Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Δραματική έκκληση νοσοκομειακών γιατρών: ανοίξτε τώρα εντατικές! Σε αναμονή 75 ασθενείς

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Ηealth Report,gr

Χωρίς εντατικές έχει μείνει η χώρα με συνέπεια οι νοσοκομειακοί γιατροί να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου αφού ασθενείς πεθαίνουν ενώ αναβάλλονται και χειρουργεία.

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι ασθενείς που είναι σε αναμονή για ένα κρεβάτι εντατικής, με κάποιους από αυτούς να χάνουν τη ζωή τους πριν προλάβουν να βρουν μια θέση σε ΜΕΘ.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) είναι πλέον σε απόγνωση καθώς δεν μπορούν να σώσουν τις ζωές των ασθενών τους. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι πλέον ο αριθμός όσων περιμένουν στη μαύρη λίστα αναμονής για το πολυπόθητο κρεβάτι, έφθασε ακόμη και τους 75 ασθενείς μόνο σε μία ημέρα!

Η έλλειψη μονάδων εντατικής θεραπείας κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές λένε ξεκάθαρα πια οι νοσοκομειακοί γιατροί. Και το πρόβλημα φαίνεται πως θα ενταθεί το επόμενο διάστημα αν σκεφτεί κανείς ότι οι ιδιωτικές κλινικές που είχαν συμφωνήσει με τον ΕΟΠΥΥ να παραχωρήσουν κρεβάτια εντατικής, κάνουν πίσω αφού παραμένουν απλήρωτοι από τον Οργανισμό.

Εκτός των άλλων η περιβόητη προκήρυξη για τις προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν έχει γίνει ακόμη.

«Δυστυχώς, είμαστε αναγκασμένοι να επανέλθουμε για άλλη μια φορά με δημόσια έκκληση προς τους αρμόδιους προκειμένου, επιτέλους, να δοθεί επείγουσα και οριστική λύση στο τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης κλινών ΜΕΘ το οποίο κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές» λένε τα μέλη της ΕΙΝΑΠ.
Και αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Τη Δευτέρα 1/2/16 στη «λίστα αναμονής» του ΕΚΑΒ Αθήνας υπήρχαν 75 βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων 32 λόγω βαριάς λοίμωξης του αναπνευστικού. Την Τρίτη 2/2/16 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 73, εκ των οποίων διακινήθηκαν με την υπερπροσπάθεια των συναδέλφων ιατρών των ΜΕΘ και των ιατρών του ΕΚΑΒ οι 7 και παραμένουν στην αναμονή οι 66.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό το θέμα των προγραμματισμένων σοβαρών επεμβάσεων (γενικής χειρουργικής, θωρακοχειρουργικής, νευροχειρουργικής κ.λπ.) που αναβάλλονται λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ με ανυπολόγιστες συνέπειες για την υγεία και αυτών των ασθενών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου