Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Δαφνί: Επίσκεψη – αυτοψία του υπουργού Υγείας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής

Το "Δαφνί" κρύβει μία σειρά από παγίδες, καθώς τα προβλήματα και οι ελλείψεις του ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα τραγικά περιστατικά, παρόμοια με αυτά που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

Από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (ΨΝΑ) στο Δαφνί, ξεκινά την Πέμπτη τις επισκέψεις του ο νέος υπουργός Υγείας.

Ο Ανδρέας Ξανθός (φωτό) είναι καλός γνώστης των προβλημάτων του ΕΣΥ και έχει αντιληφθεί ότι το “Δαφνί” κρύβει μία σειρά από παγίδες με τις οποίες κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Τα διαδοχικά τραγικά περιστατικά που σημειώθηκαν το περασμένο διάστημα και οι τέσσερις θάνατοι ασθενών, δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ψυχιατρείο της χώρας νοσεί βαριά.

Στο ΨΝΑ νοσηλεύονται 400 ασθενείς, από τους οποίους οι 150 είναι πολύ σοβαρά περιστατικά.

Την τελευταία πενταετία, έχουν αποχωρήσει 400 νοσηλευτές, με αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα, με δεκάδες ασθενείς, λειτουργούν με δύο νοσηλευτές.

Στο “Δαφνί” νοσηλεύονται 90 ασθενείς, οι οποίοι έχουν ποινική εμπλοκή και έχουν εισαχθεί στο ψυχιατρείο με εισαγγελική εντολή (άρθρο 69).

Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να νοσηλεύονται και να φυλάσσονται παράλληλα, αλλά αυτό δεν συμβαίνει, καθώς δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος πουθενά στην Ελλάδα.

Δομές

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, έπρεπε να έχει κλείσει και οι ασθενείς να έχουν μεταφερθεί σε εξωτερικές δομές και σε ψυχιατρικά τμήματα δημόσιων νοσοκομείων.

Τα τμήματα αυτά δεν έγιναν με επάρκεια και το ΨΝΑ έχει 1.100 ασθενείς, από τους οποίους οι 700 ζουν σε εξωτερικές δομές (ξενώνες, οικοτροφεία) και οι 400 νοσηλεύονται στο ΨΝΑ.

Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, από το 2010, το προσωπικό του νοσοκομείου έχει μειωθεί κατά περίπου 20%.

Στο “Δαφνί” λειτουργούν εννέα τμήματα οξέων περιστατικών, τα οποία στελεχώνονται με ελάχιστους γιατρούς, δηλαδή ένας ή δύο επιμελητές και ένας ή δύο ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ στη νυχτερινή βάρδια δύο νοσηλευτές φροντίζουν ολόκληρα τμήματα.

Ξενώνες

Ακόμη και στις εξωτερικές δομές του νοσοκομείου, δηλαδή τους ξενώνες και τα οικοτροφεία, υπάρχει ένας μόλις νοσηλευτής στη νυχτερινή βάρδια.

Τεράστιες είναι οι ελλείψεις στο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Στην τεχνική υπηρεσία υπηρετούν 20 άνθρωποι, ενώ οι προβλεπόμενες θέσεις είναι 130 και παντού υπάρχει ένας τεχνικός ανά ειδικότητα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, στο “Δαφνί” εξετάζονται ετησίως περίπου 50.000 εξωτερικοί ασθενείς και νοσηλεύονται περισσότεροι από 18.000.

Δ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου