Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

"Δεν θα πληρώσουν οι επιχειρήσεις τα σπασμένα του ΕΟΠΥΥ"


Να τηρήσει τους προϋπολογισμούς της Υγείας, βάζοντας "στοπ” στις υπερβάσεις που καταγράφονται σε μηνιαία βάση σε όλες τις δαπάνες, και κυρίως να "απαλλάξει” τις επιχειρήσεις από τους μηχανισμούς του claw back και του rebate (ο πρώτος αφορά στο μηχανισμό σύμφωνα με τον οποίο κλινικές, διαγνωστικά κέντρα και φαρμακευτικές θα πρέπει να πληρώνουν τη διαφορά στις δαπάνες σε σύγκριση με το αρχικό κονδύλι και ο δεύτερος στις αναγκαστικές εκπτώσεις που κάνουν προς τον ΕΟΠΥΥ), είναι το αυστηρό μήνυμα που στέλνουν τώρα στον Οργανισμό οι θεσμοί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στις συναντήσεις που έχει ο νέος πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σωτήρης Μπερσίμης με τις επιχειρήσεις της Υγείας μεταφέρει την απαίτηση της τρόικας να σταματήσουν οι συμβεβλημένοι πάροχοι να πληρώνουν από την τσέπη τους τον εκτροχιασμό των δαπανών- ο οποίος είναι συνεχής από τη στιγμή της ίδρυσης του Οργανισμού- και να βρεθούν άλλα μέτρα για να συγκρατηθούν οι προϋπολογισμοί.
Είναι ενδεικτικό πως σε πρόσφατη συνάντηση με τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων, τα οποία έχουν υποστεί γερό "ψαλίδι” της τάξεως του 43% στους 51 πιο δαπανηρούς για τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ κωδικούς και 9% σε όλες τις υπόλοιπες εξετάσεις, ο πρόεδρος του Οργανισμού σύμφωνα με το ρεπορτάζ διεμήνυσε πως θα πρέπει να ελεγχθούν διαφορετικά οι δαπάνες, παρακολουθώντας ακόμη πιο στενά το ποια φάρμακα και εξετάσεις γράφουν οι γιατροί προς τους ασφαλισμένους, να ισχυροποιηθούν τα πλαφόν της συνταγογράφησης και να τηρούνται τα όρια για τα παραπεμτπικά που δίνονται. Εκεί όμως ακριβώς είναι που βρίσκεται και το χρόνιο πρόβλημα του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος παρά τις συνταγογραφικές οδηγίες και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που συστήνει, δεν έχει ακόμη καταφέρει να βάλει τάξη τα κονδύλια που διαχειρίζεται, οπότε οι επιχειρήσεις αναγκάζονται να καλύπτουν τις επιπλέον δαπάνες.

Η προηγούμενη χρονιά μάλιστα ήταν από τις χειρότερες, καθώς μόνο οι φαρμακευτικές θα κληθούν για το 2015 να καταβάλουν ούτε λίγο ούτε πολύ 700 εκατ. ευρώ για claw back και rebate. Την ίδια ώρα οι υποβολές των διαγνωστικών κέντρων εκτιμάται πως θα είναι κατά 200 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό των 302 εκατ. ευρώ, ενώ για τις ιδιωτικές κλινικές υπολογίζεται πως οι υποβολές για τα νοσήλια κυμάνθηκαν στα 400 εκατ. ευρώ, έναντι του αρχικού κονδυλίου του ΕΟΠΥΥ των 235 εκατ. ευρώ. 

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο ΕΟΠΥΥ όπως έχουν πει οι επιχειρήσεις αποφάσισε να μην αποδώσει το 10% που τους χρωστάει από το 2012 για κάθε μήνα, απόφαση που μεταφράζεται σε απώλειες δεκάδων εκατ. ευρώ, αλλά παράλληλα καταδεικνύει και την οικονομική στενότητα στα ταμεία του.

Ούτε όμως τα νέα από το πρώτο δίμηνο του 2016 δείχνουν να είναι ενθαρρυντικά. Αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο ΕΟΠΥΥ κατάφερε να μετριάσει λίγο τις δαπάνες σε φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις, οι προϋπολογισμοί παραμένουν εκτός στόχου. Τι σημαίνει αυτό; Μετά τις πρόσφατες μεγάλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων, ειδικά στα γενόσημα, φορείς της αγοράς φοβούνται πως θα ακολουθήσουν και άλλες, ακόμη πιο "επίπονες” περικοπές στις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων, ώστε να εξισορροπηθούν οι πόροι του Οργανισμού.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

3 σχόλια:

  1. ΙΔΙΩΤΕΣ ΠΑΡΟΧΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΙΠΟΤΑ.ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΖΑΜΠΑ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΛΑ.ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗΣ ΕΠΙΣΧΕΣΗΣ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΠΛΗΡΩΝΕΙ.ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΔΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΜΜΙΑ ΕΙΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΩ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΗ.ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ,ΟΛΟΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ.ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΤΟΥΣ ΓΙΝΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΗΝ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ.ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 25 ΕΚ.ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΑΔΕ ΚΩΔΙΚΟ ΤΟ ΜΗΝΑ.ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΞΑΣΤΕΡΑ ΜΟΛΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΠΟΣΟ ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΝΤΕΣ ΜΗΝΙΑΙΩΣ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΚΛΙΝΙΚΟΣ ΑΛΛΟ.ΘΑ ΞΕΦΥΓΕΙ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και χαλάλι οι διαπλοκές .

    ΑπάντησηΔιαγραφή