Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Δείτε πόσοι θέλουν να γίνουν διοικητές νοσοκομείων! Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 
Ηealth Report.gr

Σε καιρό κρίσης και …κρίσεων φαίνεται πως για πολλούς μία θέση διοικητή νοσοκομείου, φαντάζει ιδανική.

Περίπου 15 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας για τις αιτήσεις των διοικητών των νοσοκομείων, τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν από τις Υγειονομικές περιφέρειες (ΥΠΕ), στην επιτροπή αξιολόγησης που έχει ορισθεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας σε όλη τη χώρα 1632 άτομα υπέβαλαν αίτηση για θέση διοικητή ή υποδιοικητή.

Αναλυτικά ο αριθμός των αιτήσεων ανά ΥΠΕ.:
 1η Υ.ΠΕ. 505 αιτήσεις
 2η Υ.ΠΕ. 220 αιτήσεις
 3η Υ.ΠΕ. 206 αιτήσεις
 4η Υ.ΠΕ. 206 αιτήσεις
 5η Υ.ΠΕ. 154 αιτήσεις
 6η Υ.ΠΕ. 246 αιτήσεις
 7η Υ.ΠΕ. 95 αιτήσεις

Ωστόσο ο αριθμός δε θεωρείται ρεκόρ, σε σύγκριση τουλάχιστον με ότι γινόταν στο παρελθόν αλλά και με βάση τα ποσοστά ανεργίας που υπάρχουν στη χώρα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση φαίνεται ότι συνέβαλε και η φημολογία περί διορισμούτων «δικών μας παιδιών» κατά τη συνήθη τακτική όλων των κυβερνήσεων.

Και τα προσόντα άλλωστε που ζητήθηκαν άνοιγαν την …ομπρέλα των υποψηφίων σε κάθε επάγγελμα κάθε κατηγορίας.

Εξάλλου το μόνο απαραίτητο στοιχείο για να υποβάλει κανείς αίτηση ήταν να διαθέτειένα πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Συνεπώς κάθε στέλεχος με σχετικό ή άσχετο πτυχίο θα μπορούσε να εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Τα υπόλοιπα προσόντα θα …συνεκτιμηθούν χωρίς φυσικά να θεωρούνται απαραίτητα. Μεταξύ αυτών να διαθέτουν …προσωπικότητα. Άγνωστο βέβαια πως θα ελεγχθεί η προσωπικότητα ενός υποψηφίου σε μια ολιγόλεπτη συνέντευξη από την επιτροπή αξιολόγησης. Μία επιτροπή που όταν αξιολόγησε τους προηγούμενους διοικητές διέθεσε μόλις 10 με 15 λεπτά για να τους κρίνει.

Γι αυτό και όπως λένε πηγές του HealthReport.gr η οδηγία που έχει δοθεί είναι να εξετασθούν για περισσότερη ώρα και με κάθε λεπτομέρεια οι νέοι υποψήφιοι διοικητές ώστε να μην υπάρξουν ανάλογα περιστατικά.
Ωστόσο η απογοήτευση στους υποψήφιους είναι διάχυτη αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι ήδη έχουν διαρρεύσει τα ονόματα όσων θα καταλάβουν τις θέσεις των διοικήσεων.Διαβάστε ΕΔΩ το ρεπορτάζ: «Έτοιμη η λίστα με τους διοικητές των νοσοκομείων»!

Ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία έχουν κυκλοφορήσει οι λίστες με όσους είναι πιθανό να πάρουν τη θέση.
Πάντως ενδιαφέρον θα παρουσιάσει και η όποια παρέμβαση ή τοποθέτηση της τρόικας για την επιλογή των διοικητών των νοσοκομείων δεδομένου ότι έχει ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση να σταματήσουν άμεσα οι κομματικές τοποθετήσεις στη δημόσια διοίκηση.

Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι οι κατά καιρούς δηλώσεις των αρμόδιων υπουργών χλευάστηκαν δεόντως για τον τρόπο επιλογής των νέων διοικητών νοσοκομείων. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης δήλωσε ότι θα «τους κοιτάξουμε στα μάτια και θα καταλάβουμε εάν είναι καθαροί»!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου