Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Γιατί πανηγυρίζουν;


Του Ηλία Σιώρα, Καρδιολόγος, Μέλος Δ.Σ. ΕΙΝΑΠ, Μέλος Ε.Γ. ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας

Δήθεν έπιασε ευαισθησία την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις συνθήκες εργασίας και το ωράριο των γιατρών. Τόσα χρόνια που παραβιάζονται σκαιότατα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών τι έκανε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο; Συμφωνούσε σε τσάκισμα μισθών, σε πάγωμα διορισμών που συνεχίζεται (με το σταγονόμετρο κάποιοι λίγοι επικουρικοί) στην ελαστικοποίηση των όρων εργασίας (αποκορύφωμα το ιατροκτόνο μπλοκάκι). Κρύβει επιμελέστατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι η ΕΕ καταργεί το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασία, καθιερώνει ατομικές συμβάσεις που ήδη γενικεύονται και καταχωνιάζει στα αζήτητα την αλήθεια ότι με τις ατομικές συμβάσεις ο γιατρός είναι «ελεύθερος» να εργάζεται μέχρι 78 ώρες την εβδομάδα. Με το μνημόνιο 3 θα καταργηθούν τα όποια ψίχουλα ανθυγιεινού επιδόματος χορηγούνται στους υγειονομικούς.

Μήπως θα θεραπευτεί το burn out των υγειονομικών που στην Ελλάδα αγγίζει το 45%, με τη μετανάστευση 12.000 Ελλήνων γιατρών στην ΕΕ;

Κροκοδείλια δάκρυα!

Υπάρχουν όμως και συνένοχοι εντός Ελλάδος για τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Μόνο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ αντιτάχθηκαν με σθένος, αποκαλύπτοντας εδώ και χρόνια την απάτη. Όλες μα όλες οι υπόλοιπες δυνάμεις έλεγαν συνειδητά ψέμματα στους γιατρούς και ωραιοποιούσαν τις οδηγίες. Ούτε και σήμερα δέχονται τη μονιμοποίηση των επικουρικών που θα έδινε μια μικρή ανάσα στα νοσοκομεία και στα πολύπαθα κέντρα υγείας.

Η ανάγκη για μαζικούς διορισμούς (σε 6.500 με 7.500 τις προσδιορίζει το ευρωλάγνο Υπουργείο Υγείας) μόνιμων γιατρών είναι άγνωστη έννοια για τους εταίρους. Η ανάγκη για 6ωρο 5νθημερο, σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και το πολύ μια εφημερία την εβδομάδα είναι για τη… Δευτέρα Παρουσία.

Η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά είναι απαγορευμένος καρπός.

Το μισθολόγιο πείνας με 2,5 ευρώ την ώρα αμοιβή είναι υπέρ αρκετό για κυβερνήσεις και εταίρους. Να τους χαίρονται! Τους χειροκροτούν και οι νυν και οι πρώην και τα αριστερά και τα δεξιά παραρτήματα τους.

Οι γιατροί έχουμε μόνο το δρόμο του αγώνα μαζί με όλους τους ασθενείς και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να παλέψουμε για τα αυτονόητα δικαιώματα μας στην υγεία, στην εργασία στην ασφάλιση, στην ίδια μας τη ζωή.

Υ.Γ. Όταν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του ΠΙΣ και της ΟΕΝΓΕ πανηγυρίζουν που η ΕΕ μέσω της οδηγίας της καταργεί το σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας και βάζει ως τσουνάμι τις ατομικές συμβάσεις , μην ψάχνουμε για ποιο λόγο οι γιατροί απαξιώνουν τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό. ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κλπ συμπράττουν σε βάρος των γιατρών. Εκκωφαντική σιωπή και κάποιων υπερεπαναστατούν που επί έτη πολλά υπερθεμάτιζαν! Άξιος ο μισθός τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου