Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακοποιοί ''στρώνουν χαλί'' στα γενόσημα



H φαρμακοβιομηχανία ξεκίνησε να μιλά για αύξηση του μεικτού περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών στα γενόσημα.

IATRONET.GR

«Τα πάντα είναι θέμα σωστού timing», μας είπε φαρμακοποιός αναφερόμενος στα γενόσημα. «Κάποτε -κατά τον ίδιο- είχε γίνει μία πρόταση στη φαρμακοβιομηχανία να μας αυξήσει το ποσοστό κέρδους στα γενόσημα –είναι ως τα 50 ευρώ 19%, από 50 έως 100 ευρώ 12%, από 100 έως 150 ευρώ 9% και πάνω από 150 ευρώ κυμαίνεται στο 5%- την οποία όμως δεν τη συζητούσε καν».

Σήμερα, υποστηρίζει η ίδια πηγή, τα πράγματα έχουν αλλάξει και η φαρμακοβιομηχανία ξεκίνησε από μόνη της να μιλά για αύξηση του μεικτού περιθωρίου κέρδους των φαρμακοποιών στα γενόσημα. Στο πλαίσιο αυτό, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τονίζουν ότι μόλις πριν από μερικές ημέρες έγινε από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας μία άτυπη πρόταση για αύξηση του μεικτού περιθωρίου κέρδους των γενοσήμων στο 27%. Πρόταση που δεν ικανοποιεί, όπως ακούγεται, τους φαρμακοποιούς οι οποίοι ζητούν από 35% και πάνω, καθώς καθαρό –αν αφαιρεθούν εισφορές, λειτουργικά κ.λπ.- καταλήγει περίπου στα σημερινά επίπεδα.

Το θέμα είναι σε εξέλιξη και, όπως λέγεται, θα βρεθεί άμεση λύση, καθώς είναι κοινή επιθυμία των θεσμών –κυρίως του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου- και της κυβέρνησης να αυξηθεί το ποσοστό της διείσδυσης των τελευταίων στην αγορά –να φθάσει στο 60%- συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Γεγονός που δεν μπορεί να επιτευχθεί, για παράδειγμα, με την απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ στο οργανωμένο λιανεμπόριο, καθώς η συγκεκριμένη αγορά δεν εμπλέκεται με τη δημόσια δαπάνη και τα σκευάσματα τα πληρώνει απευθείας ο καταναλωτής.

Θυμίζουμε ότι το 2009 η φαρμακευτική δαπάνη ήταν 5,1 δισ. ευρώ, σήμερα είναι 1,8 δισ. ευρώ και ο στόχος της τρόικας είναι να πέσει και κάτω από 1,6 δισ. ευρώ, φθάνοντας ακόμη και το 1,2 δισ. ευρώ, εξοικονομώντας δηλαδή επιπλέον 600 εκατ. ευρώ. Πολυεθνικές, πάντως, φημολογείται ότι έχουν ξεκαθαρίσει σε παράγοντες του Υπουργείου Υγείας ότι έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν περαιτέρω τη δαπάνη αντικαθιστώντας τα ακριβά τους πρωτότυπα με αντίγραφα σκευάσματα.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου