Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Tιμοκατάλογος αλά ΕΟΠΥΥ από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες



Οι ασφαλιστικές εταιρείες δίνουν πλέον υιμοκατάλογο κλειστών νοσηλίων 'αλά ΕΟΠΥΥ' σε μία προσπάθειά τους να ελέγξουν τα λειτουργικά κόστη.

IATRONET

Τιμοκατάλογο κλειστών νοσηλίων «αλά ΕΟΠΥΥ» δίνουν πλέον -το τελευταίο τρίμηνο- οι ασφαλιστικές εταιρείες στους ασφαλισμένους τους που θέλουν να κάνουν κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις, σε μία προσπάθειά τους να ελέγξουν αφενός τα λειτουργικά κόστη τους και αφετέρου να τα έχουν καλά με τους ιδιώτες παρόχους υγείας.

Ανάλογα βέβαια με το συμβόλαιο του ασφαλισμένου –που εξαρτάται άμεσα από το κόμιστρο αυτού- η ασφαλιστική εταιρεία μπορεί να καλύψει το 100% -αφορά ως επί το πλείστον παλιούς ασφαλισμένους- του εξόδου της επέμβασης ή το 50% αυτού.

'Ετσι, για παράδειγμα η ασφαλιστική εταιρεία τώρα θα πληρώνει για τον καταρράκτη 466 ευρώ -εξαιρείται η αμοιβή του γιατρού- για μία χολή (λαπαροσκοπική) 1.085 ευρώ και για μία αρθροπλαστική ισχύου 3.000 ευρώ, όταν πριν λίγο καιρό έδινε για τις συγκεκριμένες επεμβάσεις αντίστοιχα πάνω από 1.000 ευρώ, 2.100 ευρώ και 5.000 ευρώ (ποσά στα οποία δεν περιλαμβάνεται η αμοιβή του γιατρού). 

Και ο λόγος αυτής της ψαλίδας,δεν είναι άλλος από το «τρελό πάρτι" που όπως λένε κάποιοι γίνονταν με το κόστος των υλικών που απαιτούνταν για μία χειρουργική επέμβαση, τα οποία κατέληγαν να τιμολογούνται ως "χρυσά". 

Ο συγκεκριμένος τιμοκατάλογος έχει εγκριθεί στο σύνολό του τόσο από τις ασφαλιστικές όσο και από τους παρόχους υγείας, καθώς όπως μας ανέφερε επιχειρηματίας που λειτουργεί κλινική, με αυτόν τον τρόπο είναι πιο ξεκάθαρη η συναλλαγή μεταξύ των μερών και επίσης ο κάθε πάροχος- προμηθευτής αναγκάζεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να μην αισχροκερδεί εις βάρος του συστήματος αλλά και του ασφαλισμένου. 

Ωστόσο, κατά την ίδια πηγή, μολονότι αυτός ο τιμοκατάλογος των κλειστών νοσηλίων κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και πάλι υπάρχει κίνδυνος να ξεφύγει η όλη κατάσταση, καθώς ο γιατρός μπορεί να κατευθύνει τον άρρωστο στην ακριβότερη και όχι στη φθηνότερη λύση (όσον αφορά την επιλογή της κλινικής).

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου