Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Με "τρύπα" 700 εκατ. κλείνει η χρονιά για τις δαπάνες στην Υγεία

Δευτέρα, 28-Δεκ-2015 

Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη 
Capital.gr

Με "τρύπα" τουλάχιστον 700 εκατ. ευρώ αναμένεται να κλείσει τη φετινή χρονιά ο ΕΟΠΥΥ, παρά τα σφιχτά όρια στους προϋπολογισμούς του και τα μέτρα για τον έλεγχο της συνταγογράφησης φαρμάκων, την αύξηση της κατανάλωσης γενοσήμων, τους "κόφτες" σε διαγνωστικές εξετάσεις και τις οδηγίες προς τους γιατρούς. Πρόκειται για δαπάνες που θα κληθούν να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις που είναι συμβεβλημένες με τον Οργανισμό, όπως γίνεται κάθε χρονιά με τις υπερβάσεις, αφού οι προϋπολογισμοί για την περίθαλψη παραμένουν και αυτή τη φορά κλειστοί, όπως άλλωστε και για τα επόμενα τρία έτη.
Πιο συγκεκριμένα, οι φαρμακευτικές εταιρείες εκτιμούν πως το κόστος για τα φάρμακα έχει ξεφύγει τουλάχιστον κατά 300 εκατ. ευρώ, τονίζοντας πως εξαρχής ο προϋπολογισμός για τη φαρμακευτική δαπάνη ήταν τόσο χαμηλός που ήταν αδύνατο να τηρηθεί δεδομένου και του όγκου των συνταγών προς τους ασφαλισμένους που παραμένει ο ίδιος τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια ώρα, κατά 200 εκατ. υπολογίζεται πως είναι οι επιπλέον δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις και άλλα τόσο για τα νοσήλια στις ιδιωτικές κλινικές. Ειδικότερα για τις κλινικές που εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, οι προβλέψεις λένε, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, πως ενώ το όριο των δαπανών είναι στα 235 εκατ. ευρώ, οι υποβολές των τιμολογίων που θα κατατεθούν θα είναι στο τέλος της χρονιάς πάνω από 400 εκατ. ευρώ.

Ήδη μάλιστα από το πρώτο εξάμηνο είχε διαφανεί πως και φέτος ήταν ανέφικτο να συγκρατηθούν οι δαπάνες, αφού προς το παρόν τα μέτρα που έχει επιβάλει το υπουργείο Υγείας προς αυτή την κατεύθυνση αφορούν περισσότερο οριζόντιες μειώσεις στο κόστος της περίθαλψης, παρά στο γενικότερο εξορθολογισμό των εξόδων για την Υγεία.

Η κατάσταση στα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ έχει λάβει εκρηκτικές δαπάνες, με τα προβλήματα στην έγκαιρη πληρωμή των παρόχων να παραμένουν, ενώ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές θεωρείται πως είναι αδύνατο να συγκρατηθούν. Είναι χαρακτηριστικό πως τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ ανερχόταν σε 1,1 δισ. ευρώ το Δεκέμβριο του 2014 έναντι 1,7 δις. ευρώ που έφτασαν το Σεπτέμβριο του 2015.

Μεγάλο προβληματισμό στη διοίκηση του Οργανισμού προκαλεί εξάλλου το γεγονός πως ο ΕΟΠΥΥ αναμένεται να λάβει τελικά λιγότερα χρήματα από τη δόση του 1 δισ. ευρώ από όσα αρχικά εκτιμούνταν (σ.σ. 240 εκατ. ευρώ), ενώ παράλληλα η κυβέρνηση φέρεται να συνεχίζει να πιέζει να σταματήσει και επισήμως η μεταβίβαση μέρους των εισφορών που εισπράττουν τα ταμεία κύριας ασφάλισης προς τον ΕΟΠΥΥ υπέρ της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι επερχόμενες περικοπές στις συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου