Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Η ΚΑΡΤΑ ΩΣ ΠΑΡΗΓΟΡΙΑ



Κοζάνη, 7 Οκτωβρίου 2015

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για τη χρήση του ''πλαστικού χρήματος'' στην πληρωμή των ιατρικών υπηρεσιών. Ατυχείς δηλώσεις, για εκλογοπελατειακούς λόγους, εκ μέρους συνδικαλιστικών φορέων δίνουν αφορμή για μια ακόμη φορά να στοχοποιηθούν οι γιατροί, σαν να είναι οι πλήρως και αποκλειστικοί υπαίτιοι της κατάντιας της Χώρας αλλά και της υγειονομικής ένδειας και ανεπάρκειας που μαστίζει την κοινωνία μας.

Το ατομικό ιδιωτικό ιατρείο / εργαστήριο δεν μπορεί να ταυτίζεται με το εμπορικό προσανατολισμό των μεγάλων συμφερόντων στο χώρο της υγείας και δεν μπορεί να συνεχίζει να υφίσταται η δαιμονοποίηση του ιδιωτικού τομέα ως κύριου εκφραστή παραβατικής και σπάταλης συμπεριφοράς.

Επιπλέον θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι ο «στοχοποιημένος» ιδιωτικός τομέας έχει αποτρέψει την εξάπλωση της ανθρωπιστικής κρίσης, εξυπηρετώντας το 90% των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ και συνεισφέροντας με παθητική χρηματοδότηση του Οργανισμού μέσω κουρεμάτων των δεδουλευμένων αμοιβών του ποσού αξίας άνω του 1 δις, στη στήριξη της ΠΦΥ και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης, μακριά από την ιδεολογία της ευκολίας που μαστίζει την κοινωνία μας, με αίσθημα ευθύνης θέλει να ξεκαθαρίσει ότι τάσσεται ΥΠΕΡ της χρήσης των καρτών καθώς και οποιοδήποτε μέτρων που στόχο έχουν την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Θα πρέπει από κάπου να ξεκινήσουμε ώστε να διαμορφώσουμε ένα νέο τοπίο, μια καινούργια συνθήκη στην κοινωνία, όπου οι λειτουργοί υγείας θα χαίρουν της εκτίμησης και της ηθικής αποδοχής για το κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο τους και δεν θα λοιδορούνται. Τότε ίσως αποκτήσουν παραστάτες στην κοινωνία και σεβασμό από την Πολιτεία, παίζοντας το θεσμικό ρόλο που τους έχει ανατεθεί, της διαφύλαξης της υγείας των πολιτών.

Οι θέσεις αυτές διατυπώθηκαν σε ανύποπτο χρόνο τόσο στη σύσκεψη των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της Χώρας (30/11/14), όσο και στο υπόμνημα που κατατέθηκε στην τελευταία επίσκεψη του πρώην Υπουργού Υγείας (27/4/2015) στην πόλη μας. Ζητήθηκε δε η διασύνδεση με την πολυδιαφημιζόμενη και πολυαναμενόμενη κάρτα υγείας, όπου μέσα από αυτή να πιστώνεται και το ποσό που ο ασφαλιστικός φορέας ανά έτος χορηγεί στον καθένα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει αντιληπτό σε όλους το παιχνίδι που παίζεται και ταλανίζει το μικρό - μεσαίο ιατρείο με τα clawback και rebate, οδηγώντας τα σε αφανισμό, μια και ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ είναι κλειστός δηλαδή τα ποσά που διατίθενται είναι συγκεκριμένα και ανελαστικά (80εκ ευρώ για επισκέψεις, 350 εκ ευρώ για διαγνωστικές εξετάσεις, δηλαδή περίπου 9 ευρώ για επισκέψεις σε όλους τους γιατρούς για ένα χρόνο και περίπου 40 για εργαστηριακές εξετάσεις αντίστοιχα για το 2015). Έτσι ο ίδιος ο πολίτης θα γίνει ενεργός θεματοφύλακας του συστήματος ελέγχοντας και διαφυλάσσοντας το, από όλους όσους τον εξαπατούν και το επιβουλεύονται.

Τέλος το Συμβόλαιο Τιμής που επαίρεται η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, θα πρέπει να εμπεριέχει και ουσιαστική δέσμευση από πλευράς της, της τήρησης των κανόνων που αυτή καθορίζει αλλά διαρκώς αθετεί.

Οι αποφασισμένες πολιτικές ηγεσίες τολμούν, σε κοινωνίες που μαθαίνουν να ιεραρχούν τις ανάγκες του. Η έκταση και η ένταση της κρίσης απαιτεί ένα νέο παράδειγμα και άλλες εναλλακτικές πολιτικές, οι οποίες οφείλουν να βασίζονται στα κριτήρια

της (ιατρικής) αποτελεσματικότητας,
της (οικονομικής) αποδοτικότητας και
της (κοινωνικής) ισότητας.

Σε ένα σύστημα υγείας δημόσιο –όχι κρατικό- με κατοχύρωση της απρόσκοπτης και ισότιμης πρόσβασης του καθενός στις υπηρεσίες υγείας.

Με κανόνες καθορισμένους και απαράβατους από όλους, θέτοντας στο επίκεντρο την εξυπηρέτηση των αναγκών των συνανθρώπων μας, οικοδομώντας σχέσεις διαφάνειας με τους λειτουργούς υγείας.

Με τιμή

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Κοζάνης

Χαράλαμπος Γ. Τσεβεκίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου