Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Χρήστος Κέλλας: Το νοσοκομειακό clawback θα αφήσει τα νοσοκομεία του ΕΣΥ χωρίς φάρμακα...

Από Βασίλη Βενιζέλο - ygeia360.gr

Η φαεινή ιδέα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προτείνει στο κουαρτέτο την καθιέρωση του νοσοκομειακού clawback θα αφήσει εντός του 2016 τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όλης της χώρας χωρίς φάρμακα, τονίζει μεταξύ άλλων την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου ο βουλευτής και τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. Χρήστος Κέλλας, σε συνέντευξή του στον διαδικτυακό ιστότοπο liberal.gr.

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Κέλλας υπογραμμίζει τα εξής σχετικά στη συνέντευξή του:

" Η κυβέρνηση μας είχε λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να περιοριστεί η υπέρβαση στην εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δυστυχώς - όπως και σε τόσους άλλους τομείς - αδράνησε με αποτέλεσμα το clawback να φθάσει στο δυσθεώρητο 20% επί της συνολικής δαπάνης. Από την άλλη στη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη υπήρχε ευέλικτος κλειστός προϋπολογισμός και σίγουρα δεν υπήρχε καμία συζήτηση για clawback.

Η εφαρμογή clawback δεν αποτελεί αντικίνητρο, αντιθέτως απελευθερώνει τους γιατρούς για συνταγογράφηση ακριβών πρωτότυπων φαρμάκων, για μείωση συνταγογράφησης γενοσήμων, δεν προσφέρει κανένα οικονομικό όφελος στα ασφαλιστικά ταμεία και επιβαρύνει τους ασθενείς. Σύντομα θα οδηγήσει σε απόσυρση φαρμάκων από την αγορά και ελλείψεις στον εφοδιασμό των νοσοκομείων. Επιπλέον, με την κατάργηση του πλαφόν των 12 ευρώ στα off patent φάρμακα και των 7,8 ευρώ στα γενόσημα και μείωση της τιμής τους στο 1 ευρώ μέχρι το 2017 καταστρέφει την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, αναστέλλει την έρευνα και στέλνει στο ταμείο ανεργίας, χιλιάδες εργαζόμενους σε αυτήν".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου