Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Η άνοδος και η πτώση ενός «μεγαλοκλινικάρχη»! Η πορεία και η εξέλιξη του Θ.Λιακουνάκου

Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου - Health Report

Πολλοί ενδεχομένως να ζήλευαν την πορεία και την επιτυχία του μέχρι πρότινοςπανίσχυρου άνδρα της Υγείας και των εξοπλιστικών.

Ο Θωμάς Λιακουνάκος στο ευρύ κοινό είναι σίγουρα πιο γνωστός ως ο επιχειρηματίας που συνελήφθη πρόσφατα με την κατηγορία για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και για δωροδοκία.

Πίσω από τον Θωμά Λιακουνάκο χρόνια τώρα όμως υπάρχουν δεκάδες επιχειρήσεις Υγείας.

Επιχειρήσεις που ενώ αρχικά θεωρήθηκαν ως μία επιτυχημένη κίνηση στονιδιωτικό τομέα της Υγείας, σήμερα λόγω της κρίσης αλλά και των διαφόρων χειρισμών, παρουσιάζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Τα σημάδια της οικονομικής κατάρρευσης των υγειονομικών του μονάδων είναι εμφανή και στις…τσέπες των εργαζομένων, οι οποίοι είναι απλήρωτοι για μήνες, ενώ στην καλύτερη περίπτωση τους καταβάλλεται έναντι μισθού.

Οι κινητοποιήσεις εξάλλου και οι αντιδράσεις των εργαζομένων συχνά πυκνά απασχολούν την επικαιρότητα.
Πάντως η οικονομική πτώση είναι γνωστή στην αγορά υγείας, αφού αρκεί κανείς να δει τα επίσημα δημοσιοποιημένα στοιχεία των επιχειρήσεων του άλλοτε ισχυρού άνδρα, για να διαπιστώσει ότι οι μονάδες υγείας που διατηρεί βρίσκονται ένα βήμαπριν τον οικονομικό γκρεμό.

Είναι ενδεικτικό πως μόλις πριν από δύο μέρες το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών σε ειδική ανακοίνωση που εξέδωσε επιχειρεί να ανακόψει τώρα και το κύμα των απολύσεων στον όμιλο Euromedica, ενώ οι εργαζόμενοι στον όμιλο παραμένουν απλήρωτοι.

Το Σωματείο σημειώνει χαρακτηριστικά ότι ο όμιλος Euromedica «κρατάει σχεδόν3.000 εργαζόμενους απλήρωτους. Ο μονοπωλιακός όμιλος με τα δεκάδες διαγνωστικά κέντρα, κλινικές κ.α. σε όλη την Ελλάδα μέσω της πολιτικής τηςαπλήρωτης εργασίας υλοποιεί έναν από τους βασικούς όρους ενίσχυσης τηςανταγωνιστικότητας και της νέας κερδοφορίας.

Τη μείωση του λεγόμενου «εργασιακού κόστους». Πιέζει μέσω της απληρωσιάς, να κατέβουν οι απαιτήσεις, να δεχτούν οι εργαζόμενοι τους μισθούς πείνας, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τη ζωή χωρίς δικαιώματα».

Δεν είναι τυχαίο ότι οι συνδικαλιστές υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις υπάρχουν ουσιαστικά σε βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι δεν πληρώνονται αλλά από την άλλη ο όμιλος κάνει…επενδύσεις.

Όσο για τις απολύσεις το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικώνυπογραμμίζει: «Το τελευταίο διάστημα ξεκίνησαν και οι απολύσεις. Η αρχή έγινε από τις κλινικές της Θεσσαλονίκης (Κυανούς Σταυρός και Γενική Κλινική) απολύονται για να αντικατασταθούν από νεώτερους συναδέλφους με ακόμη λιγότερα δικαιώματα».

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί σε βάρος των εργαζομένων του ομίλου που φαίνεται πως πληρώνουν τη …νύφη, είναι και η παρέμβαση που έγινε λίγες ημέρες πριν, στις 13 Σεπτεμβρίου πάλι από το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών το οποίο συγκάλεσε σύσκεψη με τους εργαζόμενους, αυτή τη φορά για τηνκλινική “ΑΘΗΝΑΙΟΝ” του ομίλου EUROMEDICA, για να καθοριστούν οι δράσεις «για το θέμα της απλήρωτης εργασίας».

Και βέβαια σύμφωνα με τους εργαζόμενους, το επιχείρημα της μη καταβολής των μισθών είναι οι καθυστερήσεις του ΕΟΠΥΥ, καθυστερήσεις οι οποίες ωστόσο αφορούν στο σύνολο των ιδιωτικών παρόχων που συνεργάζονται με τον οργανισμό.

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος EUROMEDICA διαθέτει εκτός των άλλων 46 διαγνωστικά κέντρα, καθώς και 12 κλινικές σε 25 πόλεις της χώρας.

Στο μεταξύ, για 12 ώρες κρατήθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής και ογιος του Θωμά Λιακουνάκου Νίκος, ο οποίος σε ανακοίνωση του επισημαίνει ότιδεν συνελήφθη, ούτε προσήχθη, ωστόσο “κρατήθηκε” προς “διακρίβωση” ύπαρξης φορολογικών υποχρεώσεων εταιρίας της οποίας είναι Πρόεδρος ΔΣ και συναφών μηνύσεων της ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών που του είχαν ασκηθεί τον Απρίλιο του 2014.

Υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι : «οι φορολογικές υποχρεώσεις για τις οποίεςκρατήθηκε αφορούσαν Φόρο Ελευθέρων Επαγγελματιών συνολικού ποσού 1,38 εκ. ευρώ και Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών συνολικού ποσού 2 εκ. ευρώ, οι οποίες όμως είχαν εξοφληθεί στο σύνολό τους ήδη από τον Απρίλιο του 2014 και μάλιστα αυθημερόν, μετά τη βεβαίωσή τους.»

1 σχόλιο:

  1. Οταν τα κανει ο λιακουνακος ειναι προβλημα οταν τα κανει ο εοππυ ειναι ενταξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή