Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

ΕΤΣΙ θα παρέχεται η πλήρης υγειονομική κάλυψη σε όλους τους ανασφάλιστους- Ποίοι δικαιούνται πλέον εντελώς ΔΩΡΕΑΝ φάρμακα

Ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος μίλησε σε τοπικό ραδιόφωνο

ΤΗΕ BEST.GR

Μόνο με το ΑΜΚΑ τους θα μπορούν στο εξής να έχουν πλήρη υγειονομική κάλυψη οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας κι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (εγκύες, παιδιά, χρόνια πασχόντες, μετανάστες-πρόσφυγες κ.α.). Αυτό μεταξύ άλλων προβλέπεται στο Παράλληλο Πρόγραμμα που πέρασε από τη Βουλή το περασμένο Σάββατο. Για όλες τις λεπτομέρειες του Νόμου, για το ποιους αφορά, πώς θα γίνεται η πρόσβαση των πολιτών στις Δημόσιες Δομές Υγείας και άλλα πολλά μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος. 

Όπως εξήγησε η συγκεκριμένη ρύθμιση που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αφορά περίπου 2,5εκ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας οι οποίοι θα έχουν πλέον ελεύθερη πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας μόνο με βάση το ΑΜΚΑ τους και η κάλυψη θα είναι πλήρης: Νοσηλευτική, διαγνωστική και φαρμακευτική.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι η πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών θα είναι ελεύθερη και στους ιατρούς του ΠΕΔΥ το οποίο είναι ενταγμένο στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Οι ασθενείς θα μπορούν να κλείνουν κανονικά ραντεβού με τους γιατρούς οι οποίοι θα τους εξετάζουν και θα τους γράφουν τα φάρμακα που χρειάζονται κανονικά, χωρίς χρέωση, όπως συμβαίνει και με τους Ασφαλισμένους. Μάλιστα οι ανασφάλιστοι συμπολίτες με εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ ετησίως θα παίρνουν δωρεών τα φάρμακα, χωρίς δηλαδή να πληρώνουν συμμετοχή.

Παράλληλα η Υπουργική Απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί το αμέσως προσεχές διάστημα θα προβλέπει, στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας όπου δεν υπάρχουν Δημόσιες Δομές Υγείας, τη δυνατότητα των ασθενών να εξεταστούν και από ιδιώτες γιατρούς εάν χρειάζεται. Ανάλογη περίθαλψη προβλέπεται να έχουν και οι πρόσφυγες-μετανάστες, ωστόσο στην παρούσα φάση αναζητείται ο τρόπος της πρακτικής εφαρμογής του μέτρου καθώς η κατηγορία αυτών των πολιτών δε διαθέτει ΑΜΚΑ.

«Είμαστε υπερήφανοι που αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία έγινε πραγματικότητα.. παρά το γεγονός ότι κάποιοι θέλησαν να την υπονομεύσουν και να το υποτιμήσουν. Είναι απλό κι αυτή είναι η μεγάλη διαφορά, γιατί είπε η ΝΔ ότι το είχαν κάνει. Αν το είχαν κάνει δεν θα πήγαινε όλος ο κόσμος στα Κοινωνικά Ιατρεία, δεν θα διαμαρτύρονταν οι ανασφάλιστοι ότι δεν έχουν πρόσβαση. Δεν θα έστελναν ειδοποιήσεις της Εφορίας σε κάποιους δυστυχείς συμπολίτες που νοσηλεύτηκαν και μετά τους ήρθε χρέος από το Νοσοκομείο. Αυτά τελειώνουν. Πρέπει να το καταλάβει ο κόσμος., βέβαια ο κόσμος θα το ζήσει και θα το καταλάβει. Ωστόσο η προπαγάνδα προσπαθεί όσο μπορεί να δράσει ακόμα», σημείωσε ο κ. Μπασκόζος.

Πάντως ο Γ.Γ. Δημόσια Υγείας παραδέχθηκε ότι το Δημόσιο Σύστημα Υγείας περάνει δύσκολη φάση και υπάρχει ο κίνδυνος, εάν δεν στηριχθεί, να καταρρεύσει. Για τον λόγο αυτό, όπως εξήγησε, έχουν δρομολογηθεί 3.500 προσλήψεις στα Νοσοκομεία, 500 προσλήψεις για τις ΜΕΘ για να λειτουργούν και να μην παραμένουν κλειστές ενώ διασφαλίστηκαν προσλήψεις Επικουρικών και παράταση όσων υπήρχαν για να μην φύγουν κι αδειάσουν τα νοσοκομεία.

«Φέτος είναι μια χρονιά που δεν πάμε πίσω σε χρηματοδότηση και προσωπικό, όπως τα προηγούμενα χρόνια. Πάμε μπροστά. Ένα μικρό βήμα; Ναι αλλά πάμε μπροστά. Είναι σε πλήρη επίγνωση της Κυβέρνησης ότι για να εφαρμοστούν όλα αυτά πρέπει να σταθούν στα πόδια τους οι Δημόσιοι Δομές Υγείας, δεν θέλουμε να πουλάμε φύκια για μεταξωτές κορδέλες», υπογράμμισε ο κ. Μπασκόζος.

Αναφορικά τέλος με τις επικρίσεις που δέχεται το Παράλληλο Πρόγραμμα από το Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη ο οποίος αναφέρει ότι με αυτό, ευθύνες της Πολιτείας μεταφέρονται στην τοπική αυτοδιοίκηση ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας τόνισε:

«Απλά λένε ψέματα και δημαγωγούν όσοι το λένε αυτά Την ευθύνη για την στελέχωση, τη λειτουργία και χρηματοδότηση των Δημόσιων Δομών την έχει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας. Δεν την απεμπολεί ούτε για ένα ευρώ.

Τι προσπαθούμε να κάνουμε; Μας είχαν ζητήσει τοπικοί άρχοντες να τους δίδεται η δυνατότητα, όχι η υποχρέωση, να δώσουν κάποια παραπάνω πράγματα προκειμένου να πάει στην περιοχή τους κάποιος γιατρός που δεν θα πήγαινε υπό άλλες συνθήκες. Π.χ. να του διασφαλίσουν το σπίτι ή τη διατροφή του με κάποιο τρόπο. Αν θέλει κάποια δημοτική Αρχή και θέλουν κάποιες αυτό μπορούν τώρα να το κάνουν. Εμείς τον μισθό που ορίζεται και τις συνθήκες δουλειάς που ορίζονται από τους νόμους τα διασφαλίζουμε ως Υπουργείο».

3 σχόλια:

  1. << αφορά περίπου 2,5εκ. ανασφάλιστους συμπολίτες μας, ανάλογη περίθαλψη προβλέπεται να έχουν και οι πρόσφυγες-μετανάστες >> ... 2,5+2,5 = 5 εκ. Ωραιο ακουγεται, αλλα με ξενους παραδες ομως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΟΛΑ Ο ΕΟΠΥΥ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΑΝΑΠΝΕΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ελεος!σταματηστε να μας καταστρεφετε.για αυτους ζητατε παραπανω εισφορες απο τους ελευθερους επαγγελματιες;σε λιγο καιρο ολη η ελλαδα θα ειναι ανασφαλιστη.και μετα απο λιγο ακομα καιρο νεκρη.σταματηστε σας παρακαλω την καταστροφη.δε ειναι ολοι γυφτοι.υπαρχει και αξιοπρεπεια στον κοσμακι.τους ριχνετε στο δημοσιο συστημα που δεν υπαρχει.κοροιδια.εμετος

    ΑπάντησηΔιαγραφή