Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου 2015

Η απάντηση του υπουργείου Υγείας για τους δύο συντελεστές ΦΠΑ στα φάρμακα



Η υποχρέωση της Ελλάδας να εναρμονιστεί με το Κοινό Δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευθύνεται για την αύξηση του ΦΠΑ από 6% σε 13% σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων στο πρόσφατο δελτίο τιμών, υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Μετά το αλαλούμ που επικράτησε στην αγορά φαρμάκων και τους φαρμακοποιούς να καταγγέλλουν περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της αύξησης του ΦΠΑ, το υπουργείο Υγείας αναφέρει:

«Είναι γνωστό ότι στις 14 Δεκεμβρίου εκδόθηκε το νέο Δελτίο Τιμών αφού προηγήθηκε η τιμολόγηση από τον ΕΟΦ και την Επιτροπή Τιμών του Υπουργείου Υγείας στο πλαίσιο των ρυθμίσεων που προέκυψαν από την πρόσφατη συμφωνία με τους δανειστές. Η διαδικασία αυτή έγινε με βάση συγκεκριμένους κανόνες, απόλυτη διαφάνεια, συστηματική διαβούλευση με τις φαρμακευτικές εταιρείες και ενδελεχή συζήτηση των ενστάσεων που υποβλήθηκαν.

Στο Δελτίο Τιμών, υπήρξε μεσοσταθμική μείωση 3,9% σε 2.403 φάρμακα (από το σύνολο των 9.370) και αύξηση σε μόνο 230 κωδικούς οι οποίοι στην πλειονότητά τους δεν αφορούν σκευάσματα καθημερινής χρήσης. Η αύξηση αυτή προέκυψε από τη μεταβολή του συντελεστή του ΦΠΑ από 6% σε 13% λόγω της υποχρέωσης της χώρας μας να εναρμονιστεί με το Κοινό Δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Κανονισμός (ΕΟΚ) 2658/87, όπως τροποποιήθηκε από τον Κανονισμό 1101/2014, τους Γενικούς Κανόνες ερμηνείας αυτού καθώς και τις Επεξηγηματικές Σημειώσεις της Συνδυασμένης Ονοματολογίας (Σ.Ο.) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων».

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έκδοση νέου διορθωτικού Δελτίου Τιμών «στο οποίο εκτιμάται ότι θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο ο αριθμός των φαρμάκων με αυξημένες τιμές.

Πολιτική βούληση του υπουργείου Υγείας είναι η διασφάλιση της καθολικής πρόσβασης στα αναγκαία φάρμακα, η ομαλή λειτουργία της αγοράς φαρμάκου και η σταδιακή μείωση της συμμετοχής των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη».

Πηγή: newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου