Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

"Έμφραγμα" στην καρδιολογική του Γ.Ν. Πύργου

Εισήγηση της διοίκησης για αναστολή λειτουργίας της από αύριο - Χωρίς γιατρούς έμεινε ο τομέας – Ανησυχία και για το αναισθησιολογικό

Του Γιάννη Σπυρούνη
http://www.ilialive.gr/

Επέμβαση «by pass» χρειάζεται να γίνει στην καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Πύργου για να συνεχίσει η «καρδιά» της να λειτουργεί. Μόνο που ελλείψει του «κατάλληλου φαρμάκου» η διοίκηση του νοσοκομείου προτείνει να τεθεί σε «καταστολή ο ασθενής». Έτσι μπορούμε να περιγράψουμε με ιατρικούς όρους το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η καρδιολογική κλινική στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Ηλείας και η μοναδική στο νομό. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό αφού η εκτελούσα χρέη διοικήτριας και διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας Γ.Ν. Πύργου Χρύσα Πετροπούλου, βλέποντας τα μεγάλα κενά σε ιατρικό προσωπικό, εισηγήθηκε στην διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας την αναστολή της λειτουργίας της κλινικής για ένα δεκαήμερο, έως ότου βρεθεί λύση με την μετακίνηση καρδιολόγων. Την ίδια στιγμή πρόβλημα από την έλλειψη ιατρών δημιουργείται και στο αναισθησιολογικό τμήμα, που θα έχει αντίκτυπο στον χειρουργικό τομέα.
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Νίκος Χαροκόπος και η κα Πετροπούλου, μετέφεραν την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο του Πύργου. Ένα νοσοκομείο που αποψιλώθηκε και πιθανότατα έχει φτάσει στο σημείο μηδέν. Ελλείψει λύσεων και φυσικά γιατρών η καρδιολογική κλινική θα αναστέλλει τη λειτουργία της από τις 31 Ιανουαρίου 2016, όπως είπε ο κ. Χαροκόπος. 

«Η καρδιολογική κλινική του νοσοκομείου Πύργου η οποία αποτελείται από μονάδα εμφραγμάτων, τακτικά εξωτερικά ιατρεία, προεγχειρητικές εκτιμήσεις ασθενών και Τμήμα επειγόντων περιστατικών. Από αυτά θα λειτουργούν μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στο νομό Ηλείας. Είναι αδιανόητο να κλείνει μια μονάδα εμφραγμάτων, όπου γνωρίζουμε την επίπτωση των νοσημάτων και ειδικά της στεφανιαίας νόσου στο νομό Ηλείας. Είναι αδιανόητο να μη μπορεί να λειτουργήσει αυτή τη στιγμή η μονάδα εμφραγμάτων που πραγματικά έχει προσφέρει πάρα πολλά και έχει σώσει ζωές στο παρελθόν». 

Ο πρόεδρος των γιατρών εξήγησε πως η κλινική κλείνει διότι παραιτήθηκε μια συνάδελφος λόγω επαγγελματικής και βιολογικής εξουθένωσης και σε συνδυασμό με αναρρωτική άδεια που έχει λάβει δεύτερη γιατρός, στην κλινική απέμειναν η διευθύντρια και άλλη μια γιατρός για να καλύψουν όχι μόνο το «εφημερείακο βάρος», αλλά συνολικά τη λειτουργία της κλινικής. Ο κ. Χαροκόπος ευχαρίστησε τον γιατρό από το Γ.Ν. Αμαλιάδας κ. Νοταρά που συνέδραμε στις εφημερίες το προηγούμενο διάστημα ενώ αναρωτήθηκε αν μπορεί να συνδράμει και ο έτερος καρδιολόγος κ. Λυμπέρης. 

Ο κ. Χαροκόπος αναφέρθηκε στις εξουθενωτικές συνθήκες λειτουργίας της κλινικής το προηγούμενο διάστημα και την απουσία λύσης παρά τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν από όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. «Εμείς απαιτούμε να έρθουν τουλάχιστον δύο επικουρικοί καρδιολόγοι στο νοσοκομείο άμεσα για να μπορεί να λειτουργήσει. Θα πρέπει επιτέλους και οι τοπικοί παράγοντες και η πολιτική ηγεσία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Κάνει τεράστιες προσπάθειες η 6η ΥΠΕ, αλλά αυτή τη στιγμή θα κινδυνεύσουν ζωές στο νομό Ηλείας» σχολίασε ο κ. Χαροκόπος.


Αναφερόμενος στη συνέχεια για το αντίστοιχο πρόβλημα στο αναισθησιολογικό τμήμα, στάθηκε σε έγγραφο που έχει κοινοποιηθεί από το Επιστημονικό Συμβούλιο στο οποίο γίνεται αναφορά στην έλλειψη γιατρών και το πρόβλημα που μετακυλήσετε στα χειρουργεία. Δύο γιατροί του τομέα έχουν μετακινηθεί για να καλύψουν αυξημένες ανάγκες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου και ζητείται ή να επιστρέψουν οι ίδιοι στις θέσεις τους, ή να καλυφθούν από άλλους γιατρούς τα κενά. «Κινδυνεύει να μη μπορεί να λειτουργήσει το αναισθησιολογικό και να μην γίνονται χειρουργεία και άλλες διαδικασίες. 

Το νοσοκομείο του Πύργου αν δεν λυθούν άμεσα αυτά τα δύο προβλήματα μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία κάποιων τμημάτων. Ας αναρωτηθούν και οι τοπικοί παράγοντες και οι πολίτες που τόσα χρόνια το νοσοκομείο του Πύργου έχει προσφέρει υπηρεσίες ποιοτικές και οι γιατροί δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό για να ανταπεξέλθουν στα εξουθενωτικά ωράρια στην Ηλεία, τι πρέπει να γίνει» είπε ο κ. Χαροκόπος

Από την πλευρά της η κα Πετροπούλου, τόνισε πως οι έκτακτες αναρρωτικές άδειες και μια απρόβλεπτη παραίτηση καρδιολόγου, οδήγησε στην όξυνση του προβλήματος. Οι εφημερίες του Ιανουαρίου καλύφθηκαν με μεγάλο κόπο με τους δύο καρδιολόγους του νοσοκομείου και τον κ. Νοταρά από την Αμαλιάδα, ενώ υπήρξε και υποστήριξη από καρδιολόγους του Αγ. Ανδρέα Πατρών. «Το συγκεκριμένο τμήμα κρατήθηκε ανοιχτό και με ποιοτική εφημέρευση με υπεράνθρωπες προσπάθειες, εξουθενωτικά ψυχικές και σωματικές ενέργειες των δύο καρδιολόγων και με την βοήθεια πάντα του κ. Νοταρά. 

Εξαντλήθηκαν όλα τα περιθώρια τα οποία υπήρχαν από όλους τους αρμόδιους φορείς για να ενισχυθεί χθες το καρδιολογικό τμήμα και δυστυχώς για κάποιες μέρες θα χρειαστεί να αναστείλουμε την λειτουργία κυρίως για λόγους ασφαλείας που αφορούν και τους ίδιους τους γιατρούς, αλλά και τους ασθενείς τους. Σε τέτοιες καταστάσεις εξαντλητικής κόπωσης δεν είναι δυνατό να συνεχίζουμε να πιέζουμε τους συναδέλφους που δεν κρύβω ότι και οι ίδιοι έκλαιγαν» ανέφερε η εκτελούσα χρέη διοικήτριας. 

H κα Πετροπούλου έχει ενημερώσει σχετικά την 6η ΥΠΕ, το ΕΚΕΠΥ και το υπουργείο Υγείας εγγράφως και προτείνει την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της κλινικής, της μονάδας εμφραγμάτων και της εφημέρευσης καρδιολόγων στα ΤΕΠ από τις 31/1 έως τις 10/2. Οι δύο καρδιολόγοι θα είναι παρόντες στο πρωινό ωράριο τις καθημερινές. Σε ότι αφορά την επίλυση του προβλήματος έχουν γίνει πολλές ενέργειες από την ηγεσία της 6ης ΥΠΕ και του υπουργείου, και έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια για την πρόσληψη επικουρικού ιατρού. Εφόσον υπάρξει ενδιαφερόμενος αυτό αναμένεται να γίνει. Μια άλλη εναλλακτική λύση αλλά και ημίμετρο, είναι η εφημερίες ιδιωτών ιατρών με απόδειξη παροχής υπηρεσιών, ένα μέτρο πρόσφατα νομοθετημένο για νοσοκομεία όπως αυτό του Πύργου. 

Η κα Πετροπούλου ευχαρίστησε πάντως τις δύο καρδιολόγους που έχουν δείξει υπερβάλλοντα ζήλο και φοβερή προσφορά. Σε ότι αφορά τους ασθενείς που νοσηλεύονται εφόσον ανασταλεί η λειτουργία της κλινικής και της μονάδας εμφραγμάτων, θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Πάτρας. Στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, εφόσον υπάρξει ανάγκη για καρδιολογική κάλυψη θα συνδράμει παθολόγος. 

Τέλος σε ότι αφορά το αναισθησιολογικό τμήμα και εδώ ιατρός θα απουσιάσει με επείγουσα αναρρωτική άδεια και για μεγάλο χρόνο. Η λειτουργία πλέον είναι οριακή και αν υπάρξει ανάλογο πρόβλημα με την καρδιολογική κλινική τότε θα είναι σοβαρό το πρόβλημα για την συνολική λειτουργία της νοσηλευτικής μονάδας Πύργου.

1 σχόλιο:

  1. ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ ΜΟΥ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΤΕΛΗ ΜΟΥ.ΠΑΜΠΟΛΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΛΟΥΚΕΤΟ ΛΟΓΩ ΣΟΒΑΡΗΣ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗΣ.ΠΥΡΓΟΣ,ΑΓΡΙΝΙΟ,ΠΡΕΒΕΖΑ,ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ,ΚΟΖΑΝΗ,ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ,ΝΑΟΥΣΑ,ΞΑΝΘΗ,ΚΟΜΟΤΗΝΗ,ΓΡΕΒΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΡΑΤΟ ΚΑΙ ΥΠΑΡΚΤΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΧΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ,ΚΟΣΜΟΣ ΔΙΑΔΗΛΩΝΕΙ ΣΕ ΠΛΑΤΕΙΕΣ,ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ Η ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ.ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΑΝΙΔΕΟΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΗΜΙΜΕΤΡΑ ΑΛΛΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΛΟ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙ.ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΠΕΙΓΟΥΣΑΣ ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ,ΤΩΝ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ,ΤΩΝ ABLATION.Η ΕΛΛΑΔΑ ΒΡΙΘΕΙ ΑΠΟ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΥΣ,ΑΛΗΘΕΙΑ Ο ΠΥΡΓΟΣ ΠΟΣΟΥΣ ΕΧΕΙ,ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΑΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΤΕΞΟΧΗ ΝΟΣΟΚΟΜΙΑΚΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ,ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΟΜΩΣ ΔΥΣΚΟΛΗ ,ΚΟΠΙΩΔΗ,ΥΨΗΛΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΡΙΣΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΝΑ ΕΠΙΚΡΕΜΕΤΑΙ.ΚΑΤΙ ΕΝΤΕΛΕΙ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ,ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΑΙ ΑΛΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΣΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή