Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Γρίπη: Στους 51 οι νεκροί - 7 νέοι θάνατοι




Στους 51 ανέρχονται οι άνθρωποι που κατέληξαν από επιπλοκές της γρίπης, με 7 νέους θανάτους να μεγαλώνουν τη λίστα των θυμάτων, ενώ ανάμεσα τους βρίσκονται και δύο παιδιά.
Την ίδια ώρα, σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 144 ασθενείς σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ συνολικά από την αρχή του φαινομένου έχουν νοσηλευθεί 233 άτομα.

Ωστόσο όπως αναφέραμε χθες, 14 άτομα που βρίσκονται σε ΜΕΘ, είναι κάτω από 16 ετών, γεγονός που αποτελεί καμπανάκι για την επιστημονική κοινότητα για την επιθετικότητα του ιού της γρίπης.

Να θυμίσουμε ότι τραγική κατάληξη είχε πριν τρεις ημέρες, ένα 4χρονο παιδάκι που νοσηλευόταν στην ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων. Το παιδί κατέληξε από επιπλοκές της γρίπης, την στιγμή που δεν είχε άλλο υποκείμενο νόσημα.
ΠΙΣ: Απαραίτητος ο εμβολιασμός
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάνει έκκληση για τον εμβολιασμό του πληθυσμού έναντι της γρίπης, και ειδικά των ατόμων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Δυστυχώς, όπως διαπιστώνει παρά τις συστάσεις των ειδικών, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο, με αποτέλεσμα αρκετοί να νοσηλεύονται καθημερινώς σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ορισμένοι εκ των οποίων καταλήγουν. «Η εικόνα αυτή μπορεί να αλλάξει με την πρόληψη, δηλαδή τον εμβολιασμό, και βεβαίως την έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου», τονίζει ο ΠΙΣ, υπογραμμίζοντας ότι όσοι νοσήσουν από γρίπη πριν προλάβουν να εμβολιαστούν, να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους προκειμένου να λάβουν άμεσα αντι-ιική θεραπεία (Tamiflu, Relenza).
«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και εμπίπτουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου έστω και τώρα να εμβολιαστούν, διότι γρίπη και τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο θα έχουμε, και η κάμψη θα εμφανιστεί από τα μέσα Απριλίου» επισήμανε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος.
Αποσύρονται οι ιδιωτικές κλινικές από την προσφορά ΜΕΘ
Εν τω μεταξύ τα τεράστια χρέη του ΕΟΠΥΥ δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στις Ιδιωτικές Κλινικές, οι οποίες αναγκάζονται να αποσυρθούν από την προσφορά των ΜΕΘ που είχαν εξαγγείλει.
Η ΠΕΙΚ, ζητά την ανακοστολόγηση του νοσηλίου της ΜΕΘ, στο 50% μόνο του κόστους σε Δημόσιο Νοσοκομείο, τιμή απαλλαγμένη από τα χαράτσια rebate και clawback και χωρίς επιβάρυνση με ΦΠΑ, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και των μη τακτικών πληρωμών που βιώνουν οι ιδιωτικές κλινικές από τον ΕΟΠΥΥ.
Σε διαφορετική περίπτωση, ο κλάδος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στην διάθεση των ΜΕΘ που έχει υποσχεθεί πως θα κάνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, και μάλιστα σε μία περίοδο που η γρίπη σαρώνει και οι ανάγκες για νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι πολύ αυξημένες, αναφέρουν με ανακοίνωσή τους.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου