Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Εσείς γνωρίζετε πόσες ώρες πρέπει να εργάζεστε;

eidikeuomenoi.gr 

Πριν λίγες μέρες καταδικάστικε πάλι (3η, 4η φορά; Έχουμε χάσει το μέτρημα) η Ελλάδα για παραβίαση της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας σχετικά με το ωράριο των Ιατρών. Τα χρήματα των προστίμων θα μπορούσε να τα επενδύσει σε προσλήψεις και να έχει αποφύγει τις καταδίκες, βέβαια.

Όσοι έχετε διάθεση να διαβάσετε τα αστεία επιχειρήματα της Ελληνικής πλευράς (αξίζει), πατήστε εδώ για να δείτε σε pdf ολόκληρο το κείμενο του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου (στα Ελληνικά).

Γνωρίζατε όμως ότι όλα αυτά για τα οποία καταδικαστήκαμε έχουν γίνει νόμος του κράτους από το 1999; Δηλαδή, ουσιαστικά καταδικάζεται το κράτος γιατί παραβιάζει συστηματικά και με δόλο τη νομοθεσία ενάντια στους Ιατρούς. Το ίδιο κάνει, όπως θα δούμε παρακάτω, και στους Νοσηλευτές.

Ήρθε τον Μάιο του 1999 Προεδρικό Διάταγμα 88 (πατήστε εδώ για να το δείτε σε pdf) και θέσπισε τα εξής (οι Ειδικευόμενοι εντάχθηκαν πλήρως με την μεταγενέστερη τροποποιητική Οδηγία 2000/34/ΕΚ και το Νοσηλευτικό προσωπικό εμπίπτει σε αυτά βάσει της οδηγίας τουν Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου 93/104):


Για κάθε περίοδο 24 ωρών, η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη από 12 συνεχείς ώρες [άρθρο 3].

Στους εργαζόμενους εξασφαλίζεται ανά εβδομάδα ελάχιστη περίοδος συνεχούς ανάπαυσης εικοσιτεσσάρων ωρών [άρθρο 5].

Ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των γιατρών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών [άρθρο 6].

Οι εργαζόμενοι τη νύχτα δεν πρέπει να εργάζονται περισσότερο από οκτώ ώρες κατά τη διάρκεια εικοσιτετράωρης περιόδου στην οποία πραγματοποιούν νυχτερινή εργασία [άρθρο 8].

Σε κάθε εργαζόμενο πριν αναλάβει εργασία κατά τη νύχτα, και στη συνέχεια κατά τακτά χρονικά διαστήματα, πρέπει να γίνονται οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να εξετασθεί η καταλληλότητά του για την εργασία αυτή [άρθρο 9].

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Ότι όλα όσα συμβαίνουν στα νοσοκομεία επί 16 χρόνια είναι παράνομα.

Αναλυτικά:

Για τις/τους Ιατρούς:

-Οι 24ωρες εφημερίες είναι παράνομες (βλ. άρθρο 3)

-Όλες οι εφημερίες πρέπει να συνοδεύονται από 24ωρο ρεπό την επόμενη ημέρα (βλ. άρθρο 6)

-Κολλητές εφημερίες 2-3 ημερών είναι παράνομες (βλ. άρθρα 3,5,8).

-Κάθε εβδομάδα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα 24ωρο ρεπό (βλ άρθρο 5).

Για τις/τους Νοσηλευτριες/τές:

-Βάρδιες πρωί-νύχτα σε μια ημέρα, όπως και το απόγευμα-πρωί της επομένης είναι παράνομες (βλ. άρθρα 3 και 8).

-Βάρδιες νύχτα-απόγευμα την επομένη είναι παράνομες. Οι βάρδιες νύχτα-νύχτα όπου η προσέλευση γίνεται πριν τις 23:00 ή η αποχώρηση μετά τις 07:00 (ο κανόνας λόγω παράδοσης-ενημέρωσης) αποτελεί επίσης παραβίαση. (βλ άρθρο 8 – η ημέρα μετρά απο τις 00:01 ως τις 24:00).

-Κάθε εβδομάδα πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα 24ωρο ρεπό (βλ άρθρο 5).

Η μη τήρηση του άρθρου 9 που προβλέπει τακτικές εξετάσεις και προφύλαξη της Υγείας των εργαζομένων κατά τη νύχτα, δείχνει απλά ότι είμαστε αναλώσιμοι και ουδέποτε ενδιαφέρονται για την καλή σωματική και ψυχική (και άρα την απόδοση) των εργαζομένων. 

Το υπουργείο Υγείας, όπως συνηθίζεται, σφυρίζει αδιάφορα για την καταδίκη αυτή. Το τραγικό όμως είναι, ότι το παραπάνω Προεδρικό Διάταγμα δεν το αναφέρει καν σαν αναφορά (έστω και τυπικά) σε καμία από τις αποφάσεις του όλα αυτά τα χρόνια. Είναι δηλαδή, σα να θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε την ύπαρξή του.

Δεν ξέρουμε αν πρέπει να κάνουμε βάρδιες/εφημερίες με τον δικηγόρο μας παρέα, αν πρέπει οι συνδικαλιστικοί/θεσμικοί φορείς να κάνουν μηνύσεις στο Υπουργείο ή σε κάθε διοίκητή νοσοκομείου ξεχωριστά, αν πρέπει να σηκωνόμαστε και απλά να φεύγουμε στις παράνομες απαιτήσεις.

Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι κοντεύουν 20 χρόνια παρανομίας στην πλάτη των εργαζομένων και των ασθενών, και αυτό δε γίνεται να συνεχιστεί.

eidikeuomenoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου