Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

"Κόκκινη κάρτα" Lagarde σε Τσίπρα για το ασφαλιστικό



Capital.gr

"Κόκκινη κάρτα" στην ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό έδειξε η Christine Lagarde- σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η "Καθημερινή της Κυριακής"- κατά την συνάντηση που είχαν στο διεθνές οικονομικό forum του Davos.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε μειώσεις και στις κύριες συντάξεις, καθώς η άποψη του Ταμείου είναι ότι οι περικοπές στις μελλοντικές συντάξεις δεν επαρκούν. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι "περικοπή κύριων συντάξεων που δίνονται τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε".

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής", όπου κάνει λόγο για απαιτήσεις του Ταμείου σε περικοπές των κυρίων συντάξεων σε ένα ποσοστό 15%, ενώ θέλει την κυβέρνηση να θεωρεί "πολιτικά διαχειρίσιμη" μια μείωση τους κατά 5% ως 8%, ανάλογα με την πορεία που θα πάρουν οι διαπραγματεύσεις. 

Πάντως, δεν είναι μόνο το ΔΝΤ που προσεγγίζει με αρνητικό τρόπο τις ελληνικές προτάσεις για το ασφαλιστικό, αναφέρει η "Καθημερινή". Σοβαρότατες ενστάσεις διατυπώνονται και στους κόλπους του Eurogroup και της Κομισιόν, όπου καταγράφεται διαφωνία για την αύξηση των εισφορών. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά η Ελάχιστη Εγγυημένη Σύνταξη να δίδεται έπειτα από 20 έτη ασφάλισης και να συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια.

Η πολυπλοκότητα της κατάστασης στην επερχόμενη διαπραγμάτευση, που επιβαρύνεται και από τις εξελίξεις στο προσφυγικό, επηρεάζει τον πολιτικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιώξει τον συμβιβασμό με τους εταίρους, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιαστούν όλες οι "κόκκινες γραμμές" της Αθήνας. Στο πλαίσιο αυτού συμβιβασμού, η κυβέρνηση, για παράδειγμα, θα μπορούσε να δεχθεί κάποια μείωση στις επικουρικές συντάξεις.

Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο, ο Αλέξης Τσίπρας να καταφύγει σε διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου