Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Άμεσες εκκαθαρίσεις στις ενστάσεις των κλινικών από τον ΕΟΠΥΥ

Eυρεία σύσκεψη του προέδρου του ΕΟΠΥΥ Σωτ. Μπερσίμη με τους κλινικάρχες καταλήγει σε ολοκλήρωση των διαδικασιών σε δύο εβδομάδες 

Μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου έθεσε στόχο ο πρόεδρος τουΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης την ολοκλήρωση του ζητήματος που έχει προκύψει με τους ελέγχους κλινικών, διαγνωστικών εργαστηρίων και γιατρών, προκειμένου να κλείσει μαζί με τους ελέγχους και το θέμα του clawback του 2013, ένα από τα προαπαιτούμενα της υγείας για το οποίο ελέγχεται το υπουργείο Υγείας από τους δανειστές.

Healthmag.gr

Αυτή ήταν και η απόφαση που πήραν χθες μετά από ευρεία σύσκεψη με τους εκπροσώπους των Ιδιωτικών Κλινικών και των Κέντρων Αποκατάστασης που κράτησε τρεις ώρες.
Η σύσκεψη έγινε εξαιτίας των καθυστερήσεων που έχουν αρχίσει ήδη να μετρούν με το κλείσιμο ενός μήνα από τη δημοσίευση του νόμου για το "παράλληλο πρόγραμμα" της Κυβέρνησης, μέσα στον οποίο προβλέπεται πρόστιμο 5% για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής των πορισμάτων ελέγχου των ελεγκτικών εταιριών στον ΕΟΠΥΥ από τους παρόχους του.

Το θέμα που εγείρεται τώρα από τις μικρές κλινικές, είναι ότι τα στοιχεία που διαθέτουν στα χέρια τους είναι εκθέσεις ελέγχου και όχι τα οριστικά πορίσματα, τα οποία για να εκδοθούν θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι ενστάσεις που έχουν υποβληθεί.

Το αποτέλεσμα είναι ότι περίπου 20 κλινικές δεν έχουν αποπληρώσει τις ελεγκτικές εταιρίες ώστε να πάρουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα των ελέγχων, ενώ από την άλλη πλευρά περίπου 50 κλινικές έχουν υποβάλλει συνολικά ενστάσεις για διαφορές που βρίσκουν από τους ελεγκτές, σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρείχαν στους ασθενείς τους.

Βέβαια, ο αριθμός των ενστάσεων αυξάνεται με τα διαγνωστικά κέντρα και τα ιατρικά εργαστήρια, δημιουργώντας ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα στον ΕΟΠΥΥ να "κλείσει" το θέμα και τη χρήση του 2013 στο σύνολό της.

Μεταξύ των θεμάτων που έχουν προκαλέσει τις ενστάσεις είναι οι ίδιοι κωδικοί για διαφορετικές εξετάσεις οι οποίες ακυρώθηκαν από τους ελεγκτές, η απαγόρευση νοσηλείας ασθενή σε Μονάδα Εντατικής, κατά τη διάρκεια που "τρέχει" το Κλειστό Ενοποιημένο Νοσήλιο με την διάγνωση για την οποία ο ασθενής εισήχθη στην κλινική, η πληρωμή ενός τρίτου του ΚΕΝ εάν ο ασθενής χάσει τη ζωή του κατά τη νοσηλεία, η χρήση του φθηνότερου ΚΕΝ για την πάθηση εισαγωγής, ανεξάρτητα από την κλινική εικόνα του ασθενή κλπ.

Το θέμα μπορεί να λυθεί άμεσα με την προσφυγή στη Διαιτησία, με τη συγκρότηση τριμερούς επιτροπής (ένας ελεγκτής, ένας πάροχος και ένας εκπρόσωπος του ΠΙΣ), όμως ακόμη και για το θέμα αυτό, υπήρξε αντίρρηση από ελεγκτική εταιρία.

Στην πορεία της σύσκεψης, η αντίρρηση κάμφθηκε, με αποτέλεσμα να αναμένεται ότι από τη λειτουργία της τριμερούς επιτροπής, το 80% των ενστάσεων θα επιλυθούν σε αυτό το βαθμό, οπότε υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να εκκαθαριστούν οι εκκρεμότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου