Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Εφημερίες στα επείγοντα νοσοκομείων και οι γενικοί γιατροί που υπηρετούν σε δομές του ΠΕΔΥ

Σε περίπτωση που χρειάζεται ειδική διαγνωστική προσπέλαση ή και αντιμετώπιση σε δεύτερο βαθμό, ο γενικός ιατρός παραπέμπει σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων.

IATRONET

Εφημερίες στα τμήματα επειγόντων των δημόσιων νοσοκομείων θα πραγματοποιούν στο εξής οι γενικοί γιατροί που υπηρετούν σε δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ).

Πρόκειται για γιατρούς που υπηρετούν σε Κέντρα Υγείας, πρώην Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία και Περιφερειακά Ιατρεία.

Την απόφαση έλαβε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, επισημαίνοντας πως η συμμετοχή γενικών γιατρών στη λειτουργία των τμημάτων επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) είναι διεθνώς μια διαδεδομένη πρακτική.

Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η συμμετοχή τους στην εφημερία συμβάλλει στη βελτίωση της διαδικασίας διαλογής και αποτελεσματικής διαχείρισης των περιστατικών.

Για τον λόγο αυτό, δίδεται η δυνατότητα – πέραν των γιατρών με ειδικότητα Γενικής Ιατρικής που προσλαμβάνονται σε οργανική θέση στα ΤΕΠ – εφημερίες στα παραπάνω τμήματα να πραγματοποιούν και γιατροί του ΠΕΔΥ.

Θα επιλέγονται από τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), ανεξάρτητα από το αν τα ΤΕΠ λειτουργούν ως αυτοτελές οργανικό τμήμα ή όχι.

Δεν θα υποκαθιστούν τους ιατρούς των άλλων ειδικοτήτων που υπηρετούν στο νοσοκομείο, αλλά θα διεκπεραιώνουν περιστατικά ασθενών που προσέρχονται στα “επείγοντα” εκτάκτως και μπορούν να αντιμετωπιστούν σε πρώτο βαθμό.

Παραπομπή

Σε περίπτωση που χρειάζεται ειδική διαγνωστική προσπέλαση ή και αντιμετώπιση σε δεύτερο βαθμό, ο γενικός ιατρός παραπέμπει σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων, που είτε εφημερεύουν στον χώρο του ΤΕΠ είτε συνεπικουρούν ως εφημερεύοντες στην κλινική τους.

Ο κ. Ξανθός επισημαίνει πως για την υλοποίηση της απόφασης αυτής, οι διοικητές των ΥΠΕ οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες εύρυθμης λειτουργίας των μονάδων του ΠΕΔΥ στις οποίες υπηρετούν και συνεχίζουν να προσφέρουν υπηρεσίες (τακτικού ωραρίου και εφημερίας) οι γενικοί γιατροί.

Μέσα σε έναν μήνα, οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΥΠΕ πρέπει να αποστείλουν στο υπουργείο Υγείας (σε ηλεκτρονική μορφή) αναλυτικά στοιχεία για την εφαρμογή της απόφασης.

Δ.Κ.

1 σχόλιο: