Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015

Αλλαγές-φωτιά στο ασφαλιστικό των υγειονομικών από τον Ιανουάριο του 2016

IATROPEDIA


Την ένταξη όλων των Ταμείων σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης και κατώτατη εθνική σύνταξη ύψους 384 ευρώ στην οποία θα προστίθεται αναλογική σύνταξη, σύμφωνα με τα εισοδήματα και τις εισφορές, με ποσοστό αναπλήρωσης 60% θα πάρουν σύνταξη και οι υγειονομικοί… Αυτά ανακοίνωσε ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κατρούγκαλος σε αντιπροσωπεία υγειονομικών, που τον επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αλλά το …νέο αυτό δεν «καταπίνεται» εύκολα από τον κλάδο!

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Κάπως έτσι, τα νέα δεδομένα στην σύνταξη γιατρών, οδοντιάτρων, φαρμακοποιών και κτηνιάτρων, σε συνδυασμό με τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ταμείο τους, ΤΣΑΥ μετά το κούρεμα των αποθεματικών του, αλλάζει τα πάντα για τους άλλοτε προνομιούχους επιστήμονες υγείας.

Σε έκθεση που κατατέθηκε προ ημερών από τους γιατρούς, αναφέρεται ότι:

Οι συνολικές απώλειες από το PSI είναι: 781.880.000 – 278.760.000 = 503.120.000 ευρώ. Απώλεια της τάξης του 65%.

MEDISPIN: Και απώλεια 211 εκ κατά την πρόσφατη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Παρά τα προβλήματα, η επιβίωση του Ταμείου είναι δεδομένη, εφόσον εξασφαλιστεί η τριμερής χρηματοδότηση. Η αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους είναι υψηλή (4 προς 1) και τα αποθεματικά αρκούντως ισχυρά, παρά τη μείωση με το PSI. Έτσι, οι υγειονομικοί ζητούν από το υπουργείο Εργασίας τη διατήρηση της ανεξαρτησίας του Ταμείου τους ΕΤΑΑ.

Ο κ. Κατρούγκαλος, ωστόσο, εμφανίζεται αποφασισμένος να μην υπάρξει καμία εξαίρεση και να συγχωνευθούν τα Ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου