Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Τι αλλάζει άμεσα σε ΕΟΠΥΥ – ιδιώτες γιατρούς

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ένα νέο μοντέλο συνεργασίας του ΕΟΠΥΥ με τους ιδιώτες προτίθεται να εφαρμόσει άμεσα η κυβέρνηση. Το στίγμα υπέρ του δημοσίου συστήματος και ουχί υπέρ του ιδιωτικού, έδωσε ο υπουργός Υγείας κατά τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επεξεργάζεται ένα νέο τρόπο συνεργασίας με τους ιδιώτες γιατρούς και τον ΕΟΠΥΥ, που θα περιλαμβάνει νέες συμβάσεις αλλά με τελείως διαφορετικούς όρους.

Οι νέες συμβάσεις αναμένεται- σύμφωνα με τα όσα μελετώνται αυτή τη στιγμή- νακατανέμουν διαφορετικά τους ασθενείς ανά νομό και περιοχή στις ειδικότητες των γιατρών, ώστε να αποφεύγεται η προκλητή ζήτηση.

Τα «πακέτα» συνεργασίας γιατρών –ΕΟΠΥΥ δεν αναμένεται φυσικά να περιλαμβάνουν αύξηση της αποζημίωσης για κάθε εξέταση, αλλά οι πόροι θα διανέμονται με βάση και τις δημόσιες μονάδες που διαθέτει η κάθε περιοχή.

Στις περιπτώσεις όπου θα υπάρχουν ΠΕΔΥ ή άλλα πολυιατρεία, πρώτη επιλογή θα αποτελούν οι δημόσιες μονάδες και όχι τα ιδιωτικά ιατρεία.

Βέβαια αγκάθι παραμένει το γεγονός ότι σήμερα όλες οι δημόσιες μονάδες υγείας είναι υπό κατάρρευση. Η κυβέρνηση υπολογίζει βέβαια ότι το επόμενο διάστημα θα κατορθώσει να προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις, έστω και επικουρικών γιατρών.

Η συνταγή για την επίλυση του προβλήματος της έλλειψης ιατρικού προσωπικούπεριλαμβάνει και την επαναφορά ορισμένων γιατρών του πρώην ΙΚΑ που επέστρεψαν είτε με δικαστικές αποφάσεις ή είναι ένα βήμα πριν την επάνοδο. Ωστόσο βασικό στοιχείο για την ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα θα είναι η εγκατάλειψη του ιδιωτικού έργου.

Άλλωστε ο Ανδρέας Ξανθός το είπε ξεκάθαρα στη Βουλή ότι θα υπάρξει «αναθεώρηση των συμβάσεων με τους ιδιώτες παρόχους σε όλα τα επίπεδα, ώστε να αντιμετωπιστεί καίρια το ζήτημα της προκλητής ζήτησης και της κατασπατάλησης δημόσιων πόρων».

Ταυτόχρονα αναζητείται τρόπος ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν και νέοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ, κάτι που θα επιτευχθεί με το άνοιγμα των συμβάσεωναλλά με εξαιρετικά περιορισμένους οικονομικούς πόρους.

Την ίδια ώρα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να αλλάξει τον Κανονισμό Παροχών του ΕΟΠΥΥ ανακατανέμοντας τους πόρους που σήμερα δίνονται για εξετάσεις και νοσηλείες.

Η εξοικονόμηση των πόρων από τη μείωση αποζημίωσης στις διαγνωστικές εξετάσεις, αναμένεται να δοθούν σε άλλη κατεύθυνση ώστε να καλυφθούν κυρίως οιυγειονομικές ανάγκες σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανό να δοθούν περισσότερα κονδύλια και κίνητρα στους ιδιώτες γιατρούς που θα επιλέξουν να εργασθούν σε περιοχές όπου σήμερα υπάρχουνελλείψεις σε συγκεκριμένες ειδικότητες.

Βέβαια λόγω της γενικότερης έλλειψης πόρων η ηγεσία του υπουργείου υγείας θα ενεργοποιήσει και Ευρωπαϊκά Οικονομικά Προγράμματα, ενώ για …δωρεάν συμβολήθα αξιοποιηθούν και μονάδες υγείας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δημοτικά Ιατρεία, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΑΠΗ, ΚΗΦΗ).

9 σχόλια:

  1. Κουραφέξαλα.... Παπατζηλίκια των προγραμματικών δηλώσεων.... Ούτε πρόκειται να αλλάξει τίποτα ούτε "οι δημόσιες δομές" θα ενισχυθούν... Άλλωστε όλα καθορίζονται από την τρόικα που έγινε κουαρτέτο, και από αυτά που έχουν υπογράψει ως μνημόνιο 3... Τα υπόλοιπα είναι άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά τώρα ανακουφιστήκαμε... Οι άνθρωποι δεν μπορούν να χωρίσουν δυο γαιδουριών άχυρο, θα κάνουν όλα αυτά που λένε περί αναβάθμισης της ΠΦΥ????Το πιο πιθανό είναι να συνεχιστεί έτσι η κατάσταση για 20 μήνες μέχρι να πέσουν από την κατακραυγή του κόσμου για τους φόρους και το πετσόκομα των συντάξεων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μεγάλε Τσίπρα, Ξάνθε και ΠΟλάκη...Σκίστε τα μνημόνια της Υγείας, αυξήστε τις δαπάνες για την ΠΦΥ και την φαρμακευτική περίθαλψη.. Τσακίστε τους κακούς τροικανούς....Να σας θυμίσω,όμως, πως άλλα υπογράψατε. Αγόρια, το Μνημόνιο ΙΙΙ σας ανήκει και τις εξυπνάδες που λέτε να τις πείτε και στους Γερμανούς ελεγκτές που θα πηγαινοέρχονται στο Υπουργείο Υγείας και στον Καρόνε, που αν δεν δώσουν το ΟΚ δεν θα ξαναδείτε δεκάρα τσακιστή....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. το ξερετε το Γαλλικο μοντελο τιμες κτλ ? θα το μαθουμε στα εργαστηρια καλααα

    GK

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βέβαια θα τα αλλάξουν όλα στην ΠΦΥ..... Εκεί που οι γιατροί πληρώνονται κάθε 5 μηνο θα πληρώνονται κάθε 10 μηνο... Αμ, πως θα πληρώνονται οι καθαρίστριες με τα κάμπριολέ και τα κομματόσκυλα στην ΕΡΤ??? Στο τέλος οι Ξανθοπολάκηδες θα φάνε πολύ, μα πάρα, πολύ ξύλο.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με τις νέες μειωμένες τιμές στις εργαστηριακές εξετάσεις, που έρχονται, με μείωση της επίσκεψης στα 3 ευρώ και πληρωμή των γιατρών μετά από 6 μήνες σίγουρα θα μπορέσει ο ΕΟΠΥΥ να συμβληθεί με περισσότερους γιατρούς. Άμα βρίσκει πρόθυμους συνεργάτες μέχρι και δωρεάν θα τους βάλει να δουλέψουν. (Έρχεται κι αυτό με την ενσωμάτωση στο ΕΣΥ των δημοτικών ιατρείων, ιατρείων ΜΚΟ κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΑΝΩΝΥΜΟΣ

    Ολοι οι συμβεβλημενοι ιατροι να κοψουν τη σύμβαση. Σε μια μερα θα καταρρεύσει ο Τσίπρας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. οι κ.κ. Ξανθος και Πολακης αν και γιατροι-συνδικαλιστες ειναι εκτος τοπου και χρονου και το παιζουν επαναστατες της υγειας

    ΑπάντησηΔιαγραφή