Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Παρ’ ολίγον νωρίτερα η απελευθέρωση της τιμής των ΜΗΣΥΦΑ- Στο παρά 5 η διόρθωση


Μια ανάσα πριν εκπνεύσει το 2015 και πριν, ημερολογιακά, τεθεί σε ισχύ διορθώνει το Υπουργείο ενα λάθος στην Υπουργική Απόφαση της Τιμολόγησης.

Οπως διαπίστωσαν οι Φαρμακοποιοι της Θεσσαλονίκης, βάσει της ΥΑ«Διατάξεις Τιμολόγησης Φαρμάκων» η τιμολόγηση των ΜΗΣΥΦΑ απελευθερώνεται από 1/1/2016 και όχι από τις αρχές του επόμενου έτους, οπως ειχε συμφωνηθεί. Αυτο θα σήμαινε πρακτικά σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ). “Συγκεκριμένα”, οπως εξηγεί ο Φαρμακευτικος Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ), “κάθε καινούργιο φάρμακο της κατηγορίας αυτής που θα κυκλοφορεί στη χώρα μας, δε θα πάρει τιμή σύμφωνα με τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως γινόταν μέχρι τώρα, αλλά θα πάρει τιμή όμοια με αυτή που έχει στα υπόλοιπα κράτη που κυκλοφορεί”.

Απαντώντας στην καταγγελία του ΦΣΘ, το Υπουργείο Υγειας ανακοίνωσε πως αυριο Πέμπτη 31.12 ο Ανδρεας Ξανθός θα υπογράψει ορθή επανάληψη της ΥΑ, “στην οποία μεταξύ άλλων διορθώνεται η ημερομηνία για την απελευθέρωση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από 1-1-2016 σε 1-1-2017”.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν στελέχη της Αριστοτελους στο Virus, το συγκεκριμένο λάθος δεν προέκυψε στην ΥΑ Ξανθού, αλλά “κληρονομήθηκε” από τις αντίστοιχες ΥΑ προηγούμενων Υπουργών, με πρώτη την ΥΑ για την Τιμολόγηση του Μ. Βορίδη.
Μάλιστα, τα ίδια στελέχη αναφέρουν οτι το λάθος αλλά και η πρόθεση της Αριστοτέλους να το διορθώσει ήταν γνωστά στους επικεφαλής του ΠΦΣ.
Ίσως, μεγαλύτερα ερωτηματικά προκαλούν λέξεις “μεταξύ άλλων” στην ανακοίνωση του Υπουργειου. Προς το παρόν οι υπόλοιπες διορθώσεις ή σημασία τους ειναι ασαφείς…
Εν τω μεταξύ, το πιθανότερο αυριο θα αναρτηθεί το Διορθωτικό Δελτίο Τιμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου