων και να μετατρέπονται τα επείγοντα σε μικρούς «πύργους της Βαβέλ», με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στην ταχύτητα εξυπηρέτησης των ασθενών και κυρίως στην παροχή σωστής φροντίδας υγείας. Εάν η γλώσσα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα για την εξυπηρέτηση των προσφύγων σε οποιαδήποτε υπηρεσία, η επίλυσή του, ειδικά στο κομμάτι της υγείας, είναι ζωτικής σημασίας, αφού η άμεση πληροφόρηση των γιατρών για το παραμικρό σύμπτωμα είναι αυτή που μπορεί να σώσει μια ζωή.

Το πρόβλημα καταγράφεται κυρίως με τους Αφγανούς και τα φαρσί. Οι Σύροι στις περισσότερες περιπτώσεις γνωρίζουν κάποια αγγλικά. Το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, που έχει αναλάβει συντονιστικό ρόλο για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων και των μεταναστών, ασκεί, μέσω του υπουργείου Υγείας, πιέσεις προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής να προσλάβει διερμηνείς. Ο σχεδιασμός είναι αυτοί να τεθούν στη διάθεση των Υγειονομικών Περιφερειών και να διαμοιράζονται στα νοσοκομεία που εφημερεύουν, προκειμένου να βοηθούν στη μετάφραση. Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, μέχρι να υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, οι λύσεις έρχονται εκ των έσω: Από άτομα που γνωρίζουν αγγλικά ή ελληνικά και βοηθούν στα κέντρα φιλοξενίας, από Σύρους γιατρούς που εθελοντικά προσφέρουν υπηρεσίες, από διερμηνείς ή υπηρεσίες εθελοντικών οργανώσεων. Είτε τηλεφωνικά είτε συνοδεύοντας τα περιστατικά στο νοσοκομείο.

Για τα παιδιατρικά νοσοκομεία, το πρώτο διάστημα μετά το κλείσιμο των συνόρων και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας το πρόβλημα ήταν τεράστιο, με δεδομένη την ιδιαιτερότητα των παιδιών. Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς, όπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρός της, Ματίνα Παγώνη, είχε παρέμβει, ζητώντας να συνοδεύονται τα περιστατικά, κατά τη διακομιδή τους, από διερμηνείς.

Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Εμμανουήλ Παπασσάβα, τώρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. Τα δύο νοσοκομεία Παίδων έχουν τυπώσει φυλλάδιο με βασικές ερωτήσεις που κάνουν οι γιατροί στα επείγοντα, γραμμένες στην αραβική γλώσσα. Ετσι, οι γονείς/συνοδοί των ασθενών-προσφυγόπουλων, όταν φτάσουν στα επείγοντα, καλούνται να απαντήσουν σε 30 ερωτήσεις – αυτές τις μέρες το φυλλάδιο συμπληρώνεται και με νέες ερωτήσεις, όπως «έχει το παιδί σας κάποιο γνωστό πρόβλημα υγείας;», «έχει το παιδί σας πυρετό;», «πόσες ημέρες έχει πυρετό;», «κάνει το παιδί σας διάρροιες;», «έχει το παιδί σας κάποιο εξάνθημα;» κ.ο.κ. Ανάλογα με τις απαντήσεις που συμπληρώνουν οι γονείς, οι γιατροί έχουν μια πρώτη εικόνα για την κλινική κατάσταση των παιδιών. Τουλάχιστον έως ότου βρεθεί κάποιος μεταφραστής.

«Σταγόνα στον ωκεανό»

Τα νοσοκομεία Παίδων, ως ειδικά νοσοκομεία και με δεδομένο το μεγάλο ποσοστό παιδιών στον πληθυσμό των εγκλωβισμένων προσφύγων, έχουν και τη μεγαλύτερη «εστιασμένη» επιβάρυνση περιστατικών που προέρχονται από κέντρα φιλοξενίας και καταυλισμούς, σε αντίθεση με τα γενικά νοσοκομεία, στα οποία διαμοιράζονται οι ασθενείς πρόσφυγες, ανάλογα με το ποιο εφημερεύει. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Κ» γιατρός νοσοκομείου του Πειραιά: «Μπροστά στο χάλι που ζούμε σε κάθε εφημερία, οι πρόσφυγες είναι σταγόνα στον ωκεανό».

Εξετάσεις και νοσηλείες

Από τις αρχές Μαρτίου έως και την περασμένη Τρίτη, στο «Αγία Σοφία» είχαν νοσηλευθεί 192 περιστατικά από τους προσφυγικούς καταυλισμούς, ενώ τουλάχιστον διπλάσιοι ήταν οι μικροί ασθενείς που μετέβησαν στο νοσοκομείο για εξετάσεις.

Αντίστοιχα, στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», μόνο τον Μάρτιο στα ΤΕΠ εξετάστηκαν περίπου 280 προσφυγόπουλα, εκ των οποίων τα 80 νοσηλεύτηκαν. Μάλιστα έχουν παρουσιαστεί και περιπτώσεις που, ενώ τα παιδιά θα έπρεπε να μείνουν για νοσηλεία, τα παίρνουν «λάθρα» οι γονείς τους, συνήθως ύστερα από φήμες ότι ανοίγουν τα σύνορα. Οι περισσότεροι μικροί ασθενείς είχαν προσβληθεί από εποχικές ιώσεις. Η ροή περιστατικών από τους καταυλισμούς το πρώτο διάστημα εγκλωβισμού προσφύγων στην Ελλάδα ήταν σχετικά μεγάλη και σταδιακά «κόπασε».

Την περασμένη Παρασκευή νοσηλεύονταν 11 παιδιά προσφύγων στο «Αγία Σοφία», τη Μεγάλη Δευτέρα 14 παιδιά, τη Μεγάλη Τρίτη 14. Κυρίως εμπύρετα, παιδιά με επίμονο βήχα, με διάρροια και ορθοπεδικά τραύματα, συνήθως από παιχνίδι. Τα προσφυγόπουλα ασθενείς συνοδεύουν οι γονείς τους, που θα μείνουν στο πλάι τους διαρκώς. Θα κοιμηθούν στην καρέκλα, στον καναπέ ή σε κάποιο άδειο κρεβάτι συνοδού, ενώ και για τη σίτισή τους φροντίζει το νοσοκομείο, ως επιπλέον ένδειξη αλληλεγγύης για την περιπέτειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου