Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Το προσφυγικό ζήτημα σε αριθμούς: Αφίξεις, επιδημιολογικό προφίλ και κόστη νοσηλείας 31/01/2016



Σε μείζον ζήτημα αναδεικνύεται το προσφυγικό και στον τομέα της δημόσιας υγείας, με το αρμόδιο υπουργείο να «τρέχει» ώστε να θέσει σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την υγειονομική κάλυψη των χώρων πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, το οποίο μέχρι στιγμής ακολουθεί τους ρυθμούς υλοποίησης των περίφημων hot .
- ΟnMed.gr-

Οι δύο πρώτες προγραμματικές συμφωνίες για την τοποθέτηση 141 ατόμων ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων για την ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας και των παραρτημάτων του ΕΚΑΒ στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, υπογράφηκαν μόλις πριν από δύο ημέρες.

Όπως σημείωνε το υπουργείο Υγείας στη σχετική ανακοίνωση, το γεγονός αυτό αποτελεί το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση του κονδυλίου των 3,3 εκατ. ευρώ, από την Έκτακτη Χρηματοδότηση του Ταμείου Εσωτερικής Ασφάλειας (ISF) της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης & Εσωτερικών Υποθέσεων (DG HOME). Ωστόσο, με τις δύο αυτές συμφωνίες, καλύφθηκε σχεδόν το 80% των θέσεων που είχε προκηρύξει το ΚΕΕΛΠΝΟ, με τις υπόλοιπες θέσεις να μένουν προς το παρόν κενές.

Την ίδια ώρα, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Γιάννης Μπασκόζος, διαβεβαίωνε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στις εργασίες του 138ου Εκτελεστικού του Συμβουλίου, για την πλήρη κάλυψη των αναγκών προσφύγων και μεταναστών από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ο κ. Μπασκόζος ήταν αποκαλυπτικός για τις αμείωτες μεταναστευτικές ροές που φθάνουν στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα:
Το 2015, 856.723 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στη χώρα μας μέσω της θαλάσσιας οδού του Ανατολικού Αιγαίου.

Μέχρι στιγμής, οι αφίξεις για το 2016 πλησιάζουν τις 44.000.
Ο μέσος όρος αφίξεων στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 2015 ήταν 3.500.
Τον Ιανουάριο του 2016 ο αριθμός αυτός διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, στις 1.900 αφίξεις, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Οι ανθρώπινες ζωές που έχουν χαθεί ή αγνοούνται, από την αρχή του χρόνου ξεπερνούν τις 70.
Η Ελλάδα είναι η χώρα που υποδέχεται το 95% των προσφύγων και μεταναστών που κατευθύνονται προς την Ευρώπη.
Το 70% από αυτούς είναι πρόσφυγες, (43% από τη Συρία), το 34% είναι παιδιά και το 21% είναι γυναίκες.
Το 2015, περίπου 2.000 πρόσφυγες ή μετανάστες έτυχαν νοσοκομειακής περίθαλψης με κόστη που ξεπέρασαν τις 800.000 ευρώ.

Το κοινωνικό και επιδημιολογικό προφίλ αυτών των πληθυσμών έχει τροποποιηθεί το τελευταίο διάστημα και κυριαρχούν οι οικογένειες, τα βρέφη, τα μικρά παιδιά, οι έγκυες και οι ηλικιωμένοι. Είναι κοινή παραδοχή, τόνισε ο κ. Μπασκόζος, ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες δεν αποτελούν κίνδυνο για μεταδιδόμενα λοιμώδη νοσήματα, έχουν όμως ανάγκη προκαταρκτικού ελέγχου και επείγουσας υγειονομικής φροντίδας λόγω των ειδικών συνθηκών υπό τις οποίες ζουν και ταξιδεύουν ενώ πρέπει να συνεκτιμάται το υγειονομικό τους προφίλ όπως τα χρόνια νοσήματα.

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας κάρτας υγείας, για την καταγραφή του υγειονομικού προφίλ των προσφύγων και των μεταναστών, με τη δυνατότητα χρησιμοποίησής της στη συνεχεία κατά τη μετακίνηση τους, έως τον τελικό προορισμό. Αυτό ανακοίνωσε ο κ. Μπασκόζος κατά τη συνάντησή του με τη γενική διευθύντρια του ΠΟΥ, Dr Margaret Chan, και την αναπληρώτρια διευθύντρια του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), Laura Thompson.

Επίσης, συζητήθηκαν οι λεπτομέρειες των υγειονομικών πτυχών που έχουν σχέση με το πρόγραμμα μετεγκατάστασης το οποίο έχει αναλάβει ο ΔΟΜ και συμφωνήθηκε συνεργασία στη δημιουργία της προαναφερόμενης κάρτας σύμφωνα και με σχετική πρόταση του Οργανισμού ώστε να υπάρχει ενιαίο σύστημα καταγραφής των υγειονομικών αναγκών μεταξύ των κρατών-μελών.

Το γεγονός, βέβαια, ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης έχει συμφωνηθεί προ μηνών και ακόμα υπάρχουν θέματα προς συζήτηση, δεν αποτελεί αισιόδοξο μήνυμα. Ο κ. Μπασκόζος μπορεί να τόνισε ότι, είναι αναγκαία η συνεννόηση και η κοινή δράση, μπροστά στην τραγωδία που εκτυλίσσεται καθημερινά στο Αιγαίο Πέλαγος, στη Μεσόγειο Θάλασσα και στους χερσαίους δρόμους προς την Κεντρική Ευρώπη, όμως σε πολιτικό επίπεδο, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφεύγουν να αποδεχτούν στην πράξη, ότι η διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος είναι ευθύνη όλων των κρατών – μελών. Πολλώ δε μάλλον, όταν τίθεται στο τραπέζι ως θέμα διαπραγμάτευσης και πιέσεων, η γκάμα των οποίων εκτείνεται από το ζήτημα του χρέους έως την επιλεκτική αμφισβήτηση της συνθήκης Σένγκεν.

1 σχόλιο:

  1. Ποιες ''αφίξεις'' ρε ακατονόμαστοι;
    Για πτήσεις τσάρτερ μιλάμε ή για λαθροεισβολή και εποικισμό της πατρίδος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή