Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Η πρώτη 48 απεργία των ειδικευόμενων γιατρών στη Μεγάλη Βρετανία από το 1975

Ηealth View.gr
Η μεγαλύτερη και μαζικότερη απεργία στα ιατρικά χρονικά έγινε αυτή την εβδομάδα στην Αγγλία. Πρόκειται για την πρώτη 48ωρη απεργία των ειδικευόμενων γιατρών από το 1975. Μέσα σε αυτά τα 41 χρόνια, η πρώτη φορά που έγινε απεργία ήταν μία προειδοποιητική 24ωρη τον Ιανουάριο και ακολούθησε η 48ωρη της Τρίτης και Τετάρτης (26/4 και 27/4). Οι ειδικευόμενοι γιατροί, διαμαρτύρονται για τη νέα σύμβαση που το υπουργείο Υγείας έχει προαναγγείλει ότι θα ισχύσει από το καλοκαίρι, διότι οδηγεί σε επιμήκυνση του ωραρίου με μικρότερη αποζημίωση τα σαββατοκύριακα τις αργίες και τις υπερωρίες. Σε αντιδιαστολή θα έχουν μια μικρή αύξηση στο βασικό τους μισθό.

Χαρακτηριστικό της αντιπαράθεσης των ειδικευόμενων γιατρών με τον υπουργό Υγείας Τζέρεμι Χαντ, είναι ότι οι απεργοί είχαν αποφασίσει, προκειμένου να ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση στην κυβέρνηση να μην ορίσουν προσωπικό ασφαλείας ούτε καν για έκτακτα και επείγοντα περιστατικά. Την εβδομάδα της απεργίας ακυρώθηκαν 12.711 επεμβάσεις και 112, 856 ραντεβού. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, παρότι η απεργία των γιατρών για πρώτη φορά φαινόταν να δημιούργει σοβαρούς τριγμούς στα θεμέλια του NHS, (το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας) ο κόσμος είναι με το μέρος των γιατρών τουλάχιστον προς το παρόν. Αυτό όμως δεν ισχύει με τους ειδικευμένους γιατρούς που δεν πήραν μέρος στην απεργία,

Τελικά ο ΝHS άντεξε και παρά τις ανησυχίες και τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας κου Χαντ ότι εάν πεθάνει ένας άγγλος θα φταίνε οι ειδικευόμενοι γιατροί. Το 48ωρο κύλησε απρόσμενα ομαλά για τη Μεγάλη Βρετανία. Οι λόγοι για αυτό, είναι πρώτον ότι η απεργία είχε ανακοινωθεί εδώ και 40 ημέρες, οπότε υπήρχε χρόνος προετοιμασίας και επίστρατευσης ειδικευμένων γιατρών και περισσότερων νοσηλευτών. Δεύτερον ο κόσμος που είχε ενημερωθεί για την απεργία, πήγαινε στα νοσοκομεία μόνο όταν ήταν ανάγκη.

Το ερώτημα που γεννάται τώρα, είναι τι θα γίνει από εδώ και πέρα, καθόσον υπάρχουν δύο επιλογές. Ή να υπογράψουν οι γιατροί τη σύμβαση, ή να παραιτηθούν από το NHS, με ότι και εάν σημαίνει αυτό για τη καρριέρα του αφού δε θα μπορέσουν να πάρουν ειδικότητα.

Το τρίο ενδεχόμενο, που θα επιθυμούσαν οι γιατροί είναι να απομακρυνθεί ο υπουργός υγείας από τη θέση του ή να παραιτηθεί. Αυτό όμως «δεν παίζει».

Ο Tζέρεμυ Χάντ αν και συγκρουσιακή προσωπικότητα, έχει την πλήρη κάλυψη του Ντείβιντ Καμερον που είχε δηλώσει ότι η πολιτική αυτή, δεν είναι πολιτική προσώπου αλλά πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης, όσο και εάν κάποιοι πίστευαν ότι οι νέες συμβασεις θα μπορούσαν να συσχετισθούν με το επερχόμενο δημοψήφισμα του Ιουνίου για την παραμονή ή όχι της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται να διαψεύδονται. Οι νέες συμβάσεις θα πρέπει να υπογραφούν νωρίτερα και οι γιατροί να κληθούν να αποφασίσουν, είτε να παραιτηθούν είτε να μείνουν φυσικά υπογράφοντας. Τη μεγάλη απόφαση για το πώς θα συνεχίσουν τον αγώνα τους οι γιατροί θα την πάρουν στις 7 Μαΐου οπότε και θα συενδριάσει το σωματείο τους.

Άρης Σιφονιός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου