Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

15,35 δισ. «φέσια» στα ασφαλιστικά ταμεία


15,35 δισ. «φέσια» στα ασφαλιστικά ταμεία - Κεντρική Εικόνα

Συνεχή αύξηση καταγράφουν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία, αφού στο τέλος Δεκεμβρίου έφτασαν τα 15,35 δισ, ευρώ, σε σχέση με τα 14,89 δισ ευρώ, που είχαν υπολογιστεί ένα τρίμηνο νωρίτερα.
http://www.businessnews.gr/

Τα στοιχεία προκύπτουν από την 4η έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), η οποία καταδεικνύει ότι από το σύνολο των οφειλών, μόλις 5,2 δισ ευρώ έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης.

Επιπρόσθετα, προκύπτει ότι η μεγάλη πλειονότητα των οφειλετών (σχεδόν 39%) χρωστούν ποσά έως 15.000 ευρώ, ενώ από το σύνολό τους, οι 8 στους 10 έχουν δημιουργήσει χρέη πριν από το 2010, δηλαδή προ κρίσης.

Συγκεκριμένα,όσον αφορά για τις οφειλές ύψους 15.353.414.211 ευρώ που αναφέρει η έκθεση , το 19,18% (ποσό 2.945.336.122€) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, ενώ το 80,82% (ποσό 12.408.078.089 €) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2009 ή παλαιότερα. Οι δε συνολικές εισπράξεις κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2015 ανέρχονται σε 161.654.315€, με ποσοστό 58% να προέρχεται από πληρωμές οφειλών που έχουν ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης και 42% από καταβολές εκτός ρύθμισης.

Ξεκίνησαν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια

Τον Δεκέμβριο 2015 ξεκίνησε η ηλεκτρονική αποστολή κατασχετηρίων εις χείρας Πιστωτικών Ιδρυμάτων, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 30-34 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.).

Πλέον, η κοινοποίηση των κατασχετήριων εγγράφων, η παραλαβή των εκθέσεων επίδοσης τους, καθώς και η αποστολή των Δηλώσεων Τρίτου, πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της ανταλλαγής κρυπτογραφημένων και ψηφιακά υπογεγραμμένων μηνυμάτων. Το Κ.Ε.Α.Ο. (με την συνδρομή της Γενικής Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) έχει ρόλο διαμετακομιστικού κόμβου για τις Περιφερειακές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. και τα Υποκαταστήματα του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ για την συγκέντρωση, αποστολή και διαχείριση των κατασχετηρίων, καθώς και των υποβαλλόμενων Δηλώσεων Τρίτων και τυχόν κατασχεθέντων ποσών.

Ποιοι είναι οι παραβάτες

Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ, έντονη παραβατικότητα παρατηρείται σε επιχειρήσεις εταιρικής μορφής κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, κυρίως μονοπρόσωπες

Ε.Π.Ε. και Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρίες (Ι.Κ.Ε.), που καταστρατηγούν τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ευθύνης διοικούντων νομικά πρόσωπα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται από τα νομικά αυτά πρόσωπα. Οι τρόποι με τους οποίους εκδηλώνεται στην πράξη το φαινόμενο αυτό ποικίλλουν. Οι συνηθέστεροι είναι οι εξής:

1. Δημιουργία οφειλών από επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών που ανήκουν σε επιχειρηματίες χωρίς προσωπική περιουσία, τα δε περιουσιακά στοιχεία που αυτοί ή άλλες επιχειρήσεις τους διέθεταν στο παρελθόν έχουν διοχετευθεί σε τρίτους.

2. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες χωρίς περιουσιακά στοιχεία με εικονικούς υπεύθυνους, που δηλώνουν σαν έδρα κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο, εμφανίζουν πολλά παραρτήματα, ασφαλίζουν προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και στο τέλος πτωχεύουν.

3. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές, μέλη ή Διευθύνοντες Σύμβουλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα κατά των οποίων δεν έχει νόημα η λήψη αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Τέτοια πρόσωπα είναι συνήθως:

α) Υπερήλικοι, συνηθέστερα γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία, καθώς και άτομα πολύ νεαρής ηλικίας,

β) Οικονομικοί μετανάστες/αλλοδαποί, με κατοικία την έδρα της εταιρείας,

γ) Κάτοικοι εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Ελλάδα,

δ) Υπάλληλοι της επιχείρησης, των οποίων η εμπειρία/ προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης.

4. Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείμενο εργασιών και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με επιχείρηση που δημιούργησε οφειλές και κατόπιν έπαψε να υποβάλλει ΑΠΔ. Στη νέα αυτή επιχείρηση ασφαλίζεται και το προσωπικό της παλιάς.

5. Δημιουργία οφειλών μεγάλου ύψους από επιχειρήσεις (συνηθέστερα εταιρείες φύλαξης ή καθαριότητας), που αναλαμβάνουν έργα σαν υπεργολάβοι και παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων. Πολλές φορές στις εταιρείες αυτές ασφαλίζεται και το προσωπικό του πραγματικού ανάδοχου του έργου.

Μη άμεσα εισπράξιμες οφειλές

Στην παρούσα φάση είναι υπό επεξεργασία και αξιολόγηση οφειλές που χαρακτηρίζονται ως μη άμεσα εισπράξιμες και περιλαμβάνουν:

A. Οφειλέτες που εμφανίζονται στο μητρώο να είναι σε οριστική διακοπή, πτώχευση ή εκκαθάριση

B. Οφειλέτες (κοινές επιχειρήσεις, οικοδομοτεχνικά έργα, οφειλέτες ΟΑΕΕ, ειδικές κατηγορίες, εργοδότες ΟΓΑ, άλλες περιπτώσεις καταλογισμένων οφειλών) με οφειλές μέχρι και το 2003.

Επίσης, οι οφειλέτες αυτοί δεν έχουν υποβάλλει ΑΠΔ μετά το 2003.

Οι οφειλέτες των παραπάνω κατηγοριών Α και Β έχουν προωθηθεί στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. για έλεγχο.

Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες οιπεριπτώσεις 1.348 οφειλετών με συνολικές οφειλές ύψους 95.850.684,82 €.

Για 445 περιπτώσεις που αντιστοιχούν σε ποσό συνολικής οφειλής ύψους 50.236.360,22 € διαβιβάστηκε το πόρισμα στην κεντρική υπηρεσία, προκειμένου μετά από την εισήγηση της τελευταίας και τη σύμφωνη γνώμη του Φορέα να διαχωριστούν οι οφειλές ως χαμηλής εισπραξιμότητας με απόφαση Διοικητή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των υπό επεξεργασία περιπτώσεων, μετά από ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του Κ.Ε.Α.Ο., υπήρξαν 27 περιπτώσεις οφειλετών που εξόφλησαν και 558 που ρύθμισαν τις οφειλές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου