Δευτέρα 29 Φεβρουαρίου 2016

“Βουλιάζει” ο Πειραιάς από τους πρόσφυγες – Έκτακτα μέτρα από το υπ. Υγείας

- Virus.com.gr

Σε έναν απέραντο προσφυγικό καταυλισμό έχει μετατραπεί το λιμάνι του Πειραιά, στο οποίο συνωστίζονται από το πρωί της Κυριακής πάνω από 3.500 άνθρωποι μεταξύ των οποίων και πάρα πολλά μικρά παιδιά, χωρίς συνθήκες υγιεινής και με ελάχιστο φαγητό.

Στο χώρο βρίσκεται από την Παρασκευή κλιμάκιο της ΑΕΜΥ για αυτοψία και καταγραφή των αναγκών σε προσωπικό, φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό, κλιμάκιο του ΚΕΕΛΠΝΟ με μια Κινητή Ιατρική Μονάδα και ένα ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, έχει οργανωθεί και στελεχωθεί ένα Ιατρείο που λειτουργεί σε ημερήσια βάση από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που διαθέτει η ΑΕΜΥ, ενώ έχει συμφωνηθεί και η λειτουργία παιδιατρικού σταθμού.

Λόγω των αμείωτων προσφυγικών ροών και τη δημιουργία άτυπων καταυλισμών στην Αττική, ο υπουργός Υγείας έδωσε εντολή για πρόσθετες ενέργειες όπως:

Μεταφορά μίας Κινητής Μονάδας από την ΑΕΜΥ με σκοπό την επέκταση του ιατρείου στην πύλη Ε1.
Καταγραφή και περιγραφή διαθέσιμου υγειονομικού και φαρμακευτικού υλικού (kit ατομικής υγιεινής) από το ΚΕΕΛΠΝΟ, καθώς και καταγραφή και περιγραφή διαθέσιμων Κινητών Μονάδων.
Διάθεση υγειονομικού προσωπικού από τη 2η ΥΠΕ για τη στελέχωση του ιατρείου και των Κινητών Μονάδων.
Συνεργασία των συναρμόδιων φορέων, με τις ΜΚΟ που επιχειρούν στο πεδίο για την κατάρτιση και εφαρμογή κατευθυντήριων οδηγιών σε θέματα ατομικής υγιεινής και δημόσιας υγείας.

ΚΙΦ Πειραιά: Καμπάνια συλλογής φαρμάκων και ειδών πρώτης ανάγκης

Στο μεταξύ, εθελοντικές οργανώσεις οι οποίες βρίσκονται επιχειρούν επί τόπου, κάνουν έκκληση για φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης.

Στον πεζόδρομο της Αγ. Αναργύρων στου Ψυρρή θα βρίσκεται μέχρι και το Σάββατο 5 Μαρτίου τραπεζάκι του Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου Πειραιά, στο πλαίσιο καμπάνιας που πραγματοποιεί για την κάλυψη των βασικών αναγκών των προσφύγων που καταφθάνουν στον Πειραιά από τα νησιά. Μεταξύ άλλων ζητούνται νερό, γάλα, κουβέρτες, μωρομάντηλα, πρίζες για φόρτιση κινητών, ατομικές ντουζιέρες, αντιπυρετικά, αντιδιαρροικά, αντιβιοτικά, κορτιζονούχες κρέμες κ.λπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου