Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

ΜΕΘ στο κόκκινο λόγω Γρίπης – Νέα εγκύκλιος Αριστοτέλους


Συνταγή της ταλαιπωρίας για δεκάδες ασθενείς αποτελούν τα κλειστά κρεββατιά σε ΜΕΘ και η εκτίναξη των σοβαρών κρουσμάτων γρίπης. Σημερα, ο αριθμός των ανθρώπων που αναζητούν κλίνες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας εκτινάθηκε.

«Περίπου 600 κλίνες είναι σε λειτουργία και 200 είναι κλειστές, λόγω έλλειψης κυρίως νοσηλευτικού προσωπικού», όπως τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Α. Ξανθό, μετά το τέλος της σημερινής ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας.

«Από τον Ιανουάριο και μετά καταγράφεται μια αύξηση της λίστας αναμονής για κρεβάτι σε ΜΕΘ, στο Λεκανοπέδιο Αττικής, που διατηρεί το ΕΚΑΒ», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΕΠΥ, Ν. Παπαευσταθίου,

«Το τελευταίο διάστημα, λόγω γρίπης, κατά μέσο όρο περισσότεροι από 60 άνθρωποι αναζητούν κρεββάτι για ΜΕΘ, όταν συνήθως ο αριθμός δεν ξεπερνά 40-50 άτομα», προσέθεσε ο κ. Παπαευσταθίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Virus σήμερα 78 άνθρωποι βρίσκονταν στη λίστα αναμονής για ένα κρεββάτι σε ΜΕΘ, περισσότεροι από τους μισούς με γρίπη.

Σε ότι αφορά την ενίσχυση των ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας), ΜΑΦ (αυξημένης φροντίδας) και ΜΕΘΝ (Εντατικής Θεραπείας Νεογνών), ο κ. Ξανθός υποστήριξε πως τα περίπου 500 άτομα (400 νοσηλευτές και 100 ιατροί), που πρόκειται να επιλεγούν το Φλεβάρη και να τοποθετηθούν σε ΜΕΘ το αργότερο το Μάρτιο, θα επιτρέψουν τόσο τη λειτουργία κρεβατιών ΜΕΘ που είναι εξοπλισμένα αλλά κλειστά, όσο και στην επαναλειτουργία κλινών που έκλεισαν το τελευταίο διάστημα, αλλά και για δοθούν «ανάσες» στο προσωπικό των Μονάδων που λειτουργούν πλέον πέρα από όρια.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψη, πάντως, συμφωνήθηκε η επικαιροποίηση και εντατικοποίηση του σχεδιασμού για την αποτελεσματική διαχείριση της κλιμακούμενης επιδημίας γρίπης, μέσω νέας εγκυκλίου (παρακάτω). Η εγκύκλιος ετοιμάστηκε και αναρτήθηκε άμεσα στη Διαύγεια, ενώ θα κατανεμηθεί σε ΥΠΕ, Ένοπλες Δυνάμεις, ΕΟΦ, ΠΦΣ, ΠΙΣ και ΙΦΕΤ.

Σύσκεψη, Εγκύκλιος και Αντιικά

Αν και η γρίπη παρουσιάζει αυξημένη δραστηριότητα και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, η θνησιμότητα από τον ιό παραμένει σταθερή, στα ίδια επίπεδα με τα περσινά, όπως εξήγησε, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Ανδρέας Ξανθός.

Από την αρχή της επιδημίας (το Δεκέμβρη), με κυρίαρχο στέλεχος του ιού το Η1Ν1, έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 177 άτομα, ενώ 34 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, 97 είναι οι νοσηλεύονται τώρα σε Μονάδες.

Το χαρακτηριστικό της φετινής επιδημίας είναι ότι πλήττει μικρότερες ηλικίες. Αν και πέρσι η μέση ηλικία των ασθενών ανήλθε στα 67 έτη, φέτος έχει πέσει στα 55, αλλά πρόκειται για μέλη ομάδων υψηλού κινδύνου και ανεμβολίαστους.

Δέκα παιδιά νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ από τον ιό της γρίπης, 5 έχουν λάβει ήδη εξιτήριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής καθηγητής παθολογίας – λοιμωξιολόγιας, συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας. Δυστυχώς ένα 4χρονο παιδάκι, χωρίς προηγούμενα προβλήματα υγείας, κατέληξε από τον ιό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή η δραστηριότητα της επιδημίας είναι αυξημένη, συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή εβδομάδα, «αλλά φέτος ξεκίνησε 2 εβδομάδες νωρίτερα».

«Στη σύσκεψη τονίστηκε η ανάγκη τα αντιικά φάρμακα να χορηγούνται άμεσα, με την εκδήλωση των συμπτωμάτων, στα άτομα ομάδων υψηλού κινδύνου, χωρίς να είναι απαραίτητα τα αποτελέσματα του ειδικού τεστ», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας. Όπως τονίζεται και στην Εγκύκλιο (δείτε παρακάτω), τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να χορηγούνται εντός 2 ημερών από τα πρώτα συμπτώματα, κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών.

Εμβολιασμοί

Η ρίζα του προβλήματος εντοπίζεται στα καταποντισμένα ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης, ακόμη και μεταξύ των ατόμων των ομάδων υψηλού κινδύνου. Όπως ανέφερε και ο Υπουργός Υγείας, μόλις το 15% του γενικού πληθυσμού έχει εμβολιαστεί, ενώ «αφύλακτα» από τον ιό μένουν τα δημόσια νοσοκομεία και δομές υγείας, καθώς οι επαγγελματίες υγείας αποφεύγουν να εμβολιαστούν. Μόλις 10% εξ αυτών έχουν κάνει το εμβόλιο.

Σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας θα συντονιστούν Αριστοτέλους, επιστήμονες και οι Επιτροπές Ενδονοσοκομειακών Λοιμώξεων των Νοσοκομείων.

Στην εγκύκλιο σημειώνεται πως είναι απαραίτητη η συνέχιση του εμβολιασμού κατά της γρίπης για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα.

Την ίδια ώρα, ο ΕΟΠΥΥ έχει αναλάβει την ευθύνη της κάλυψης του διαγνωστικού τεστ για τον Η1Ν1 για τους νοσηλευόμενους.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι του ΚΕΕΛΠΝΟ, του ΕΟΦ, του ΙΦΕΤ, του ΕΟΠΥΥ, της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, του ΕΚΑΒ, του ΕΚΕΠΥ και των Κέντρων Αναφοράς Γρίπης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου