Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Κύπρος. Νοσοκομεία χωρίς γιατρούς – Επιλέγουν τον ιδιωτικό τομέα.

Λευκωσία: Ασταμάτητο είναι το «ξήλωμα» των δημόσιων νοσοκομείων. «Οι γιατροί εγκαταλείπουν το Δημόσιο και ιδιωτεύουν, άλλοι αφυπηρετούν, οι έκτακτοι μόλις κουραστούν από τις συνθήκες εργασίας στα κρατικά νοσηλευτήρια φεύγουν για τον ιδιωτικό τομέα και το υπουργείο Υγείας προσπαθεί εναγωνίως να εντοπίσει γιατρούς διαθέσιμους να εργαστούν στο Δημόσιο».

Με αυτά τα λόγια περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα κρατικά νοσοκομεία, ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών, Πέτρος Μάτσας, ο οποίος πρόσθεσε ότι «σε κάποιες περιπτώσεις οι γιατροί που παραιτούνται είναι μοναδικοί στην ειδικότητα τους στον δημόσιο τομέα και το κενό που αφήνουν δεν είναι εύκολο να καλυφθεί». Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του μοναδικού παιδοορθοπεδικού του Δημοσίου, ο οποίος υπέβαλε την παραίτηση του και τώρα ιδιωτεύει. «Ο γιατρός παραιτήθηκε αλλά το Δημόσιο δεν έχει τώρα άλλο γιατρό με αυτή την εξειδίκευση για να καλύψει τις ανάγκες του», είπε.

Δυστυχώς, είπε ο κ. Μάτσας, «δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τους γιατρούς. Για αυτό και τα κρατικά νοσοκομεία χρειάζονται ενίσχυση». «Έχουμε ξαναπεί», πρόσθεσε, «ότι υπάρχουν κλινικές οι οποίες εργάζονται μόνο με έκτακτους. Η υποστελέχωση είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο».

Πέντε γιατροί οι οποίοι ανήκαν στο μόνιμο προσωπικό των κρατικών νοσηλευτηρίων, υπέβαλαν την παραίτηση τους και έφυγαν για να ιδιωτεύσουν, επειδή δεν άντεχαν τις συνθήκες εργασίας στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Άλλοι πέντε γιατροί οι οποίοι εργάζονταν με το καθεστώς του εκτάκτου για χρόνια στα κρατικά νοσηλευτήρια, ακολούθησαν την ίδια οδό. Υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους και εργοδοτούνται πλέον στον ιδιωτικό τομέα. Μαζί με αυτούς, το Δημόσιο εγκατέλειψαν τον τελευταίο ένα χρόνο και άλλοι έκτακτοι γιατροί, οι οποίοι ωστόσο δεν εργάστηκαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο Δημόσιο, γι’ αυτό και η φυγή τους δεν άφησε μεγάλα κενά αφού αντικαταστάθηκαν νωρίς.
Επιπλέον, τον τελευταίο ένα χρόνο αφυπηρέτησαν γύρω στους 15 γιατρούς, στην πλειοψηφία τους διευθυντές και βοηθοί διευθυντές κλινικών. Τους επόμενους έξι μήνες, θα αφυπηρετήσουν άλλοι τουλάχιστον έξι γιατροί και πάλι διευθυντές και βοηθοί διευθυντές κλινικών. Οι θέσεις τους θα πρέπει να καλυφθούν από άλλους γιατρούς και στο τέλος της πυραμίδας θα προστεθούν κι άλλοι έκτακτοι ιατρικοί λειτουργοί, μεγαλώνοντας έτσι την αναλογία εκτάκτων και μόνιμων γιατρών στο Δημόσιο.
Μαζί με τους γιατρούς εγκατέλειψαν το Δημόσιο για να ιδιωτεύσουν και δέκα νοσηλευτές, πρωτάκουστο φαινόμενο για τα κυπριακά δεδομένα.
Το μεγαλύτερο πλήγμα όμως υπέστη ο Κλάδος των νοσηλευτών προ διετίας, όταν είχαμε δεκάδες πρόωρες αφυπηρετήσεις οι οποίες οδήγησαν στη σημερινή εικόνα των νοσοκομείων. Στους θαλάμους και τις κλινικές, όπως ανέφερε στον «Φ» ο πρόεδρος του Κλάδου των νοσηλευτών της ΠΑΣΥΔΥ Πρόδρομος Αργυρίδης, «δεν υπάρχει σωστή ιεραρχία. Υπάρχουν τμήματα τα οποία στελεχώνονται κατά τα 2/3 με έκτακτους. Αυτό σημαίνει ότι οι μεγαλύτεροι που δεν αποτελούν την πλειοψηφία είναι γύρω στα 55, γεγονός που σημαίνει ότι από τα νοσοκομεία μας απουσιάζει η εμπειρία».
Έκτακτοι το 40% των γιατρών
Το ένα τρίτο περίπου των εργαζομένων στα κρατικά νοσοκομεία είναι έκτακτοι ή συμβασιούχοι στη δημόσια υπηρεσία και αυτό, φαίνεται ότι προκαλεί τεράστια προβλήματα. Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς για παράδειγμα, από τους περίπου 750 γιατρούς του δημοσίου, οι περίπου 300 είναι έκτακτοι με δεκαπενθήμερα συμβόλαια.
Την ίδια ώρα, από τους 2.000 περίπου νοσηλευτές γενικής νοσηλευτικής, οι 800 είναι έκτακτοι στη Δημόσια Υπηρεσία και σε ό,τι αφορά τους νοσηλευτές ψυχικής υγείας, από τους 400 συνολικά νοσηλευτές αυτής της ειδικότητας οι 120 εργάζονται με το καθεστώς του εκτάκτου.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, για παράδειγμα και σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό, κατά το έτος 2014 (σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του νοσηλευτηρίου), εργάζονταν 97 μόνιμοι γιατροί και 45 γιατροί με το καθεστώς του δεκαπενθήμερου συμβολαίου ή με προσωπικές συμβάσεις.
Και ενώ οι γιατροί εγκαταλείπουν το δημόσιο, το πρόβλημα γίνεται ακόμα πιο μεγάλο για το Υπουργείο Υγείας το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται, αφού παρά τις προκηρύξεις θέσεων κανένας δεν αποδέχεται την πρόσληψη του στο Δημόσιο.
Εδώ και μήνες το Υπουργείο Υγείας έχει προκηρύξει θέσεις για γυναικολόγους, νευροχειρουργούς, ορθοπεδικούς και οφθαλμίατρους.
Δεν έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από κανένα γιατρό του ιδιωτικού τομέα για να εργοδοτηθεί στο δημόσιο. Αιτία, το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας προσφέρει μόνο 15θήμερα συμβόλαια και καθεστώς εκτάκτου το οποίο δεν είναι καθόλου ελκυστικό για τους γιατρούς.
Νοσηλευτές: Καμία αντίδραση από την κυβέρνηση
Τη στιγμή που αριθμοί αποδεικνύουν το ξήλωμα των νοσοκομείων και το τεράστιο ποσοστό λειτουργών υγείας που εργάζονται με το καθεστώς του εκτάκτου, η κυβέρνηση δεν ανταποκρίθηκε στην έκκληση των νοσηλευτών για διάλογο.
Εάν μάλιστα δεν υπάρξει αντίδραση από τα δύο εμπλεκόμενα Υπουργεία (Υγείας και Οικονομικών), μέχρι την Παρασκευή, τότε η εξάωρη στάση που εξήγγειλαν οι Κλάδοι των νοσηλευτών γενικής νοσηλευτικής και νοσηλευτικής ψυχικής υγείας θα πραγματοποιηθεί κανονικά τη Δευτέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των ασθενών και την ομαλή λειτουργία των κρατικών νοσηλευτηρίων.
Να υπενθυμίσουμε ότι τα αιτήματα των νοσηλευτών σχετίζονται με τη στελέχωση των κρατικών νοσηλευτηρίων και τα θέματα των εκτάκτων.
Γράφει: Μαριλένα Παναγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου