Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Αναδρομική παρακράτηση μισθού σε δεκάδες εργαζόμενους του ΕΣΥ


«Κρόσσια» έχουν γίνει τα «νεύρα» 346 εργαζόμενων που το 2013 υπηρετούσαν στο Αμαλία Φλέμινγκ και σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα νοσοκομεία. Από εκεί που διεκδικούσαν την εξόφληση δεδουλευμένων εφημεριών, νυχτερινών κι εξαιρέσιμων που τους οφείλονται, βρέθηκαν ξαφνικά να χρωστάνε χρήματα στο Δημόσιο χωρίς μάλιστα δική τους ευθύνη.

Μεταξύ των νοσοκομείων που έχουν “πληγεί” είναι ο Ευαγγελισμός και το Σισμανόγλειο. Η Διοίκηση στο δεύτερο αξιώνει από τους εργαζόμενους την αναδρομική, εφάπαξ και έντοκη επιστροφή χρημάτων για την περίοδο που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα, βάσει της ΚΥΑ με την οποία το προσωπικό των νοσοκομείων που θα συγχωνεύονταν, θα αξιολογούνταν και στη συνέχεια θα μεταφερόταν σε άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Όπως εξηγεί στο Virus ο Ηλίας Σιώρας, μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», το 2013 είχαν παρακρατηθεί σε κάθε εργαζόμενο στο Αμαλία Φλέμινγκ 300-400 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 75% του μισθού τους. Στη συνέχεια και για άγνωστο λόγο, τα ποσά επιστράφηκαν αναδρομικά, για να ζητηθούν εκ νέου πίσω και με τόκο σήμερα. «Το ποσό που ζητείται να επιστραφεί σε πολλές περιπτώσεις είναι εντελώς λανθασμένο», αναφέρει ο κ. Σιώρας, τονίζοντας ότι«ορισμένοι εργαζόμενοι κινδυνεύουν να στερηθούν χρήματα τα οποία αντιστοιχούν ακόμη και σε έναν ολόκληρο μισθό».

Σύμφωνα με το ειδοποιητήριο που έστειλε η Διοίκηση του Σισμανογλείου στους εργαζόμενους, τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν έως τις 11 Δεκέμβρη, διαφορετικά το χρέος θα αποσταλεί στην Εφορία.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η οποία συμφώνησε να παρέμβει. Ειδικότερα, ο Οικονομικός Διευθυντής της ΥΠΕ υποσχέθηκε να επικοινωνήσει με τη Διοίκηση του Σισμανογλείου, προκειμένου να διευκρινίσει το λόγο που τα χρήματα που είχαν παρακρατηθεί αρχικά το 2013 στη συνέχεια επιστράφηκαν, καθώς και το λόγο για τον οποίο αξιώνεται η έντοκη επιστροφή τους. Παράλληλα, ο Διοικητής της 1ης ΥΠΕ δεσμεύτηκε να ζητήσει από τον υπουργό Υγείας να καταθέσει άμεσα τροπολογία για να μην καταβληθούν τα ποσά.

«Η υπόθεση αφορά πολλούς εργαζόμενους – διάσπαρτους σε διάφορα νοσοκομεία, οι οποίοι δεν φτάνει που βγήκαν σε διαθεσιμότητα «πληρώνοντας» τη βάρβαρη πολιτική που έκλεισε νοσοκομεία, μα καλούνται και να καταβάλλουν χρήματα τα οποία δεν παρακρατήθηκαν με τους προβλεπόμενους όρους με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών» τονίζει η Ηλ. Σιώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου