Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Εκπτώσεις για υλικά στα νοσοκομεία μέχρι…20%! Η νέα γαλαντόμα ρύθμιση

Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Health Report.gr

Μπορεί στην ελεύθερη αγορά να μπορεί κανείς να κερδίσει μεγάλες εκπτώσεις, όχι όμως και στο δημόσιο ΕΣΥ.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από ρύθμιση που προωθήθηκε μέσω του παράλληλου προγράμματος και αφορά στις προμήθειες υλικών στα νοσοκομεία.
Ειδικότερα η …γαλαντόμα ρύθμιση προβλέπει:

«Εάν η τιµή που επιτυγχάνεται µε τη διαδικασία του προηγούµενου εδαφίου είναι µικρότερη, σε ποσοστό µεγαλύτερο του 20%, από την προηγούµενη τελευταία αναρτηµένη στο Παρατηρητήριο Τιµών για το ίδιο είδος τιµή, για την ανάρτηση ή µη αυτής στο Παρατηρητήριο ακολουθείται η εξής διαδικασία:

Η ανάρτηση ή όχι της εν λόγω τιµής αποφασίζεται από τριµελή Επιτροπή Παρατηρητηρίου, η οποία δεν είναι αµειβόµενη, συστήνεται στην Ε.Π.Υ. και αποτελείται από:
α) δυο µέλη πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης και β) από έναν υπάλληλο του Υπουργείου Υγείας, τα οποία ορίζονται από τον Υπουργό Υγείας.

Η Επιτροπή αποφασίζει για την ανάρτηση ή όχι της τιµής του προηγούµενου εδαφίου στο Παρατηρητήριο, λαµβάνοντας υπόψη τα ποιοτικά χαρακτηριστικά εκάστου είδους, κατά την ίδια χρονική περίοδο, καθώς και την τιµή που αυτό διατέθηκε στο παρελθόν.

Οι οικονοµικές προσφορές που είναι ανώτερες από τις κατά τα ανωτέρω παραδεκτές τιµές, απορρίπτονται. Η διάταξη αυτή ισχύει αναδροµικά από 1.1.2015.»


Γίνεται αντιληπτό από τη ρύθμιση, παρότι είναι συνταγμένη σε δυσανάγνωστη γλώσσα, ότι αν κανείς προτείνει για το ίδιο ακριβώς προϊόν με τα ίδια χαρακτηριστικά που ζητούνται σε έναν διαγωνισμό, έκπτωση πάνω από 20% σε σχέση με την αντίστοιχη τιμή που ίσχυει μέσω του «παρατηρητηρίου τιμών», τότε θα γίνεται ειδική σύσκεψη για να αποφασίζεται εάν θα γίνεται δεκτή.

Ωστόσο είναι γνωστό ότι στο παρατηρητήριο τιμών (η επίσημη λίστα με τις ανώτερες επιτρεπόμενες τιμές) συνεχίζουν να διατηρούνται υψηλές τιμές σε σχέση με αυτά που ισχύουν στην ελεύθερη αγορά.

Πρόβλημα που είχε θίξει πολλές φορές και ο σημερινός Υφυπουργός Εξωτερικώνοικονομολόγος στο επάγγελμα Δημήτρης Μάρδας, πριν υπουργοποιηθεί οπότε και πραγματοποιούσε συστηματικά έρευνες για τα οικονομικά της Υγείας.

Ένα άλλο ερώτημα που προκύπτει για την τακτική που θα ακολουθείται πλέον από τηνΕπιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ) μετά τη σχετική ρύθμιση, είναι πως σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια οι τιμές σε υλικά ευρείας χρήσης έπεσαν κατακόρυφα ακόμη και κατά 1000%!
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το 2010 ένα στέντ κόστιζε κοντά στα 450 ευρώ, ενώ σήμερα διατίθεται περίπου στα 150 ευρώ.

Αντίστοιχα ένα βηματοδότης κόστιζε το 2010 10.000 ευρώ ενώ τώρα η τιμή που κυριαρχεί είναι τα 1500 ευρώ.

Πάντως η τρόικα εδώ και καιρό πιέζει να αλλάξει το σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία ενώ αντίστοιχες εξαγγελίες έχει κάνει και η ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία καθώς σήμερα το ένα δε γνωρίζει σε τι τιμές αγοράζει το άλλο επειδή δεν υπάρχει ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα ώστε να γίνεται σύγκριση πληροφοριών και τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου