Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Στην... εντατική η Υγεία



Ανθή Αγγελοπούλου

Κρίσιμη συνεδρίαση όλων των φορέων για τα προβλήματα στην Υγεία

Η υποχρηματοδότηση της Υγείας, οι θάνατοι από τη γρίπη, η υποστελέχωση του ΕΣΥ, η ένδεια σε κρεβάτια στις ΜΕΘ των Δημοσίων Νοσοκομείων, η καταστροφή του ιατρείου της γειτονιάς και η μαζική μετανάστευση των ιατρών είναι μερικά από τα θέματα που θα τεθούν στη συνεδρίαση που έχει συγκαλέσει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προσκαλώντας τους Φορείς Υγείας όλης της χώρας.

Η συνεδρίαση θα γίνει στις 03/03/2016 στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Υγείας στη 1,30 το μεσημέρι και θα τεθούν επί τάπητος όλα τα φλέγοντα θέματα της Υγείας.

Να σημειωθεί ότι οι ασθενείς έχουν στείλει επανειλημμένως τον τελευταίο καιρό ερωτήματα στον Υπουργό Υγείας τα οποία δεν απαντήθηκαν ποτέ. Συγκεκριμένα οι γιατροί ρωτούν τον Υπουργό:

• Γιατί άφησε να περάσει σχεδόν ένας χρόνος , μέχρι να προχωρήσει στην πρόσληψη του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να μην χρειαστεί να κλείσουν 200 κρεβάτια Εντατικής Θεραπείας, μέσα στην κορύφωση της επιδημίας της γρίπης. 

• Γιατί επέτρεψε η αδυναμία του να πάρει γρήγορες αποφάσεις , να οδηγήσει στο χάνονται ακόμη και σήμερα ανθρώπινες ζωές που θα μπορούσαν να είχαν σωθεί. Η δημόσια ομολογία του ότι λείπουν 60 κρεβάτια ΜΕΘ σε ημερήσια βάση, για την ασφαλή νοσηλεία των ασθενών, επιβεβαιώνει την ακαταλληλότητά του να ηγείται πολιτικά ενός τόσο ευαίσθητου τομέα, όπως είναι ο τομέας της δημόσιας υγείας.

• Ποιος ευθύνεται που δεν υλοποιήθηκε η δέσμευση του Πρωθυπουργού, από τον Απρίλιο του 2015, για προσλήψεις 4.500 ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού στο ΕΣΥ;

• Ποιος ευθύνεται που ακόμη και σήμερα τα νοσοκομεία παραμένουν ακέφαλα και παρατημένα στη τύχη τους; Ο κ. Ξανθός αποτελεί κίνδυνο για τη Δημόσια Υγεία όταν υποστηρίζει ότι η ύπαρξη μόνο των διοικητικών συμβουλίων, αποτελεί επαρκές μοντέλο διοίκησης. 

• Ποιος ευθύνεται για τους περισσότερους από 100 νεκρούς από την εποχική γρίπη; Για την έλλειψη προληπτικού εμβολιασμού; Για την ανυπαρξία συντονισμού με όλες τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενημέρωσης;

Κινδυνεύουν ασθενείς από τις κλειστές ΜΕΘ

‘Ένα από τα πολύ σοβαρά ζητήματα είναι αυτό της κάλυψης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας με ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ώστε να τεθούν σε λειτουργία παραπάνω κλίνες ΜΕΘ και να μην κινδυνεύουν ασθενείς που έχουν ανάγκη νοσηλείας περιμένοντας να αδειάσει κρεβάτι.

Προχθές ακόμα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Πατούλης, έκανε έκκληση στον Υπουργό Υγείας να βρει κρεβάτι για μία ασθενή που νοσούσε από τον ιό της γρίπης και η κατάσταση της Υγείας της κρίθηκε εξαιρετικά σοβαρή από τους θεράποντες ιατρούς. Όπως επεσήμανε μάλιστα ο κ. Πατούλης στον Υπουργό, τον Απρίλιο θα αποχωρήσει το προσωπικό των ΜΕΘ, καθώς έχουν λήξει οι συμβάσεις τους, αλλά παρόλα ταύτα δεν έχει γίνει καμία κίνηση για την απαραίτητη στελέχωση των Μονάδων. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία, όπως τόνισε ο κ. Πατούλης, η κατάσταση στις ΜΕΘ είναι κάτι παραπάνω από τραγική, η έλλειψη προσωπικού έχει ως συνέπεια να μην υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες και ασθενείς αναγκάζονται καθημερινά να μεταφερθούν σε Ιδιωτικές Κλινικές προκειμένου να παραμείνουν στην ζωή, χωρίς όμως να έχουν την δυνατότητα να ανταπεξέλθουν οικονομικά στο κόστος αυτών.

Παραβιάζονται τα δικαιώματα των νοσηλευτών

Άλλο σοβαρό ζήτημα που πιθανότατα θα τεθεί είναι αυτό των μετακινήσεων των νοσηλευτών. Οι ίδιοι μιλούν για κατάφωρη παραβίαση των συνταγματικών τους δικαιωμάτων τα οποία είναι και κατοχυρωμένα από Διεθνείς Συμβάσεις. Η Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος καταγγέλλει το Υπουργείο Υγείας ότι με τις ρυθμίσεις του Νόμου 4368/2016, προσπαθεί να απαξιώσει έναν επιστημονικό κλάδο και να εξουθενώσει τους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι νοσηλευτές, στο Νόμο αυτό περιέχονται διατάξεις που θίγουν τα συμφέροντα των Νοσηλευτών, χωρίς καμία δικαιολογητική βάση και κατά παράβαση διατάξεων του Συντάγματος και καλούν τον Υπουργείο Υγείας, να προβεί στην επαναφορά των ευνοϊκών ρυθμίσεων σχετικά με την κινητικότητα του νοσηλευτικού προσωπικού καταργώντας το άρθρο αυτό ή τις μεταρρύθμισης των προβληματικών διατάξεων (και την προσθήκη των Νοσηλευτών στο άρθρο 41 του Νόμου). 

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνεχίσουν τον αγώνα 

Αν στην συνεδρίαση παραβρεθούν και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ ΠΕΔΥ τότε θα τεθεί και το ζήτημα της επέκτασης του ωραρίου τους και της επαναπρόσληψης των απολυμένων. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την Υγεία, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ- ΠΕΔΥ), δήλωσε πλήρως ανικανοποίητη καθώς όπως ανέφερε ο πρόεδρος της κ. Παναγιώτης Ψυχάρης, με το νομοσχέδιο δεν λύθηκε κανένα από τα σοβαρά θέματα που τους απασχολούν. Ως εκ τούτου στις άμεσες προτεραιότητες της Ομοσπονδίας στο άμεσο μέλλον είναι το θέμα της επέκτασης του ωραρίου στις μονάδες ΠΕΔΥ, το θέμα της απλήρωτης εργασίας των γιατρών που επέστρεψαν με δικαστικές αποφάσεις μέχρι και 20 μήνες, το θέμα της ένταξης των υπηρετούντων με δικαστικές αποφάσεις σε προσωποπαγείς θέσεις, της επαναπρόσληψης των απολυμένων και των συμβασιούχων έργου, καθώς και το θέμα της ένταξης στον κλάδο γιατρών ΕΣΥ των γενικών γιατρών με πιστοποιητικό γενικής ιατρικής. Όπως αναφέρει ο κ. Ψυχάρης, η Ομοσπονδία θα συνεχίζει να πιέζει καθημερινά μέχρι να επιλυθούν όλα τα ζητήματα που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και όλα τα εκκρεμή εργασιακά ζητήματα των γιατρών.

Υποκοστολόγηση των εξετάσεων και επίσχεση εργασίας

Πρόσφατα όμως και οι εργαστηριακοί γιατροί δήλωσαν ότι ξεκινούν επίσχεση των συμβατικών υπηρεσιών που έχουν έναντι του ΕΟΠΥΥ, με συνέπεια να μην αποδέχονται τα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ. 

Όπως είναι γνωστό σε όλους, οι εργαστηριακοί ιατροί έχουν πληγεί πολύ, ειδικά με την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης αναφορικά με την υποκοστολόγηση των εργαστηριακών εξετάσεων». Αν παραβρεθούν στη συνεδρίαση τότε και το θέμα των εξετάσεων θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Τραγικό λάθος η μετακίνηση των γενικών γιατρών 

Επιστολή στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Παύλο Πολάκη έστειλε πρόσφατα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) Μιχάλης Βλασταράκος με την οποία τονίζει ότι η μαζική μετακίνηση των γενικών γιατρών θα αποδιοργανώσει τα Κέντρα Υγείας.

Μετά την απόφαση του Υπουργείου Υγείας να μετακινηθούν οι γενικοί γιατροί από τα Κέντρα Υγείας στα Επείγοντα των νοσοκομείων έχει δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση. Οι ίδιοι οι γενική γιατροί μιλούν για προσπάθεια υποβάθμισης της ειδικότητας τους από το Υπουργείο και για απορρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, με την επιστολή του, ζητά την ηγεσία του Υπουργείου, να μην αποδιοργανωθούν τα Κέντρα Υγείας με τη μαζική και χωρίς όρους μετακίνηση των υπηρετούντων ιατρών Γενικής Ιατρικής στα Τ.Ε.Π. των Νοσοκομείων. «Θεωρούμε, ότι η ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, όπως και όλων των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, πρέπει να είναι προτεραιότητα για το Υπουργείο, προκειμένου να μην επιβαρύνουμε επιπλέον τα ήδη επιφορτισμένα και με τις ανάγκες Π.Φ.Υ. Νοσοκομεία» επισημαίνει ο κ. Βλασταράκος.

H ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ θα συμμετάσχει στη διευρυμένη συνεδρίαση

Πρώτη η πρόεδρος της ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ, κα Άννα Μαστοράκου απάντησε θετικά στη συνεδρίαση αυτή. Όπως επισημαίνει η κα Μαστοράκου, εκτιμώντας ως άκρως λανθασμένη την τακτική του Υπουργείου Υγείας να ασκεί φοβική πολιτική μέσα από κλειστές πόρτες, χωρίς την απαραίτητη επικοινωνία και διαβούλευση με τους συνδικαλιστικούς φορείς, η ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΙΣΑ, να συμμετάσχει στη διευρυμένη συνεδρίαση όπου θα συζητηθούν όλα τα φλέγοντα θέματα της Υγείας.

Η κα Μαστοράκου καλεί, όλα τα μέλη της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ να δώσουν το ενεργό και δυναμικό παρόν, ενώνοντας τη φωνή τους με όλους τους άλλους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς φορείς για μια καλύτερη προοπτική στην άσκηση της δημόσιας και ιδιωτικής Υγείας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, η κατάσταση της υγείας και ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας για τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν το χώρο της υγείας μέσα στη καρδιά του προβλήματος. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά την παραίτηση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, καθώς όπως λέει, η παραμονή του στην Κυβέρνηση, βλάπτει σοβαρά τη Δημόσια Υγεία γιατί, αντί να αναλάβει τις πολιτικές του ευθύνες για τα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει στο χώρο της Δημόσιας Υγείας και να παραιτηθεί από Υπουργός, επιλέγει να συμπεριφερθεί ως κομματάρχης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου