Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Σύλλογος Γενικών Ιατρών Κέρκυρας: Κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση της ειδικότητας μας



Θέμα: κινητοποιήσεις ενάντια στην υποβάθμιση της ειδικότητας μας

Απέναντι στην εγκύκλιο του υπ. Υγείας Αρ. πρωτ. : Γ.Π.οικ.7760/ 02.02.2016 που υποβαθμίζει την ειδικότητα μας σε παρεία των νοσοκομειακών ειδικοτήτων, δίνοντας της όπως ξεκάθαρα ομολογείται στο σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου, το ρόλο ειδικευομένου που είναι σε εξαφάνιση από τους χώρους επειγόντων των νοσοκομείων, είναι προφανές ότι δε μπορούμε να μείνουμε απραγείς. 

Εξαναγκαζόμαστε να προασπίσουμε το ελάχιστο μιας ειδικότητας που ενώ έπρεπε να είναι ο πυλώνας της δημόσιας παροχής ιατρικών υπηρεσιών, καταντάει να είναι πασπαρτού για κάθε λογής ελλείψεις που υπάρχουν. Στην πράξη εξαναγκαζόμαστε να ξεκινήσουμε κινητοποιήσεις για την προάσπιση των χρόνων που δώσαμε τόσο στην ειδικότητα αλλά και στις σπουδές μας για να διασφαλίσουμε το αυτονόητο: Ότι ο γενικός γιατρός είναι γιατρός της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και δεν έχει καμιά εκπαίδευση και σχέση με το νοσοκομείο. Είναι γιατρός για να προλαμβάνει και να διεκπεραιώνει την πρωτοβάθμια υγεία και όχι για να καλύπτει τα κενά στη δευτεροβάθμια υγεία. 


Στην Κέρκυρα έχουμε βιώσει στο παρελθόν τι σημαίνουν για εμάς τους ίδιους και τους πολίτες αυτές οι μετακινήσεις που μετά από τόσα χρόνια παρανομίας του τοπικού διοικητή, μόνο τώρα αποφασίζει ο νυν υπουργός υγείας να τις νομιμοποιήσει πανελλαδικά με εγκύκλιο. Είναι προφανές ότι τόσα χρόνια αυτές οι παράνομες μετακινήσεις όχι μόνο δε βελτίωσαν την παροχή υπηρεσιών από το νοσοκομείο του νησιού μας, αλλά αντίθετα έγιναν αποκούμπι σε όσους δουλοπρεπικά με το πρόσχημα της ύπαρξης γενικών γιατρών δε ζητούσαν γιατρούς για να στελεχώσουν όπως πρέπει το πιο σημαντικό χώρο του νοσοκομείου: Το χώρο των επειγόντων. Ταυτόχρονα είχαν διαλύσει την παροχή φροντίδας υγείας από τα Κέντρα υγείας του νησιού, με τους γιατρούς να λείπουν καθημερινά εξαιτίας του ρεπό μετά από τις εφημερίες στο νοσοκομείο.

Θυμίζουμε σε όσους την έχουν βιώσει το τι σημαίνει να παραμένεις στο χώρο των ΤΕΠ έχοντας εγκεφαλικό, με έναν γιατρό που δεν έχει εκπαιδευτεί στη νευρολογία, απλά γιατί δεν υπάρχει νευρολόγος στην εφημερία του νοσοκομείου (το ίδιο παράδειγμα ισχύει για πολλές ακόμα ειδικότητες που δεν καλύπτονται σε πλήρη εφημέρευση). Θυμίζουμε τι σημαίνει να παραπέμπεσαι από ένα ΚΥ στο νοσοκομείο για εξειδικευμένη αντιμετώπιση και εκεί να βρίσκεις μπροστά σου τον ίδιο γιατρό που σε παρέπεμψε. Θυμίζουμε ότι μόνο μετά την αποχώρηση μας μετά από τις περυσινές κινητοποιήσεις εξαναγκάστηκε η 6η ΥΠΕ να προκηρύξει θέση παθολόγου στα επείγοντα του νοσοκομείου. Μόνο τότε αποφασίστηκε να κατεβούν στα επείγοντα οι γιατροί που είχαν διοριστεί σε αυτά. 

Καλούμε τα μέλη του συλλόγου Γενικών Ιατρών Κέρκυρας σε γενική συνέλευση του συλλόγου την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016 ώρα 12:30 στην αίθουσα της ΙΧΕΚ, για την ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις που συνδιαμορφώνουμε με άλλους φορείς γενικών ιατρών από όλη την Ελλάδα και τη διαμόρφωση περαιτέρω προτάσεων για την κλιμάκωση τους.

Ως σύλλογος είναι προφανές ότι συμμετέχουμε ενεργά στις κινητοποιήσεις της ένωσης γενικής ιατρικής στην κινητοποίηση της Παρασκευής 5/2 στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα και προκηρύσσουμε για την ίδια ημέρα αποχή από τη χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης από τους γενικούς ιατρούς όλης της Κέρκυρας

Στη συνάντηση που θα γίνει την ίδια μέρα με όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία γενικής ιατρικής όλων των νομών θα προτείνουμε για τη συνέχεια την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων των κινητοποιήσεων μέχρι της απόσυρσης της εγκυκλίου..

Για το ΔΣ του συλλόγου γενικών ιατρών Κέρκυρας

Ο Πρόεδρος            Η Γραμματέας

Φοίβος Κακαβίτσας  Σοφία Παναγιωτίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου